LOVER SPILLETID TIL MANGE: Per-Mathias Høgmo har med en ung landslagstropp mot Danmark og Skottland på fredag og tirsdag. Han kan gjøre seks bytter i hver kamp, og varsler at de aller fleste vil få prøve seg. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
LOVER SPILLETID TIL MANGE: Per-Mathias Høgmo har med en ung landslagstropp mot Danmark og Skottland på fredag og tirsdag. Han kan gjøre seks bytter i hver kamp, og varsler at de aller fleste vil få prøve seg. Foto: Vegard Grøtt / NTB ScanpixVis mer

- Gamsten har vært den best trente landslagsspilleren gjennom tidene

Høgmo er spent på comeback-veteranen.

HERNING (Dagbladet): Norge møter Danmark i privatlandskamp i Herning på fredag og Skottland i Molde på tirsdag.

Troppen til disse kampene er den første troppen Per-Mathias Høgmo har tatt ut helt alene. Og Høgmo satser ungt og med tanke på framtida.

- Vi har fem debutanter, og blant 21 spillere er 12 av dem svært unge, sier landslagssjefen.

Han trekker fram Omar Elabdellaoui som et eksempel på den nye generasjonen.

- Omar er et lysende eksempel på hvordan framtida til norsk fotball skal være. Han kommer inn, blir satset på og er plutselig aktuell for toppklubbene i Bundesliga. Det viser viktigheten av å treffe rett klubb og få spille uke etter uke med verdens beste spillere.

- Viktig samling Men treningskampene nå handler ikke bare om å teste ut unge og nye navn.

- Det er bare fem offisielle landskamper før det braker løs. Disse to kampene, mot Tsjekkia i mars og to kamper i mai og juni. Det betyr at samlinga her er viktig. Vi bruker hver dag så godt vi kan, sier Høgmo.

Han er fornøyd med matchingen som venter Norge den nærmeste uka.

- Motstanden er god. Danmark er et nivå to-lag og definitivt en god bortemotstander. Vi får gode svar individuelt og kollektivt om hvor vi står i utviklingen vår. Skottland er et nivå tre-lag, som vi bør ha bak oss. Men det er to veldig gunstige motstandere. 

Gamst gir balanse Per-Mathias Høgmo kjørte flyttelasset hjem fra Stockholm sist fredag. Nå er han landslagstrener på heltid og ser fram til å jobbe med landslagsspillerne. 

Og han satser ikke bare ungt. Høgmo overrasket mange - hovedpersonen selv inkludert - da han tok ut Morten Gamst Pedersen (32).

- Gamsten er en personlighet, han er en kraft i seg selv, han bidrar med å ta press fra unge spillere og er ekstremt motivert. Han har vært den best trente norske landslagsspilleren gjennom tidene, men han har mistet hurtighten sin, sier Høgmo.

Han forteller videre at Gamst Pedersen fikk beskjed om å trene hurtigheten sin nylig, noe som førte til at han trente på seg en strekk.

- Det sier litt om Morten Gamst, han har et brennende ønske om å spille fotball, alderen er ikke noe problem for ham i og med at han har den kroppen han har. Om han fysisk og ferdigmessig klarer det handler om at han får spille fast, sier Høgmo.

De fleste får spille Den aller yngste i troppen er Molde-spiller Mats Møller Dæhli (18).

- Han skal få skynde seg langsomt. Bli kjent med gruppa. Vi skal ikke legge noe press på ham utover at han skal få lov til å være her. Samtidig forventer jeg at han kommer til å vise seg fram. Og sjansen for at han slipper til i en av disse to kampene er definitivt god. 

Det er avtalt at lagene kan bytte seks spillere i hver kamp.

- De aller fleste utespillerne vil få prøvd seg, lover Høgmo.

Tror på Johansen-overgang Stefan Johansen har nettopp avsluttet en gullsesong med Strømsgodset i Tippeligaen, der han har blitt hyllet som sesongens store spiller av de aller fleste.

Det gjør ham samtidig til en het kandidat til å bli hentet av en utenlandsk klubb. Høgmo er positiv til en eventuell overgang for midtbanespilleren.

- For landslaget og Stefan er det et pluss hvis han går til en større klubb på et høyere nivå internasjonalt. Og den sjansen vil jeg tro er til stede med tanke på hvordan han har prestert i det siste. 

GODT TRENT: Per-Mathias Høgmo overrasket da kan kalte inn Morten Gamst Pedersen på landslaget igjen. Høgmo sier Gamsten er en personlighet, og har vært tidenes best trente landslagsspiller. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
GODT TRENT: Per-Mathias Høgmo overrasket da kan kalte inn Morten Gamst Pedersen på landslaget igjen. Høgmo sier Gamsten er en personlighet, og har vært tidenes best trente landslagsspiller. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer