IKKE HÅNDBALLFEBER: Heidi Løke under dagens pressemøte på stranda i Santos. Gamlegutta på uteserveringen like ved lar seg ikke affisere av spreke, norske håndballjenter. De er fordypet i spenningen rundt kortbordet. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
IKKE HÅNDBALLFEBER: Heidi Løke under dagens pressemøte på stranda i Santos. Gamlegutta på uteserveringen like ved lar seg ikke affisere av spreke, norske håndballjenter. De er fordypet i spenningen rundt kortbordet. Foto: Gorm Kallestad, ScanpixVis mer

Gamlekara i Santos ser heller på kortspill enn norske håndballjenter

- Det kommer folk og spør hvem vi er og hva vi gjør her.


SANTOS (Dagbladet): Camilla Herrem har nesten mistet stemmen. Det skyldes trolig aircondition på rommet, og neppe håndballfeber i den brasilianske havnebyen Santos. I så fall er den norske kantspilleren i hvert fall ikke smittet av lokalbefolkningen.

De har knapt fått med seg at det spilles verdensmesterskap blant annet i deres hjemby om dagen.

- Det har jo kommet bort folk og spurt hvor vi kommer fra. «Norge,» sier vi. Å ja, hva er det dere gjør her? «Nei, det er VM,» liksom. De følger jo ikke med, de vet jo ikke hva som skjer, sier Herrem til Dagbladet.

Men hun har ikke behøvd å forklare fotballgale brasilianere hva håndball er for noe - så ille er det ikke. De er bare ikke så veldig interesserte.

- Det er en fotballnasjon. Det merket vi i går da det var lokalkamp. Da var det liv her, for å si det sånn, sier strekspiller Heidi Løke.

- Gikk det på nattesøvnen løs?

VENDER SULLAND RYGGEN: Heller ikke Linn Jørum Sulland får de lokale herrene til å snu seg. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
VENDER SULLAND RYGGEN: Heller ikke Linn Jørum Sulland får de lokale herrene til å snu seg. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

- Vi bor i 14. etasje, så det var ikke noe problem. Men vi hørte dem godt opp dit. Det var stemning i gatene her, sier Løke.

- Tragikomisk I 2005 gikk VM i Russland med stusselig oppmøte. I Frankrike i 2007 var det bedre, mens det var tomme tribuner igjen i Kina i 2009. Nå spilles det tredje av fire VM i et land der interessen i beste fall er lunken.

TV 2-kommentator Harald Bredeli forsøkte å finne Brasils åpningskamp fredag kveld på TV, men lyktes ikke. «Håndball-VM i Brasil er komisk. Har 46 tv-kanaler på rommet. INGEN viser Brasils åpningskamp!» skrev Bredeli på Twitter. Han er som resten av det norske pressekorpset stasjonert i Santos, mens Brasil spilte i gigantbyen São Paulo ti mil lengre nord.

- Når du har São Paulo, en by som med nærliggende områder har 20 millioner mennesker, du har en hall som tar 10 000 mennesker, og så kommer det 3000 på åpningskampen - da blir det jo tragikomisk, sier Bredeli til Dagbladet.

Han forstår at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ønsker å gjøre Europa-idretten håndball til en verdensidretten, men mener de ikke har gjort godt nok forarbeide til at det får den ønskede effekten.

- Intensjonen er god. Gjennomføringen er dårlig. Resultatet er tragikomisk, oppsummerer Bredeli.

Norsk «hjemmebane» De norske spillerne er imidlertid godt fornøyde med tingenes tilstand. For selv om de gjerne skulle spilt for fulle tribuner, har de en massiv støtte på tribunene som de fleste andre lag bare kan misunne dem.

- Jeg har ikke tenkt på manglende interesse, for vi har en fantastisk gjeng fra Håndballens venner som dekker en full hall med stemning. Om det ikke er noen fra Brasil - det er jo noen der, men at det ikke er flere enn det er - det gjør meg ingenting, sier Linn-Kristin Riegelhuth Koren.

IMPONERER OG INSPIRERER: Håndballjentene er imponert over hvor mange nordmenn som har funnet veien til håndball-VM i Brasil.  Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
IMPONERER OG INSPIRERER: Håndballjentene er imponert over hvor mange nordmenn som har funnet veien til håndball-VM i Brasil. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

«Linka» sier hun ble overrasket over hvor mange nordmenn som har funnet veien til Brasil.

- Vi har de som vil oss aller best. De er ganske mange, faktisk. Det overrasket meg. De dekket ikke hele langsida, men det føles som de fyller hele hallen.

- Frysninger Også Heidi Løke er imponert:

- Da jeg så hvor mange nordmenn som hadde kommet, fikk jeg nesten frysninger. Det var nesten så de dekket den ene sida, det var så bra. Vi har hjemmebane hver kamp, så det er bare bra for oss, sier Györ-spilleren

Derfor er det bare deilig å være norsk håndballspiller i fotballandet Brasil om dagen.

- I Kina (2009) syntes jeg det var enda tristere. For der var det ikke så mange fra Håndballens venner. Så det er bedre her. Det er godt å komme seg litt vekk også. I Brasil - jeg hadde nok ikke reist hit hvis det ikke var VM, så det er kjekt å få oppleve noe nytt, sier Camilla Herrem.

- Jeg trives godt her, jeg. Varmt og godt og masse nordmenn på tribunen, sier Løke.

Ikke perfekte selv Det hører også med til historien at ikke alt var bare fryd, gammen og folkefest på tribunene da kvinnehåndball-storheten Norge arrangerte EM sammen med Danmark i fjor.

ROMSLIG PÅ TRIBUNEN: Camilla Herrem et av Norges 43 mål mot Kina. På tribunen var det fortsatt plass til mange flere. Foto: Gorm Kallestad,  Scanpix
ROMSLIG PÅ TRIBUNEN: Camilla Herrem et av Norges 43 mål mot Kina. På tribunen var det fortsatt plass til mange flere. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

- Vi skal ikke bare skylde på de andre, vi var jo ikke flinke nok vi heller. Vi hadde et EM på hjemmebane, og det så ikke bra ut, sier Harald Bredeli - og peker spesielt på Norges kamp mot Slovenia i Håkons hall på Lillehammer.

Der møtte det opp 2674 tilskuere i en hall som hadde plass til 9600.