Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Holmenkollen Skifest 2018

Gamlegutta tilbake i Holmenkollen:
- Det var jæskla bratt

Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og Tom Stiansen kjørte ned unnarennet til Holmenkollen i en årrekke under Finken Cup. Torsdag var de prøvekaniner i en ny bakke.

PRØVEKANINER: Tom Stiansen, Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt tester ut den nye parallellslalåmbakken i Holmenkollen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRØVEKANINER: Tom Stiansen, Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt tester ut den nye parallellslalåmbakken i Holmenkollen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): For aller første gang i Holmenkollens historie arrangeres det verdenscuprenn i parallellslalåm på FIS-nivå.

Rennet skal gå 1. januar - og 32 stjerner fra alpinsirkuset kommer for å prøve den splitter nye slalåmbakken med mållinje i bunnen av hoppbakken.

Torsdag var Kjetil André Aamodt (46), Lasse Kjus (46) og Tom Stiansen (47) i Holmenkollen for å prøve den nye bakken.

- Denne bakken er slakere enn den vi kjørte i Finken Cup, for da kjørte vi jo i unnarennet. Det var før de bygde om bakken også. Det var jæskla bratt, sier Tom Stiansen til Dagbladet.

I GAMLEDAGER: Finn Christian Jagge og Tom Kristiansen i 1997. Foto: Jan Greve / NTB Scanpix
I GAMLEDAGER: Finn Christian Jagge og Tom Kristiansen i 1997. Foto: Jan Greve / NTB Scanpix Vis mer

- Helt sjukt

Den nye bakken er nesten 200 meter lang, består av 18 porter og ett hopp ned i motbakken i hoppbakken.

Mens alpinistene i parallellslalåmrennet kommer til å stake nedover bakken mot hoppet, forklarer Kjus at de i andre alpingrener, hvor de får mer fart fordi bakken er lengre, ville hoppet over de 30 meterne som danner det Kjus kaller «kamelpukkelen».

De tre norske alpinheltene mimrer om da de kjørte Finken Cup, oppkalt etter Finn Christian Jagge, på slutten av 90-tallet og starten av 00-tallet.

- Det var brattere enn det er nå. Det var helt sjukt. Da var det gode skiløpere, spøker Kjetil André Aamodt.

Finken Cup

Samtlige tre vant Finken Cup, men blant alle topplasseringene er det vanskelig å huske alle.

Finn Christian Jagge arrangerte showrennet i seks år. Det var TV-overført, og samlet inn over tre millioner kroner til kreftsyke barn.

- De gutta hadde jo fortrengt at jeg har vunnet Finken Cup, så det var tydelig at det …, sier Stiansen, men blir avbrutt av Kjus.

- Måtte du sjekke?, spør Kjus fordi Stiansen sitter med mobilen i hånda.

- Om jeg sjekka at jeg har vunnet? Det begynner å bli lenge siden, men ikke så lenge siden, ler Stiansen.

MED UTSTYRET PÅ: Kjetil André Aamodt, Tom Stiansen og Lasse Kjus i toppen av den nye parallellslalåmbakken med hoppbakken i bakgrunnen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MED UTSTYRET PÅ: Kjetil André Aamodt, Tom Stiansen og Lasse Kjus i toppen av den nye parallellslalåmbakken med hoppbakken i bakgrunnen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Mye prestisje

De tre gutta forteller at de har kjørt en del parallellslalåm i løpet av karrieren.

- Det er en hyggelig ting å gjøre på våren. Svenskene er veldig flinke og kjører mye parallell på våren. Vi har jo sett at de gjør det bra. Nå vant jo Mats Olsson nylig. André Myhrer er også god. De er ofte gode – det hjelper å ha gjort det litt, sier Aamodt.

Det som skiller parallellslalåm fra andre grener er at man kjører om kapp mot en konkurrent.

- Det er kjempegøy. Det er en nerve for du har hele tida én ved siden av deg. Det er sprint - det er kort, sier Stiansen.

- Du har det mann-mot-mann-opplegget som gjør det helt annerledes, sier Aamodt, og utdyper at det ligger mye prestisje i det.

Arrangørene må prestere

Holmenkollen erstatter det årlige parallellslalåmrennet i München.

LYSTIG LAG: Kjetil André Aamodt og Tom Stiansen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LYSTIG LAG: Kjetil André Aamodt og Tom Stiansen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har solgt omkring 5300 billetter, men håper på 7000-8000, sier Kristin Vestgren Sæterøy, daglig leder for Holmenkollen Skifest, til Dagbladet.

Vestgren Sæterøy håper at arrangementet vil bidra til å få alpint nærmere folket.

- Det er mørkt under konkurransen. Det blir fart og spenning. På grunn av konkurransen og utøverne, men også gjennom lys og lyd, sier hun.

Det nye rennet står oppført i FIS' kalender fem år framover med et spørsmålstegn ved siden av seg. Arrangørene må prestere i debuten.

- Vi hadde inspektører her fra FIS i går. De hadde ingenting å utsette på hvordan vi ligger han, sier Vestgren Sæterøy.

Debuterer i Norge

Seksten herrer og seksten damer skal konkurrere i rennet.

For de norske kvinnene blir det ekstra spesielt.

Mens herrene har konkurrert på Kvitfjell i verdenscupsammenheng, har ikke kvinnene gjort det samme siden 2003.

- Det blir veldig gøy. Også blir det mye familie og kjentfolk som kommer og ser på, folk som aldri har sett meg kjøre, fra Ålesund og videre, så det blir veldig artig, sa Nina Løseth til NTB tidligere i desember.

  • Rennet går i Holmenkollen 1. januar klokka 16.05 etter nyttårskonserten og nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. 15 tv-stasjoner kommer til å direktesende verdenscuprennet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!