Gamsten og Riise slakter Northug-kritikerne

- De som roper høyest i hylekoret burde skamme seg.

PALL TIL BESVÆR: Petter Northug kom for sent og feil antrukket til blomsterseremonien i Sveits i helga. Det utløste debatt og rabalder.Foto: SCANPIX/AP/Laurent Cipriani
PALL TIL BESVÆR: Petter Northug kom for sent og feil antrukket til blomsterseremonien i Sveits i helga. Det utløste debatt og rabalder.Foto: SCANPIX/AP/Laurent CiprianiVis mer

(Dagbladet): En skuffet Petter Northug og en forsentkomming til blomsterseremoni i La Clusaz ble uten tvil den store snakkisen i norske sportsmedier etter denne helga.

Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard var blant dem som reagerte på måten Northug og teamet rundt framsto etter 30-kilometeren i helga, og i går sto flere fram og kritiserte begge.

Nå får Petter Northug støtte av to av våre største sommeridrettsprofiler. Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise bruker begge stor plass på sine blogger til å forsvare skistjernen, og kommer med harde angrep på kritikerne.

- Hva vil de oppnå med dette? Vil de at Petter Northug skal oppføre seg slik de gjorde på 90-tallet? Aksepterer de ikke at noen idrettsutøvere er litt annerledes og reagerer på andre måter enn de selv gjorde?, spør John Arne Riise.

Han understreker at han ikke kjenner de nøyaktige omstendighetene rundt helgas hendelser i Sveits, men påpeker samtidig at det virker som om kritikerne ikke gjør det heller.

- Jeg er helt enig i at man som idrettsutøver alltid skal prøve å ha god folkeskikk, både på og utenfor idrettsbanen, men også vi idrettsutøvere må få lov til å ha noen dårlige dager, hvor vi ikke ønsker å snakke med noen. Ikke noen! Ikke trener, foreldre, kjærester, journalister — INGEN, skriver Roma-backen.

Selvmål-skuffelsen
Riise sier han selv flere ganger har kjent på følelsen av å ikke ville snakke med noen, og drar spesielt fram en episode fra sin egen karriere, som de fleste nok husker.

- Da jeg scoret selvmål mot Chelsea i semifinalen i Champions League for noen år siden — på overtid av kampen — på min siste hjemmekamp for Liverpool — mot the KOP — noe som forverret våre sjansen til å gå til vår tredje Champions League finale — tror dere jeg hadde lyst til å snakke med noen da?? spør han, og forteller at han til slutt følte seg presset til å gjøre et intervju.

- Jeg fikk vite dagen derpå at en norsk TV kanal hadde sendt over et team som ville intervjue meg, uten å ha laget avtale eller fått hint fra min rådgiver om at dette kunne la seg gjøre. Da de fikk beskjed om at jeg ikke orket/ønsket å snakke, fordi jeg rett og slett var helt i kjelleren følelsesmessig, så ble de så sinte at de skjelte ut min rådgiver og de kunne ikke skjønne at jeg ikke kunne bruke 5 minutter på dem, siden de hadde reist til Liverpool, sier Riise.

I stedet valgte han motvillig til slutt å ringe inn et intervju til VG fra sofaen.

Ian Holloway
Morten Gamst Pedersen skriver på sin blogg at han reagerte med forundring da han leste all kritikken mot Petter Northug i går.

Han mener Northug ikke må presses til å forandre seg, og sammenlikner Petter med en fargerik Premier League-figur.

- I engelsk Premier League har vi en personlighet som er ganske lik Petter, der kommentarene kommer usensurert, han heter Ian Holloway og han blir hyllet for den han er. Men straks vi får en slik i Norge så skal han settes på plass? Jeg kan ikke være mer uenig, skriver Gamsten.

- Vegard (Ulvang) og Thomas (Alsgaard) lever begge av oppmerksomheten skisporten får, og nå skal de endre den eneste mannlige superstjernen på ski. Skisporten får ikke bedre trekkplaster enn Petter Northug, og de som roper høyest i hylekoret burde skamme seg, mener Blackburn-proffen.

Beklaget
Sportssjef Åge Skinstad beklaget i går at det ble oppfattet som om Petter Northug ikke ville stille på premieseremonien i La Clusaz til riktig tid.

Han mener at det ikke var tilfelle.

- Det er en feil oppfattelse at vi ikke ville møte tidsnok til seremonien. Vi vil alltid være der til riktig tid og riktig antrukket. Men da må forholdene ligge til rette for det, sa Skinstad til NTB.

- Men hvorfor skjedde det da?

- Det som skjedde var at Petter var særdeles sliten etter rennet. Han ble liggende lenge i snøen og ble kald. Og i målområdet fantes det ingen varmefasiliteter som vi kunne benytte. Vårt medisinske apparat ledet av lege Knut Gabrielsen fant at det eneste riktige var at Petter gikk inn i varmen i smøreboden vår for å skifte fra vått til tørt tøy. Samtidig kunne han få i seg mat og drikke.

- Men de russerne på pallen møtte tidsnok?

- Det er svært viktig at Petter får skifte til tørt tøy der og da, spesielt med tanke på medietrykket i etterkant. Russerne er ferdig med sitt etter at FIS Sandra Spitz har fått stilt sine spørsmål på den internasjonale pressekonferansen. Det er da det starter for Petter.

Være seg selv
John Arne Riise ber alle journalister og det norske folk huske på at det viktigste for alle utøvere er å være best mulig forberedt til kampstart - uansett om det er fotballkamp eller spurtkamp.

- Hvis Petters væremåte/handlingsmønster er det som skal til for at han presterer best mulig — så la han få være seg selv. Vi må ikke bli styrt til å bli noe annet enn det vi er. Vi er alle forskjellige og gjør ting på forskjellige måter — for å prestere ved neste anledning.Så skjer det noen episoder innimellom, hvor kanskje ikke alle er like enige, men å gå ut å si at man er flau over å være norsk pga oppførselen til Petter, blir altfor drøyt, skriver Riise.

STØTTER PETTER: John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen.
Foto: ARNT E. FOLVIK
STØTTER PETTER: John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer