FORSAKELSE: Morten Gamst Pedersen har ofret mye for å leve ut sin fotballdrøm. Nå vil han ofre seg for Tromsø i nedrykksstriden. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
FORSAKELSE: Morten Gamst Pedersen har ofret mye for å leve ut sin fotballdrøm. Nå vil han ofre seg for Tromsø i nedrykksstriden. Foto : Sigurd Fandango / DagbladetVis mer

Morten Gamst Pedersens oppvekst

Gamst Pedersen betalte kompisene for å få trene:
- Jeg har forsaket mye

Håndball, orientering, turn, ishockey og langrenn formet fotballspilleren Morten Gamst Pedersen til den han er i dag, sammen med alle timene han trente i bakgården til bestemor og vennetilbudene han ofret.

(Dagbladet): Morten Gamst Pedersen (36) har levd sine år i det mest intense rampelyset som en av Premier Leagues mange store profiler, med mediene og kritikerne alltid i nærheten.

Nå stortrives den tidligere Blackburn-stjerna i roligere omgivelser på Alfheim i Tromsø, hvor «Gamsten» forsøker å hjelpe klubben til å overleve i Eliteserien. Med seks målgivende pasninger på de seks sistekampene har veteranen hjulpet TIL opp til kvalifiseringsplassen. I kveld kl. 18.00 venter fortapte Viking på Alfheim.

- Vi har en tydeligere rød linje i spillet nå og en veldig fin utvikling. Jeg er optimist og har absolutt troa på at vi skal overleve, sier Morten Gamst Pedersen til Dagbladet.

Mange hjemvendte utenlandsproffer opplever det som en nedtur å komme tilbake til norsk klubbfotball etter årevis i eksempelvis glamorøse Premier League. Å omstille seg til å gå i krigen og kjempe for poeng i norsk fotball igjen, er det ikke alle som klarer.

Men Gamst Pedersen har klart det.

VISER GAMMEL STORHET: Morten Gamst Pedersen har funnet tibake til gode, gamle takter det siste med seks assist på de siste seks kampene. Nå vil 36-åringen utvide karrieren i fire år til. Foto: NTB scanpix
VISER GAMMEL STORHET: Morten Gamst Pedersen har funnet tibake til gode, gamle takter det siste med seks assist på de siste seks kampene. Nå vil 36-åringen utvide karrieren i fire år til. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hvor henter du motivasjonen fra?

- Gleden av å spille fotball er det som motiverer meg. Jeg gleder meg til å komme til garderoben og møte folk som jeg trives sammen med. Jeg har gode venner i fotballen og har derfor et sterkt ønske om å fortsette. I tillegg trigges jeg fortsatt av spenningen som knyttets til kampene.

Ofret venneliv

Fotballen har vært en viktig del av hele Gamst Pedersens liv, men også andre idretter har hatt stor betydning. Fotballesset har en svært allsidig idrettsbakgrunn fra idretter som håndball, orientering, ishockey og langrenn.

- Jeg har forsaket mye. Mange ganger må du prioritere trening foran venner. Jeg tok valget tidlig; jeg ville prøve å bli best. Samtidig har jeg alltid hatt store glede av å trene og fått mange gode vennskap gjennom fotballen, forteller Tromsø-spilleren.

- Treningsgleden gjelder ikke bare fotball, men også mange andre idretter, som håndball, orientering og turn. Jeg spilte håndball helt til jeg var 17-18 år.

Han fikk tidlig god løpskapasitet gjennom orienteringsløpinga. Dette har vært en av hans styrker på fotballbanen, sammen med presisjonen i spesielt venstrefoten.

- Jeg hadde søskenbarn som drev med orientering, så da slang jeg meg på. Det var god trening og har nok bidratt positivt til løpskapasiteten min, sier Gamsten.

HØYT SNITT: Morten Gamst Pedersen, her mot Skottland i 2004, er en av de mestscorende norske midtbanespillerne gjennom tidene i landslagssammenheng. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
HØYT SNITT: Morten Gamst Pedersen, her mot Skottland i 2004, er en av de mestscorende norske midtbanespillerne gjennom tidene i landslagssammenheng. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer

Kjøpte utstyr til kompisene

For å bli en frisparkskyttere av rang måtte Vadsø-gutten legge ned ekstremt mange treningstimer.

- Jeg har terpa og terpa på å slå gode innlegg og frispark gjennom hele livet. Det har kosta mye. Jeg har forsaket en del og har måttet ta en del valg, iblant egoistiske, men man må ofre en del om man vil bli best til noe, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.

Det er gode minner han mimrer tilbake til. Hans bestemor så sjelden Gamst Pedersen uten en ball. I time etter time sto den lille karen å lekte seg med ballen. Vadsø-gutten kjøpte dessuten keeperhansker til sine kompiser for å få dem til å stå i mål da den daværende unggutten trente på å bli en av verdens beste frisparkskyttere.

- Det ble utallige timer utenfor huset til bestemor hvor jeg sto og skjøt i porten. Jeg kjøpte faktisk keeperhansker til kompisene mine, slik at de kunne stå i mål da jeg skulle terpe på å skyte frispark, forteller Gamsten og ler.

- Hvilke frisparkskyttere anser du som de beste gjennom tidene?

- Godt spørsmål. Sinisa Mihajlovic var tidlig ute med å perfeksjonere. Selv har jeg hatt Marco van Basten som mitt størst forbilde, uten at han var en frisparkspesialist.

SUKSESS: Morten Gamst Pedersen ble svært populær i Blackburn etter alle sine gode bidrag i engelsk fotball. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Morten Gamst Pedersen ble svært populær i Blackburn etter alle sine gode bidrag i engelsk fotball. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trente på is

Tromsø-profilens budskap er klart:

- Det handler om å terpe. Det ser vi med alle de beste, enten det er Cristiano Ronaldo eller David Bentley, som også sto igjen på treningsfeltet i Blackburn og sto og terpet på frispark og avslutninger.

- Det er spillere fra mange ulike land som har markert seg som gode frisparkskyttere. Det er gøy og viser at det er mulig uavhengig hvor du kommer fra. Det er ingen begrensninger. Jeg trente både på is og på snø i min oppvekst, men det fungerte jo det også.

Hylles av Årst

Tromsø-legenden Ole Martin Årst er imponert over Gamst Pedersens sesong.

- Gamsten har vært fantastisk i år. Nå blir han brukt mer fornuftig. Jeg håper han får ny kontrakt. Det fortjener Gamst med sin seriøse holdning og gode prestasjoner, sier Årst til Dagbladet.

- Innstilling har veldig mye å si. Man må være ydmyk og jobbe knallhardt også i Norge. Man kan ikke komme hjem og tenke at man skal roe litt ned og få noen klapp på skuldra mot slutten av karrieren. Da blir det tøft. Gamst viser hvordan man skal håndtere en slik overgang. Det er slike forbilder unge spillere trenger, mener den tidligere norske landslagsspissen.

HERJET: Morten Gamst Pedersen, her i duell med AaFKs Frode Fagermo i 1. divisjon i 2002, ble ligaens toppscorer denne sesongen, selv fra midtbaneposisjon. Foto: Svein Are Tollås / SCANPIX
HERJET: Morten Gamst Pedersen, her i duell med AaFKs Frode Fagermo i 1. divisjon i 2002, ble ligaens toppscorer denne sesongen, selv fra midtbaneposisjon. Foto: Svein Are Tollås / SCANPIX Vis mer

Det nye målet

Gamst Pedersen håper at han ga kan utvide karrieren og spille til han blir 40 år. Som han fortalte til Dagbladet tidligere denne uka, er Tromsø positive til en kontraktsforlengelse, men også andre klubber skal være interesserte.

- Målet er å spille til jeg er 40 år. Jeg har alltid vært opptatt av å trene skadeforebyggende og nøye alt i det jeg gjør. Så lenge jeg har troa på at jeg har noe å bidra med, fortsetter jeg.

Den tidligere Premier League-stjerna jobber med eiendom og investering i «Gamst Invest» ved siden av fotball.

- Det er gøy å bruke hodet til noe annet. Det gjør det ekstra gøy å komme på trening. Å arbeide med eiendom ved siden av, er veldig spennende og givende og gir en fin variasjon i hverdagen.

- Jeg har også begynt på en trenerutdannelse og holder muligheten åpen for å gå videre der, uten at jeg vet om jeg vil bli trener på nåværende tidspunkt, sier Morten Gamst Pedersen til Dagbladet.

  • Tromsø tar imot Viking på Alfheim i kveld kl. 18.00 i kampen for å overleve i Eliteserien.