BEKYMRET: Morten Gamst Pedersen mener strukturen i norske fotballklubber har blitt for flat. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
BEKYMRET: Morten Gamst Pedersen mener strukturen i norske fotballklubber har blitt for flat. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

Morten Gamst Pedersen kritisk til flat struktur

Gamsten vil ha hierarkiet tilbake: - Norsk fotball er for likestilt

Omvendt proporsjonalt med økte spillerlønninger til unge norske talenter, dalte prestasjonene til norsk fotball. Morten Gamst Pedersen, Ole Martin Årst og Bjørn Helge Riise savner hierarkiet i spillergruppene som regjerte tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tiden da norsk landslags- og klubbfotball yppet seg mot verdens beste fotballnasjoner er forbi. Meningene har vært mange rundt hvorfor norsk fotball var såpass mye bedre på 90-tallet og starten av 2000-tallet.

Blant annet gikk Ole Gunnar Solskjær ut i Dagbladet og forfektet at kunstgressrevolusjonen hadde sin del av årsaken. Kjetil Rekdal var på sin side klar på at antall lag i Eliteserien må kuttes. For mye fokus på bredde og for sein spissing har også blitt brukt som argumenter i denne debatten.

Nå kommer Morten Gamst Pedersen med en ny teori overfor Dagbladet. Den tidligere Blackburn-stjerna forlot norsk fotball til fordel for Premier League i 2004 og merket en klar endring da han returnerte til Eliteserien ti år seinere.

Venstrekanten med 83 landskamper og 17 landslagsmål for Norge mener norske fotballklubber har blitt for likestilte. Gamst Pedersen savner et hierarki internt i spillergruppene i norske klubber og mener strukturen nå har blitt for flat.

- Før var det et tydeligere hierarki i klubbene, som for meg var et viktig triggerpunkt og motivasjon. I dag synes jeg klubbene er for likestilt, akkurat som ellers i samfunnet, sier Morten Gamst Pedersen til Dagbladet.

FOR SNILL: Morten Gamst Pedersen mener dagens unge fotballspillere ikke blir like herdet i samme grad som Gamstens generasjon, fordi miljøet har blitt for snilt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
FOR SNILL: Morten Gamst Pedersen mener dagens unge fotballspillere ikke blir like herdet i samme grad som Gamstens generasjon, fordi miljøet har blitt for snilt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Hvorfor er det galt?

- På en måte er det jo bra, men det var strengere før. Nå er vi kanskje litt for snille med hverandre. Se på Island. Man må tørre å være hard med seg selv og dyrke de som er gode. Janteloven er kanskje litt for synlig i Norge. Det må være lov å være god. Det er en grunn til at man er det. Hard jobbing ligger i nesten alle tilfeller bak gode prestasjoner.

- Hierarki er sunt

Gamst Pedersen mener spillerhierarkiet som regjerte tidligere, gjorde ham sterkere. Det herdet ham på en måte som Gamsten mener er en mangelvare i norske fotballklubber i dag.

- Jeg mener et hierarki i klubben er sunt. Da jeg var ung og litt vel cocky på Tromsø-treningene i starten, fikk jeg virkelig høre det. Jeg ble satt på plass og ble inspirert til å jobbe meg oppover i hierarkiet, forteller Tromsø-spilleren.

- Jeg husker at jeg aldri fikk frispark på treningene i Tromsø i starten. Det måtte være mordforsøk om jeg skulle få frispark. Det gjorde meg herdet, og det gjorde meg tøffere. Å takle motgang er viktig. Jeg tror det er viktig å bli kjørt litt hardt når du kommer opp på A-laget i ung alder. Du må ha noe å strekke deg etter. I dag er vi litt for snille med hverandre, mener Gamst Pedersen.

LØNNSUTFORDRINGEN: Tidligere landslagsspiss Ole Martin Årst tror økningen i spillerlønningene til unge norske fotballspillere har vært uheldig for spillernes motivasjon og utvikling. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
LØNNSUTFORDRINGEN: Tidligere landslagsspiss Ole Martin Årst tror økningen i spillerlønningene til unge norske fotballspillere har vært uheldig for spillernes motivasjon og utvikling. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Den tidligere Blackburn-profilen får støtte av en annen tidligere Tromsø-helt og landslagsspiller, nemlig Ole Martin Årst.

- Jeg er helt enig med Gamsten. Det er sunt å ha en struktur hvor de mest erfarne er høyest i hierarkiet, både når det gjelder lønn og respekt. Det er disse som har erfaringen som de unge skal lære av, sier Årst til Dagbladet.

- Det er sunt at de unge henter utstyr, gjør en litt ekstra jobb på feltet og trener hardere. Unge spillere tåler mer enn en 35-åring, som må fokusere mer på å vedlikeholde kroppen i den alderen.

Bekymret for spillerlønningene

Årst mener økningen i spillerlønningene til unge talenter har vært et problem for mange.

- Jeg tror det er flere negative konsekvenser ved at en 18- og 34-åring likestilles i lagstrukturen. Det dreper sulten til unggutten. Den unge spilleren trenger noe å strekke seg etter. Det virker som dette har forsvunnet. Sulten har forsvunnet, mener den tidligere norske storscoreren.

- Når skjedde dette?

- Det skjedde i sammenheng med at spillerlønningene ble skutt i taket, altså midten av 2000-tallet. Plutselig gikk 17-åringene fra å tjene 10-20 000 i måneden til millionlønninger årlig. Det gjør noe med sulten til å utvikle seg videre. Det virker som at unge talenter i dag er mindre sultne, og jeg tror at for høye lønninger for tidlig har en del å si.

SAVNER STRØKK: Bjørn Helge Riise etterlyser tøffere krav og trøkk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SAVNER STRØKK: Bjørn Helge Riise etterlyser tøffere krav og trøkk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Årst fortsetter:

- Ungguttene får da en metthetsfølelse som setter stopper for utviklingen videre. Dette gjelder ikke bare i fotball, men generelt i samfunnet. De yngre bør tjene mindre og ha noe å strekke seg etter. Sulten etter å trene ekstremt mye og legge ned en ekstra innsats, må trigges i større grad.

Riises savn

Også Bjørn Helge Riise, som i likhet med Gamst Pedersen har opplevd en helt annen treningshverdag i Premier League, etterlyser tøffhet i norske spillergrupper.

- Jeg er enig med Gamst her. Vi hadde det tøffere som unggutter og lærte mye av det. Man herdes av det og tar steg. Vi er ikke bare snille med de unge nå heller. De må fortsette bære utstyr og slikt i AaFK, men dette opplegget er nok litt snillere nå. Samtidig er det viktig at det stilles krav begge veier, men før det må man stille strenge krav også til seg selv, sier Riise til Dagbladet.

- Hvis man får penger og suksess litt for lett, gjør nok det noe med deg. Jeg ser den. Det smalt mer før. Det var mer trøkk og strengere krav. Jeg savner det litt, selv om jeg forsøker å stå fram selv med mye trøkk og innsats. Men i dag får vi jo omtrent gult kort før vi går ut på bana, mener Riise.

Årst savner de ekstreme personlighetene og spillertypene i norsk fotball.

SAMHOLD: Matthías Vilhjálmsson mener samholdet er bedre på Island enn i Norge. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SAMHOLD: Matthías Vilhjálmsson mener samholdet er bedre på Island enn i Norge. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- I dag synes jeg spillertypene er for like i Norge. Vi savner en John Arne Riise eller en Morten Gamst Pedersen som trener ekstremt mye på egenhånd. Nå formes de i et akademi i stedet for å gå egne veier. Man må tørre å trene mest og skille seg ut, sier Årst til Dagbladet.

Island-mentaliteten

Gamst Pedersen, som er en av Premier Leagues mestscorende frisparkskyttere og lenge var en av målpoengkongene i denne stjerneligaen, fascineres av Islands prestasjoner.

- Jeg har snakket en del med Tromsø-spiller Fredrik Mikalsen, som har spilt på Island. Det er interessant å høre om kulturen der. Vinnermentaliten. De er uredde og driter i hva folk sier, men samtidig er de veldig seriøse, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.

- Samtidig må vi ikke glemme å kose oss. Jeg elsket å spille fotball på løkka. Det virker som dette har forsvunnet litt nå. Det er færre barn ute og spiller. Jeg spilte fotball hele tiden i min oppvekst: på løkka, i hagen, overalt.

En som kjenner islandsk fotball godt er Rosenborgs islandske storscorer Matthías Vilhjálmsson. Han er enig med Gamst Pedersen.

- Hva er den største forskjellen mellom norsk og islandsk fotball?

- Den største forskjellen mellom Norge og Island er samholdet i landet. På Island støtter alle deg på landskamper. I Norge leter man mer etter syndebukker. Slik er det ikke på Island, men det kan jo ha sammenheng med suksessen, sier Vilhjalmsson til Dagbladet.

- Det er et utrolig stort potensial i Norge. Det er mange gode talenter her og flotte treningsfasiliteter, men jeg savner flere spiller med «attitude». Det er mange som har ferdigheter, men det er mye annet som må til for å lykkes, mener islendingen.

Rosenborg-spissen støtter Gamst Pedersens budskap.

- Man har det så godt i Norge og blir for lett mette. På Island prøver alle å jobbe så hardt at de kommer seg ut. I Norge kan man leve et godt liv i Eliteserien rent økonomisk, og mange blir kanskje mett når de når dette nivået, sier Vilhjalmsson.

Kunstgress-utfordringen

Gamst Pedersen, som kom fra nettopp Rosenborg før han returnerte til Tromsø, støtter også kunstgressbudskapet som Ole Gunnar Solskjær forfektet overfor Dagbladet i fjor.

- Solskjær har rett i det. Kunstgress er jo som et stuegulv, og det er fort gjort at vi utvikler kunstgresspillere. Det kan gi utfordringer når de kommer på naturgress i internasjonal fotball, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.

- Kunstgress er vel og bra, men vi må sørge for å ha det best mulig underlaget til enhver tid. Det er viktig å skifte ut gresset oftere og samtidig ha en gjenbruksordning, slik at en breddeklubb kan ta over underlaget som toppklubben skifter ut. Slitasjen er mye større enn på en gressmatte.

I likhet med resten av Gamst Pedersens generasjon, er det naturgresset Tromsø-esset liker best.

- Det er synd at en klubb som Start i Kristiansand har kunstgress. Det har naturligvis med økonomi å gjøre, men jeg synes de som kan ha naturgress, bør gjøre det de kan for å beholde det, sier 36-åringen.

Han håper mange nok unggutter har treningsiveren som behøves.

- Unge spillere må være villig til å ofre mye og legge ned den nødvendige innsatsen. Det er viktig å legge til rette for at de som vil bli bedre, kan gjøre det. Jeg er ikke noe imot Play Station og sånt, men det må ikke bekostning av treningen og fokuset på sporten, avslutter Gamst Pedersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer