Gamst irriteres av Stavrum-kritikk

- Han har en ensidig og krisemaksimerende tankegang.

IKKE ALLE JUBLER MED NORGE: Norge har fått en drømmestart på EM-kvaliken med seks poeng på to kamper, men det er ikke alle nordmenn som lar seg rive med i Drillo-rusen. En av dem er Arild Stavrum - som i dag får svar på tiltale av Morten Gamst Pedersen. 

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
IKKE ALLE JUBLER MED NORGE: Norge har fått en drømmestart på EM-kvaliken med seks poeng på to kamper, men det er ikke alle nordmenn som lar seg rive med i Drillo-rusen. En av dem er Arild Stavrum - som i dag får svar på tiltale av Morten Gamst Pedersen. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): «Drillo, Drillo, Drillo» runget over Ullevaal tirsdag, etter Norges første kvalikseier mot en fotballstormakt siden England i 1993.

Dagen derpå skjønte Kjetil Rekdal umiddelbart hva som var i gjære da Dagbladet slo på tråden for å høre hva han mente nå - Aalesund-treneren var tross alt blant de fremste skeptikerne da Drillo fikk landslagsjobben i januar i fjor.

Skeptisk var mildt sagt også Arild Stavrum, og de to kvalikseirene mot Island og Portugal hadde ikke fått ham til å endre mening da Nettavisen snakket med ham torsdag.

- Resultatmessig har det vært veldig bra. Der er Drillo selvfølgelig flink. Men når det gjelder den videre utviklingen av norsk fotball, så tror jeg ikke dette er bra. Hvis alle skulle spilt som Norge ville det vært drepen for fotballen. Derfor klarer jeg ikke å se at det er bra for norsk fotball at Drillo er landslagstrener, sa den tidligere Molde-treneren - og la til at kampen mot Portugal var så kjedelig at seere fra Nederland eller Spania ville slått av TV-apparatet tvert.

- Mer påvirket av United enn av Norge
Morten Gamst Pedersen har fått med seg kritikken fra sitt hjem i Manchester, og han synes den treffer dårlig.  

«Portugal skapte nesten ikke en eneste sjanse mot oss, de er nummer åtte på Fifa rankingen, i mai var de nummer tre. Vi skapte langt flere sjanser mot dem. Målet vårt, skuddene til Moa og Huseklepp som gikk like utenfor på hver side av stolpene. Innkastene der Brede utfordret keeperen deres og ballen lander rett bak keeper på åpent mål. Hadde vi spilt nøyaktig likedan som vi gjorde og samtidig scoret på de sjansene og vunnet 3-0 eller 4-0. Hadde Stavrum ment at Drillo var like drepende for norsk fotball da? Hadde han ment at det ikke var underholdende?» spør Blackburn-proffen på sin blogg.

Stavrums største frykt er at aldersbestemte lag skal begynne å spille som det norske A-landslaget, slik man så klare tendenser til på 90-tallet.

På generelt grunnlag mener han imidlertid landslaget, som nasjonens fotballflaggskip, bør sette premissene for fotballen også nedover i systemet.

- Akkurat som i Nederland. Der den offensive og attraktive stilen dyttes nedover i årsklassene igjen og igjen og igjen, og de har suksess med det, sier han.

-DPEPEN FOR FOTBALLEN: Det mener Arild Stavrum om måten det norske landslaget spiller på. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
-DPEPEN FOR FOTBALLEN: Det mener Arild Stavrum om måten det norske landslaget spiller på. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Gamsten mener en slik argumentasjon blir for lettvint.

- Sier han virkelig at det er bedre for norsk fotball at vi ikke kommer til EM slik at lag i aldersbestemte grupper ikke kopierer stilen vår? Mener Stavrum at lag som RBK, Vålerenga, Stabæk ikke påvirker lag i aldersbestemt. Hva med Barcelona? Spania? Manchester United? Jeg vet at da jeg spilte aldersbestemt var vi mer påvirket av Manchester United enn av Norge, skriver Gamst

Og fastslår:

- Stavrum har en ensidig og krisemaksimerende tankegang.

Destruktive Nederland
Ironisk nok mener Gamsten at det nederlandske landslaget Stavrum skryter så mye av, tok seg til VM-finalen i sommer ved hjelp av en lite attraktiv - og tidvis destruktiv - spillestil.

«Hvordan spilte de i VM-finalen? De spilte strengt tatt så destruktivt som man kan spille. Ikke en gang vi spiller så destruktivt. Den nederlandske spillestilen som Stavrum liker var nesten ikke til stede i det hele tatt, de prøvde først og fremst å ødelegge for Spania. Selvfølgelig er det sjarmerende å se dem spille på sitt beste. Men vi har ikke det spillematerialet, hadde vi vært like gode som Gerrard, Torres, Ronaldo, Ronaldinho, Messi, Rooney etc. så hadde nok også vi spilt mer ballbesittende», mener 29-åringen.

Verdens beste dårlige fotballag
Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen er inne på det samme temaet som Stavrum og Gamst i dagens papiravis, og minner om at hverdagen innhentet oss sist gang Drillo-feberen herjet landet på 90-tallet.

Pedersen mener Norge er «verdens beste dårlige fotballag» - og mener det er tvingende nødvendig at A-landslaget utvikler et eget spill om det skal bli moro å være norsk i et eventuelt EM-sluttspill i 2012.

«Vi må ikke la resultatene av Drillos kortsiktige jobb gjøre oss like blinde som sist», skriver han - og sikter blant annet til da folket vendte seg mot Drillo-arvtaker Nils Johan Semb etter EM-exiten i 2000.

DESTRUKTIVE NEDERLAND: Gamsten mener Nederland - som Stavrum trekker fram som et prakteksempel - spilte mer destruktive enn Norge i VM-finalen. Her er det Nigel de Jong som planter knottene i brystet på Xabi Alonso. Foto: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
DESTRUKTIVE NEDERLAND: Gamsten mener Nederland - som Stavrum trekker fram som et prakteksempel - spilte mer destruktive enn Norge i VM-finalen. Her er det Nigel de Jong som planter knottene i brystet på Xabi Alonso. Foto: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA Vis mer

«Kall meg gjerne djevelens advokat, men faktum er følgende: Utpå 2000-tallet der, etter tidenes opptur i norsk fotball, konkluderte de fleste fagfolk med at det som gjorde oss gode på 90-tallet samtidig var med å ødelegge for framtida. Fulle av oss selv og egen defensiv fortreffelighet glemte vi en vesentlig del der vi dro fra sluttspill til sluttspill - vi glemte å øve på det vi ikke kunne», skriver Dagbladets kommentator.

Morten Gamst Pedersen føler imidlertid at det gror godt i norsk fotball, og at talentene på vei opp besitter gode tekniske ferdigheter.

- Ballbinger spretter opp over alt i hele Norge og har en kjempeeffekt på den tekniske utviklingen. Uansett hvor mye krise Stavrum ser i Norsk fotball er jeg av motsatt oppfatning. Jeg ser flere og flere teknisk begavede spillere i norsk fotball, spesielt i de yngre grupper. Disse kommer vi til å få stor glede av i fremtiden, skriver Gamst Pedersen.

ADVARER:  «Vi må ikke la resultatene av Drillos kortsiktige jobb gjøre oss like blinde som sist», skriver Dagbladets kommentator Morten Pedersen i dagens papiravis. 

Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet.
ADVARER: «Vi må ikke la resultatene av Drillos kortsiktige jobb gjøre oss like blinde som sist», skriver Dagbladets kommentator Morten Pedersen i dagens papiravis. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet. Vis mer