Gamst\'n best likt

Morten Gamst Pedersen har vunnet Fotball-Norges hjerter.

(CHISINAU/OSLO): Morten Gamst Pedersen er Norges nye fotballyndling. Da Dagbladet spurte leserne hvilken landslagsspiller de liker best, svarte over 25 prosent gladgutten fra nord. Mer meritterte og høyere profilerte stjerner som Steffen Iversen, John Carew og John Arne Riise vaket 15 prosentpoeng bak.

- Tusen takk for det! sier Morten Gamst Pedersen til Dagbladet.

Selv om Moldova-kampen var tung, klarte han å glede seg over beskjeden fra leserne.

- Jeg setter stor pris på det.

- Mentalt sterk

Gamst\'n ble landskjent da han og Tromsø herjet norske fotballbaner i fjor vår. Det førte Tromsø opp på andre plass i Tippeligaen og gutten selv til Blackburn og England. Der ventet en skikkelig nedtur.

Etter debuten mot favorittklubben Manchester United forlot Graeme Souness, som kjøpte «Gamst\'n» for 15 millioner norske kroner, Premier League-klubben. Inn kom Mark Hughes, som ikke hadde noen «forpliktelser» overfor den forrige managerens norske storkjøp. Men selv om det ble benken hele høsten og halve vinteren, fortsatte Gamst Pedersen å jobbe hardt.

- Morten er mentalt sterk i den forstand at han skjønner og takler motgang, sier Per Mathias Høgmo, som trente «Gamst\'n» på U21-landslaget og i Tromsø i fjor.

Hvordan Morten taklet motgangen? Han trente hardere.

Populær blant jentene

- Både på U21-landslaget, i Tromsø og i Blackburn brukte han tid på å etablere seg, men han har hele tida vært flink til å holde fokus på neste trening. Jeg tror det norske folk setter pris på folk de som reiser seg etter motgang, sier gamlesjef Høgmo fra nord.

- Han er en helt grei hæstkuk. Ellers har jeg ingen kommentarer, ler bestekompis Lars Iver Strand som er tidligere romkamerat og rutinert skitpreikerkompanjong med «Gamst\'n», før han med ett blir litt mer alvorlig:

- Han er lett å bli glad i. Lett å like, og alltid i godt humør.

- Og så stemte jo alle jenter under 14 år på ham. Det hjelper jo i slike avstemninger, analyserer Lars Iver Strand spøkefullt.

En annen forklaring på populariteten er målene og spillet han har levert i Blackburn - og for Norge.

Tre ganger har Gamst\'n blitt matchvinner i FA-cupen. Sånt sikrer heltestatus i klubben som møter Arsenal i semifinalen i verdens eldste fotballturnering. Gårsdagens kamp var derimot ingenting å juble for. 0-0 mot Moldova er ikke hva Gamst\'n ønsker å gi det norske folk.

- Sorry

- Jeg skal prøve å vise meg fram på en bedre måte i framtida. Dere skal få mer glede av både meg og de andre spillerne, lover Gamst\'n.

Det overrasker ingen som kjenner Gamst Pedersen at han ydmykt tar imot en slik kåring.

- Han klarer å dele av seg selv og holde fokus på det sportslige. Samtidig. Han har begge deler: Glimtet i øyet og reflektert, sier gamletreneren Høgmo.

- Det har ikke vært mye tull?

- He-he, nei. Han er veldig, veldig skikkelig. Det ligger ingenting på lur hos Morten.

POPULÆR: Morten Gamst Pedersen hadde ingen stor kveld i går. Men Dagbladets lesere liker ham. - Han er lett å like, sier bestekompis Lars Iver Strand.