Gamle helter på sidelinja

Tidligere landslagshelter som Kjetil Rekdal og Ronny Johnsen er for øyeblikket ikke gode nok for en EM-tropp.

Begge har hatt lange opphold fra landslaget på grunn av skader og operasjoner. I mellomtida har andre spillere overbevist i deres roller. Et gledelig faktum for en landslagssjef som naturligvis ønsker seg størst mulig konkurranse og best mulig dekning på alle plasser. Men selvsagt trist for to av de spillerne som har bidratt sterkest til Norges fotballframgang på 90-tallet.

  • For Johnsen handler det om å komme tilbake i kampform tidsnok til EM-uttaket. Men landslagskarrieren hans har alltid vært preget av skader. Ingen meldte oftere forfall i oppkjøringen til fotball-VM i Frankrike. Nå er han i en opptreningsfase, han har relativt dårlig tid, og risikoen for nye plager er antakelig høyere enn noen gang.
  • For Rekdal handler det om å spille seg inn på det norske landslaget igjen, i første omgang i en 22-mannstropp. Bent Skammelsrud sto fram som en solid erstatter i de siste EM-kvalifiseringskampene, og er for øyeblikket førstevalget sentralt på midtbanen.

I tillegg kommer Ståle Solbakken, som også sleit med skader på høsten i fjor, men som nå er tilbake i bra slag. Solbakken er en sterk utfordrer til Skammelsrud, og dessuten kanskje enda bedre som indreløper.

Dermed er EM-troppen dekket opp med to solide alternativer i «Rekdal-rollen», og da er plutselig originalen et tredjevalg. Dagbladet ser ikke behovet for trippeldekning på denne plassen. Neppe Nils Johan Semb heller.

Det er heller ingen fordel for Rekdal at han bare er aktuell sentralt på midtbanen. Både Solbakken og Skammelsrud er mer fleksible spillertyper.

Urettferdig

Dagbladets startellever i EM er den samme som avsluttet EM-kvalifiseringen. Litt bekymringsverdig at Henning Berg ikke spiller på United for tida, men inntil videre er landslagskapteinen et urokkelig førstevalg.

EM-barometeret
EM-barometeret Vis mer

Landslagssjef Nils Johan Semb er opptatt av å ha bredest mulig dekning på samtlige plasser. Dette har også Dagbladet tatt hensyn til, noe som for enkelte spillere kan virke litt urettferdig. Eksempel:

  • John Arne Riise er inne i troppen. Primært som venstreback - en mangelvare i norsk fotball.
  • Eirik Bakke er foreløpig på venteliste - fordi det kryr av jevndyktige konkurrenter med større internasjonal rutine.
  • Dagbladets EM-barometer vil bli oppdatert jevnlig de kommende månedene.