IMPONERT OG STUM: Bak enhver ung komet står det en imponert veteran. I alle fall i dette tilfellet: Amanda Kurtovic med ballen i spill for Larvik mot Viborg i Champions League. I bakgrunnen Karoline Dyhre Breivang. Foto: Rune Feldt-Rasmussen, Scanpix
IMPONERT OG STUM: Bak enhver ung komet står det en imponert veteran. I alle fall i dette tilfellet: Amanda Kurtovic med ballen i spill for Larvik mot Viborg i Champions League. I bakgrunnen Karoline Dyhre Breivang. Foto: Rune Feldt-Rasmussen, ScanpixVis mer

- Gamliser som meg blir stumme av beundring

Kurtovic gjør ting «Karo» ikke er i nærheten av.


(Dagbladet): Larviks Amanda Kurtovic var den eneste mesterskapsdebutanten da landslagstrener Thorir Hergeirsson i dag presenterte de 16 som er inne i VM-varmen en snau måned før avkast i Brasil i starten av desember.

- Dette er veldig stas, faktisk. Det har vært målet mitt i flere år. Det er helt nydelig at det arbeidet man legger ned kommer til nytte. Det er en boost for selvtilliten. Etter VM som junior for to år siden var jeg skadet. Da visste jeg at EM i fjor var ganske langt unna, så jeg har jobbet for dette i lang tid, sier Kurtovic til Dagbladet.
Hun har vist seg godt fram både i Larvik- og landslagstrøya i høst, men først i går kom telefonen med VM-klarsignalet fra Thorir:

- Da jeg så at det var han som ringte, fikk jeg nesten hjertet opp i halsen. Men det var så godt å få høre et ja. Jeg ble ti kilo lettere, sier Kurtovic.
- Imponert og stum I den andre enden av rutineskalaen er 11 år eldre Karoline Dyhre Breivang, som er den i troppen med klart flest landskamper (229). Hun kjenner Kurtovic godt fra Larvik, og mener lagvenninna har gjort seg fullt fortjent til plassen i VM-troppen.

- Jeg er jo så heldig at jeg får spille med henne til vanlig. Hun har en fantastisk venstrearm, og en veldig god teknikk. Så sånne gamliser som meg blir jo helt imponert og stumme av beundring når hun får til ting med ball som jeg ikke i nærheten av å klare, sier «Karo» til Dagbladet.

Gode ord å ta med seg for en VM-debutant, selvsagt.

- Det er veldig spesielt å få sånne komplimenter fra spillere som Karo som har vært med i gamet lenger enn jeg har spilt håndball. Selvfølgelig blir man jo veldig glad for å få vite at man kan litt spesielle ting, sier Kurtovic.
Skryt fra Thorir Samtidig har hun gradvis vendt seg til å spille med spillere som har sanket mesterskapsmedaljer i en årrekke.

- Å spille sammen med dem virker ganske langt unna når man ikke er i den situasjonen, men nå som har jeg har vært på samlinger og blitt ganske god venn med de fleste, tenker jeg liksom ikke så mye over det.  Man kan selvsagt tenke «shit, jeg spiller faktisk med henne», men det gir deg bare enda mer energi og lyst til å vise hva jeg kan. Og det er utrolig gøy å få komplimenter og tips fra så rutinerte spillere, sier Kurtovic.
Komplimenter får hun også fra treneren. Thor Hergeirsson sier han synes det var et enkelt valg å ta henne med i troppen.

- Ja, jeg synes jo det. Både på kort og lang sikt er det veldig spennende. Det er en spiller med slepen skuddarm enten det er fra kant- eller bakspillerposisjon. Hun har et stort potensiale taktisk, har litt Balkan-blod i seg og er en slu spiller. Hun har masse å på i forhold til erfaring og fysikk og sånt, men hun jobber godt og har blitt gradvis jevnt og trutt bedre, sier han.

Vil spille med Nora I fjor fikk Amandas gode venninne Nora Mørk sitt store gjennombrudd på landslaget som mesterskapsdebutant i EM på hjemmebane. I år er Mørk uaktuell på grunn av skade.

- Det er utrolig kjedelig at Nora er skadet i en så lang periode. Men «den enes død, den andres brød». Det er sånn man må se på det. Vi er like gode venner for det, og har en drøm om å spille sammen på landslaget senere. Det skal vi jobbe videre for, sier Kurtovic.
- Kan du få det samme gjennombruddet i år som Nora fikk i fjor?

- Det er godt mulig. Det er bare å slippe seg løs og gjøre det man er god på og ikke tenke for mye. Jeg tror ikke det har gått helt opp for meg ennå hva jeg skal være med på. Men jeg gleder meg utrolig mye.
Frykter ikke nerver Og debutantnerver bekymrer henne egentlig ikke.

- Det var kanskje verre før. Men når man spiller for Larvik og skal ut i mesterligaen, er det ikke tid for å være så veldig nervøs. Når man får sjansen der er det bare å gi bånn gass og legge nervene til side. Man skal alltid være litt nervøs, det er bare sunt, men for mye nerver blir feil.
Karoline Dyhre Breivang er heller ikke redd for at VM-alvoret skal prege Kurtovic nevneverdig.

- Det tror jeg skal gå veldig fint. Hun har kroatiske aner og er født og oppvokst på håndballbanen, så det tror jeg ikke skal bli noe problem for Amanda. I så fall skal jeg ta godt vare på henne, lover «Karo».

VM-KLARE: 20-åringene Amanda Kurtovic (t.v.) og Stine Bredal Oftedal er de to yngste spillerne i den norske VM-troppen som ble presentert i dag. Bredal Oftedal debuterte i mesterskapssammenheng i EM i fjor. Foto: Benjamin A. Ward,  Dagbladet
VM-KLARE: 20-åringene Amanda Kurtovic (t.v.) og Stine Bredal Oftedal er de to yngste spillerne i den norske VM-troppen som ble presentert i dag. Bredal Oftedal debuterte i mesterskapssammenheng i EM i fjor. Foto: Benjamin A. Ward, Dagbladet Vis mer