Gamsten vil spille kynisk mot Tsjekkia

- Vi kan underholde når vi kommer til VM.

BRØNDBY (Dagbladet.no): Morten Gamst Pedersen er en spillertype som gjerne byr på litt underholdning på veien, men i playoff-kampene mot Tsjekkia er det bare en ting som teller:

- Vi vil til VM, sier han til Dagbladet.no.

For å klare det, mener han det trengs en dose kynisme. Og han frykter ikke at folk skal kreve at landslaget spiller underholdende nå.

- Jeg tror folk skjønner at det er snakk om å vinne. Det er bedre å komme til VM .Så kan vi heller underholde - og gå videre - der.

Han understreker at han ikke snakker om å være ultradefensive. Det dreier seg om å gjøre de rette valgene.

- Kynisme er ikke å spille med 12 mann i forsvar. Det handler om å ta vare på mulighetene. Det handler om ikke å slå tunneller i eget forsvar, men også om å utfordre en mot en når det kan gi sjanser.

God høst

Morten Gamst Pedersen har hatt en god poenghøst for Blackburn i Premier League. Bare seks spillere har scoret flere enn hans fire hittil, og tar man med målgivende er Gamsten på fjerdeplass på poenglista.

BANANMANNEN: Morten Gamst Pedersen trente på dødball under dagens trening, og gjorde Jørn Jamtfall til ballhenter med lekre skrudde frisparkvarianter. Likevel vil han at Norge skal spille kynisk mot Tsjekkia. Foto: SCANPIX
BANANMANNEN: Morten Gamst Pedersen trente på dødball under dagens trening, og gjorde Jørn Jamtfall til ballhenter med lekre skrudde frisparkvarianter. Likevel vil han at Norge skal spille kynisk mot Tsjekkia. Foto: SCANPIX Vis mer

På landslaget har han hovedsaklig rollen som servitør. Men han er ikke fremmed for å score selv, også på landslaget. Slovenia-målet ga mersmak.

- Jeg har jo en fin uvane til å være innblandet i sjanser. Det er aller deiligst å putte ballen i mål sjøl, men det gjør jo heller ingenting om man slår en 80-meterspasning til en annen som scorer, gliser finnmarkingen.

Flat firer

I dag trente Gamsten en økt alene på frispark mot en meget flat, dansk bakre femmer. De stakkars plastfigurene i muren måtte bare konstatere at de fleste fløy over hodet på dem og i nettmaskene.

Ikke fikk de mye hjelp av keepertrener Jørn Jamtfall heller. Han fungerte mest som ballhenter for Gamsten.

Det spørs om Petr Cech er like gavmild på lørdag.