Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Michael Schumachers helse:

Gammel Schumacher-venn: - Hvorfor forteller ingen sannheten?

Det er snart fire år siden Michael Schumacher havnet i koma - men siden har det vært få oppdateringer om helsen. Det får flere til å undre.

MANGE SPØRSMÅL: Michael Schumacher ble lagt i koma i 2013, men siden har det vært få oppdateringer om helsen. Foto: AP Photo/John Moore
MANGE SPØRSMÅL: Michael Schumacher ble lagt i koma i 2013, men siden har det vært få oppdateringer om helsen. Foto: AP Photo/John Moore Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Michael Schumacher (48) var verdens mest kjente motorsportstjerne, men ble rammet av ei alvorlig skiulykke i romjula 2013.

Siden har det vært tyst fra alle i tyskerens omgangskrets. I snart fire år har den tidligere Formel 1-verdensmesteren vært helt skjermet fra omverdenen.

Nå krever Schumachers tidligere manager, Willi Weber (75), at det kommer svar.

- Jeg mener det er veldig uheldig at Michael sine fans ikke får vite noe om helsen hans. Hvorfor forteller ingen sannheten? sier Weber, gjengitt i TZ, Blick og andre medier fra Sveits og Tyskland.

Weber var manageren til Schumacher til 2012 - til omtrent ett år før tyskeren falt i koma.

Hva har egentlig skjedd siden den fatale vinterdagen for fire år siden?

GAMLE VENNER: Willi Weber og Michael Schumacher i 2001. Foto: AP Photo/Daniel Maurer
GAMLE VENNER: Willi Weber og Michael Schumacher i 2001. Foto: AP Photo/Daniel Maurer Vis mer

2013: Ulykken

Det var 29. desember 2013 at Schumacher og sønnen Mick kjørte på ski rett ved Meribel i de franske alper. Ved et såkalt off-piste-området falt Schumacher og slo hodet i en stein. Han fikk store skader, selv om han brukte hjelm.

MANAGER: Sabine Kehm. Foto: REX/Shutterstock
MANAGER: Sabine Kehm. Foto: REX/Shutterstock Vis mer

Den pensjonerte Formel 1-stjerna ble fløyet til sykehus og lagt i koma. 7. mars 2014 - drøyt tre måneder etter ulykka - ble det meldt at tilstanden hans var stabil.

Siden ulykka har ingen utenom hans nærmeste sett noe til Michael Schumacher. Det er manager Sabine Kehm som siden har kommet med små drypp om tilstanden - uten å si noe konkret.

4. april uttalte Kehm at Schumacher viste «glimt av bevissthet og oppvåkning».

- Vi er ved hans side under denne lange og vanskelige kampen, sammen med teamet ved sykehuset i Grenoble, og vi har fortsatt troen, fortalte Kehm.

2014: - Flyttet hjem

16. juni 2014 kom manageren med en ny beskjed om bedring for tyskeren - som nå ble flyttet fra Grenoble til et sykehus i Sveits.

PÅ SKI: Michael Schumacher i Madonna di Campiglio 2005 Foto: AP Photo
PÅ SKI: Michael Schumacher i Madonna di Campiglio 2005 Foto: AP Photo Vis mer

- Michael har forlatt sykehuset for å fortsette sin langvarige rehabiliteringsfase. Han er ikke lenger i koma, sa Kehm.

- Hans familie vil uttrykke sin takk til alle legene, pleierne, sykesøstrene og terapeutene i Grenoble, så vel som førstehjelperne på ulykkesstedet, som i disse første månedene har leverte fremragende arbeid, sa Kehm.

Utspillene fikk i etterkant kritikk av flere i Formel 1-miljøet for å være for positive og for å skape falske forhåpninger.

9. september 2014 uttalte Kehm at Schumacher forlot sykehuset i Lausanne i Sveits. Rehabiliteringen fortsatte i familiens hjem i Sveits.

Ifølge familien var det likevel «en lang og vanskelig ferd som gjenstår».

- Fra nå av vil Michaels rehabilitering finne sted i hjemmet hans. Tatt i betraktning de alvorlige skadene han ble påført, har det vært framgang de siste ukene og månedene, het det i en uttalelse fra Kehm.

Etter at Schumacher ble fraktet hjem i 2014, er det kommet få offisielle nyheter om helsetilstanden. Enkelte venner har «hevdet tilstanden ikke er god», mens noen har sagt at Formel 1-stjernen er «lam og uten taleevne».

Hjemmet til tyskeren skal også ha bygget om for å tilpasses den nye situasjonen. I tillegg skal et team på rundt 15 personer ha blitt ansatt for å passe på 48-åringen døgnet rundt.

SØNN OG KONE: Mick og Corinna Schumacher. Foto: People Picture/Willi Schneid/REX/Shutterstock
SØNN OG KONE: Mick og Corinna Schumacher. Foto: People Picture/Willi Schneid/REX/Shutterstock Vis mer

2016: - Ikke på beina

Sommeren 2016 rykket Schumachers advokat ut for å avkrefte rykter og spekulasjoner om at han var på beina igjen.

- Han kan ikke gå, sa advokat Felix Damm, som la til at Schumacher heller ikke klarte å stå selv med hjelp fra terapeuter.

I juni 2016 sa manager Kehm følgende i forbindelse med en hederspris på en galla i tyske Nürburgring.

- Vi ville alle følt oss bedre om det var Michael selv som sto her og takket, og ikke jeg. Men det er dessverre umulig. Det må vi dessverre akseptere og lære oss å håndtere, sa manageren.

- Vi kan ikke selv forandre noe, men vi gjør alt vi kan. Michaels familie er veldig glade for at det igjen er idrettskarrieren hans som får anerkjennelse og er i rampelyset, sa Kehm.

I NYBERGSUND: Norske fotballkjendiser og Michael Schumacher spilte showkamp i Sundethallen i Nybergsund i 2004. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
I NYBERGSUND: Norske fotballkjendiser og Michael Schumacher spilte showkamp i Sundethallen i Nybergsund i 2004. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Beklaget utspill

Skjermingen av Schumacher og de få oppdateringene har også blitt møtt med kritikk.

Den sveitsiske journalisten og Formel 1-eksperten Roger Benoit mener familien burde gitt ut mer informasjon om Schumachers tilstand.

- Den store skandalen er hvordan familien har håndtert denne situasjonen. Det hadde holdt med en liten oppdatering. Folk lurer på hvordan han har det, så gi dem noe, sa Benoit i et intervju med svenske Expressen.

- Familien får gjøre som de vil, men jeg synes ikke det er riktig å gjøre det på denne måten. I alle fall ikke om man har flere millioner tilhengere som sitter verden rundt og lurer på hvordan det går, sa Benoit i desember 2016.

Benoit har jobbet som journalist og kommentator siden 1970, har dekket over 704 Grand Prix-løp i Formel 1.

I november 2016 var det en Schumacher-venn som måtte korrigere seg selv. Ross Brawn - tidligere sjef i Mercedes F1 og Ferrari - er en nær venn av Michael Schumacher (47) og kom med positive uttalelser om tilstanden.

Men noen dager etterpå ville han korrigere seg.

- Jeg ble sitert på at han (Schumacher) gjør framskritt og det var ikke det jeg egentlig mente. Familien vil gjøre dette privat og det må vi respektere. Så jeg vil ikke si annet om helsetilstanden enn at vi er ekstremt håpefulle og håper vi vil se Michael igjen slik vi kjenner ham, sa Brawn, ifølge The Guardian.

Ett ord skapte spekulasjoner

Den foreløpig siste offentlige uttalelsen fra manager Sabine Kehm kom for ei snau uke siden i forbindelse med en Schumacher-utstilling.

- I løpet av karrieren beholdt Michael de fleste av bilene, draktene og hjelmene. Vi hadde alltid planer om å gjøre dette tilgjengelig for publikum, sa Kehm.

Og bruken av ordet «vi» fikk flere til å spekulere i om Schumacher hadde en finger med i spillet om det nye museet. Ordbruken satte i gang en ny rykteflom om helsetilstanden til tyskeren.

Men etterpå har det vært stille fra alle rundt Formel 1-stjerna.

Spørsmålet mange - inkludert tidligere manager Willi Weber og Formel 1-eksperten Roger Benoit - sitter med er: Hvorfor er det så stille rundt Schumacher?

Den svenske kommentatoren Mats Olsson skriver følgende:

- Det som har skjedd med ham (Schumacher) er ett av sportens største mysterier, skriver Olsson i Expressen.

- Det er på tide å befri Michael Schumacher. Jeg vet bare ikke fra hva. Jeg håper derimot han har det så bra han kan, skriver Olsson videre.

Den svenske kommentatoren forteller videre at han er kritisk til alt hemmeligholdet - og mener det bare skaper flere spekulasjoner.

1994: Michael Schumacher tok sin første VM-tittel i 1994. Foto: AP Photo/Hewitt
1994: Michael Schumacher tok sin første VM-tittel i 1994. Foto: AP Photo/Hewitt Vis mer

«Schumis» drøm

Tidligere har Sabine Kehm gitt følgende svar:

- En gang jeg hadde en lang diskusjon med Schumacher. sa han til meg: «Du trenger ikke ringe meg det neste året, jeg kommer til å forsvinne». Jeg tror det var hans hemmelige drøm å gjøre det en dag. Det er grunnen til at jeg fortsatt ønsker å beskytte hans ønsker ved å ikke gi mye informasjon, sier Kehm.

I et annet intervju forteller Kehm:

- For øyeblikket ser jeg ikke noe annet alternativ. Hver gang det kommer ny informasjon skapes nye spekulasjoner. Det vil aldri stoppe, sier Kehm til Süddeutsche Zeitung, gjengitt av tyske Bild.

Kehm forteller at hun får mye post fra fans, som vil vite hvordan det går med Schumacher.

- Det går ikke an å svare på dette spørsmålet med noen få setninger, sier Kehm, som omtaler Schumachers kamp som en «kontinuerlig prosess».

Michael Schumacher debuterte i Formel 1 25. august 1991. Han tok totalt 91 Grand Prix-seirer og sju VM-titler (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004).

Han er gift med Corinna og har to barn (Gina-Maria og Mick).

Schumacher er angivelig fortsatt i sitt hjem ved Genèvesjøen i Sveits.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!