Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gamst skeptisk til straff for filming

Ble selv beskyldt for å ta «en Eduardo».

TROR UEFA FÅR DET VANSKELIG: Morten Gamst Pedersen tror Uefa gjør det vanskelig for seg selv når de nå har gitt Eduardo to kampers utestengelse for filming. - Det som slår meg er at det nå kan bli mange saker for dem å vurdere, for å si det sånn, sier Gamst til Dagbladet. 
Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX .
TROR UEFA FÅR DET VANSKELIG: Morten Gamst Pedersen tror Uefa gjør det vanskelig for seg selv når de nå har gitt Eduardo to kampers utestengelse for filming. - Det som slår meg er at det nå kan bli mange saker for dem å vurdere, for å si det sånn, sier Gamst til Dagbladet. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX . Vis mer

NADDERUD (Dagbladet.no): Det hjalp ikke at Arsene Wenger kalte det en skamløs heksejakt.

Uefa var nådeløse da de i går straffet Eduardo med to kampers karantene for fallet som ga straffespark mot Celtic. Saken har fått enorm oppmerksomhet både i England og internasjonalt - og slik sett ga det Uefa sjansen til å statuere et eksempel til skrekk og advarsel.

Morten Gamst Pedersen er imidlertid spent på om Uefa kommer til å greie å legge seg på en konsekvent linje, og innføre likhet for loven.

- Jeg hørte det såvidt i går (at Eduardo var blitt straffet, journ.anm.), og jeg har sett situasjonen på TV. Det som slår meg er at det nå kan bli mange saker for dem å vurdere, for å si det sånn. Hvem skal sende inn disse klagene, motstanderen? Dommerne? Det blir mange skjønnsmessige vurderinger, og det tror jeg blir vanskelig, sier Gamsten til Dagbladet.

Ble kalt havsule

Uefa startet granskingen av Eduardo etter sterke oppfordringer fra det skotske fotballforbundet. Skottene var også sentrale da Litauens Saulius Mikoliunas filmet seg til straffespark mot dem i 2007, noe som resulterte i to kampers utestengelse - og ikke minst da Milan-keeper Dida falt teatralsk etter en minimal berøring fra en Celtic-supporter.

Gamsten har selv opplevd å bli stemplet som skuespiller av Sir Alex Ferguson, og var selv i hardt vær da han gikk i bakken innenfor Arsenals 16-meter i mars .

STRAFFET AV UEFA: Eduardo scoret selv på straffen han skaffet mot Celtic, men fikk smekken fra Uefa etterpå i form av to kampers karantene for filming. Foto: AFP PHOTO/Carl de Souza
STRAFFET AV UEFA: Eduardo scoret selv på straffen han skaffet mot Celtic, men fikk smekken fra Uefa etterpå i form av to kampers karantene for filming. Foto: AFP PHOTO/Carl de Souza Vis mer

- Du vil ikke bli tatt på det der, sånn er det. Jeg hadde jo en episode nå i vår, da jeg var raskt oppe med hendene med en gang for å vise at jeg ikke kastet meg. Det fikk jeg jo nærmest applaus for, sier Gamst.

Det spørs om Gary Lineker og Alan Shearer er enige, for de to BBC-profilene greide ikke å holde latteren tilbake da de analyserte situasjonen i «Match of the Day».

- Det er det verste filmeforsøket jeg noensinne har sett, mente Shearer, mens Lineker tok til orde for at Gamst burde endret navn til Morten «Gannet» Pedersen.

«Gannet» er det engelske navnet på havsule - en sjelden og fiskeetende fugl som er kjent for sine plutselige og bratte stup ned i vannet.

Gamst understreker at det som ser ut som filming ikke nødvendigvis trenger å være det.

- Man går jo aldri utpå der for å filme, men dette er en vanskelig vurdering når ting skjer fort. Man kan falle etter en berøring, og selv om det ikke er straffe, trenger det ikke å være filming heller. Det er derfor jeg synes det skal bli spennende å se hvordan Uefa skal behandle disse sakene framover, sier han.

Carew innrømmer filming

BLE LATTERLIGGJORT: Gamst fikk mye pepper i engelsk presse for dette fallet mot Arsenal. Foto: Canal +
BLE LATTERLIGGJORT: Gamst fikk mye pepper i engelsk presse for dette fallet mot Arsenal. Foto: Canal + Vis mer

The Times skrev denne uka at engelskmennen er «besatte» av filming. Den oppfatningen deler ikke John Carew.

- Jeg føler ikke det. Det har vært en del fokus på de profilerte spillerne, Ronaldo har jo falt lett en del ganger. I England er de bare hysterisk opptatte av fotball og det som skjer rundt. Enten det er spytting, myntkasting, krangling eller slåssing får det voldsomt fokus, det gjelder ikke bare filming, sier Carew til Dagbladet.

- Støtter du utestengelsen av Eduardo?

- Filming hører ikke hjemme noe sted, selv om det noen ganger kan se ut som du filmer når du faktisk ikke gjør det. Bare de (Uefa) gjør det skikkelig og gjennomført, så må de veldig gjerne slå ned på det.

- Har du filmet selv?

- Det har jeg nok gjort. Men jeg husker ikke når, sier Carew lattermildt.

- HAR NOK FILMET SELV: Men John Carew husker ikke akkurat når. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
- HAR NOK FILMET SELV: Men John Carew husker ikke akkurat når. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer

I forrige måned ble Villa-spissen for øvrig beskyldt av skottene - selvsagt - for å ha forsøkt å filme seg til straffe på Ullevaal.

Riise tror Eduardo er engstelig

John Arne Riise er definitivt ikke blant dem som har rykte på seg for å falle lett, men har flere ganger konfrontert motspillere med teatralske fall innenfor boksen.

- Jeg har ikke møtt så mange som filmer bevisst. Det skal ikke så mye til for at folk detter, man tenker et tiendels sekund hva man skal gjøre i duellen. Normalt blir man jo sparket ned, men hvis man ikke blir det, ser det veldig dumt ut, sier Riise.

Han mener situasjonen med Eduardo var et opplagt tilfelle av filming, og er glad for at Uefa har slått ned på det. Samtidig har han en viss forståelse for at Arsenal-spissen ikke sto på beina.

- Han har vært gjennom en stygg skade, og er kanskje litt redd for dueller. Han hadde vel sine grunner for å gjøre det. Men det så ganske dumt ut på TV, sier Riise til Dagbladet.

SYNES EDUARDO-FALLET SÅ DUMT UT: John Arne Riise. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
SYNES EDUARDO-FALLET SÅ DUMT UT: John Arne Riise. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling