Game over

Norge- Slovenia 29- 28, Ukraina- Ungarn 23- 35. Alene på tribunen må kaptein Gro Hammerseng innse at Norge er ute av gullkampen i VM.

RIJEKA (Dagbladet): For selv om Norge med 29- 28 seieren mot Slovenia gjorde jobben sin med knapp margin i går kveld - holdt det bare gullhåpet i kunstig live inntil Ungarn hadde feid Ukraina av banen i kampen etter.

Da var Norge nummer tre i pulja - og ute av morgendagens semifinaler.

Norge møter i stedet Spania i kampen om 5./6.-plassen - hvor vinneren i det minste får med seg noe fra VM i Kroatia.

En OL-billett til Athen neste høst.

Uten at det var noen stør trøst for de norske jentene i går kveld:

Veteranen Monica Sandve satt på tribunen og gråt mellom pappa Svein Georg og mamma Ruth lenge før det var klart at Ukraina - som allerede hadde semifinalebilletten i lomma - la seg mot Ungarn for å suge til seg ekstra hvile foran neste kamp.

- OL ingen trøst

- Det er forferdelig surt å være ute av gullkampen. Å klare en OL-plass er ingen trøst. Når du har vært med så lenge som meg har du ikke mange mesterskap igjen. For hvert mesterskap vi ikke vinner gull, nærmer jeg meg den siste sjansen til å få en gullmedalje, sier Monica Sandve til Dagbladet.

Kaptein Gro Hammerseng - som igjen måtte stå over for Norge - måtte følge dramatikken fra tribuneplass.

Trolig er hun klar til kampen om OL-billetten i Zagreb klokka 13.30 i morgen.

- Jeg følte meg bedre enn forventa, og var dødsklar for å spille. Men jeg kunne ikke garantere Marit at det samme ikke ville skje igjen. Da mente Marit at jeg burde ventet. Det er positivt at Marit er fornuftig, for det er vanskelig for meg å være det i en slik situasjon. Det var ikke noe kult å stå i garderoben å sende jentene ut uten å kunne bidra sjøl, sier Gro Hammerseng til Dagbladet.

Ikke selvkritikk

Før VM-avreise snakket de norske jentene høyt om gull. De ordene gjorde vondt i går.

Landslagssjef Marit Breivik - som har gjort så godt hun kan i å dra ned forventningene i forkant - innrømmet i går at VM ikke har svart til forventningene.

Men hun tar ikke - iallfall ikke ennå - selvkritikk på at hun innledet VM med fire debutanter mot Ukraina, og Heidi Tjugum på tribunen.

Med seier i den kampen ville Norge spilt semifinale lørdag.

- Nå i ettertid er tapet mot Ukraina naturligvis ergerlig. Men det var ergerlig at vi ikke slo Ungarn også. Det er for enkelt å peke på én grunn til at vi ikke har lyktes helt, sier Marit Breivik til Dagbladet.

- Hvor skuffet er du over at vi er ute av gullkampen?

- Jeg vil ikke henge noen følelser på det, men må innrømme at vi har prestert dårligere enn forventet. Men jeg bruker ikke energi på å angre på noe nå. Det eneste som teller er å forberede laget til en viktig OL-kvalifiseringskamp mot Spania lørdag, sier Breivik.

- OL var delmål

- Folk er skuffet over at vi ikke kjemper om gull. Vil en OL-plass være en trøst for deg?

- VM-gull var hovedmålet. Men OL-plass er et delmål. Det er viktig for oss å delta i OL. Det arrangeres bare hvert fjerde år og betyr litt ekstra. Og det er ikke lett å komme dit, heller. Russland, Danmark og Norge har vært i semifinale i mange mesterskap de siste åra. At ingen av oss er i semifinale her viser at det er blitt jevnere enn noen gang i toppen, sier Breivik.

Hun ville ikke kritisere Ukraina for ikke å ha gitt alt mot Ungarn.

- De var allerede klare for semifinale, og sto fritt til å bruke dagen som de ville.

Håndballpresident Karl-Arne Johannessen mener Norge har seg sjøl å takke for et skuffende VM.

- Jeg er veldig skuffet. Vi kunne avgjort dette mot Ungarn, men rotet da bort mange gode sjanser, sier han til Dagbladet.

Kjemper forgjeves: Elisabeth Hilmo kjemper forgjeves i jakten på VM-finale.
ALENE MED SKUFFELSEN: Gro Hammerseng var ikke bra nok i ryggen til å spille for Norge i går og måtte bittert se at sjansen til semifinale og medaljer glapp. Norge snakket om gull før VM startet. Nå er femteplass og billett til OL alt vi har å kjempe for i morgen.