Gangnes om sykehus-regning: - Det vil jeg ikke svare på

Måtte betale operasjon selv.

TRIUMF: Kenneth Gangnes vant søndagens verdenscuprenn på Lillehammer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TRIUMF: Kenneth Gangnes vant søndagens verdenscuprenn på Lillehammer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Kenneth Gangnes (26) sjokkerte hoppverden da han vant verdenscuprennet på Lillehammer søndag. Det var hans største triumf i hoppbakken, og ekstra imponerende blir det når han har vært gjennom to korsbåndskader - i samme kne.

Sist gang han ødela korsbåndet var i Hinzenbach i Østerrike i 2013. Etterpå ble han lagt på operasjonsbordet i Innsbruck.

Dessverre for Gangnes dekket ikke forsikringen til Norges Skiforbund hele operasjonen. Han måtte derfor bla opp av egne midler - og det ble ingen billig løsning.

- Det vil jeg ikke snakke om, sier Gangnes til Dagbladet.

Interessante spørsmål Skadene er historie, og helst ville hopperen fra Kolbukameratene bare kjenne på den «vanvittige følelsen» det var å stige til topps på pallen. På de neste plassene fulgte sloveneren Peter Prevc og Johann André Forfang.

Men det som skjedde i 2013 stiller interessante spørsmål rundt forsikringsordningene til Norges Skiforbund. Etter det Dagbladet forstår var det trener Alexander Stöckl som kom opp med en operasjonsløsning i Østerrike.

- Kall det en alternativ behandling. Det var den østerrikske måten å gjøre det på. Alex mente det var en bra løsning, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

- Hvorfor dekket ikke skiforbundet regningen?

- Fordi den forsikringen gjelder for det norske systemet. Kenneth hadde ikke hatt den helt store opplevelsen med dette. Derfor snakket vi om å se på muligheten i Østerrike. Alex sjekket dette og la det fram for Kenneth og faren. De grep sjansen. Men dette førte til at regningen for dem ble dyrere enn ellers.

Dialog Bråthen fortsetter:

- I praksis har vi forsikring for utøverne. Men dette er altså i forhold til det norske systemet.

- Men burde ikke skiforbundet dekket utgiftene?

TOPP TRE:  Kenneth Gangnes (i midten) vant foran Peter Prevc (til venstre) og Johann André Forfang. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TOPP TRE: Kenneth Gangnes (i midten) vant foran Peter Prevc (til venstre) og Johann André Forfang. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Vi har hatt en dialog om skaden lenge. Vi skal gjøre det vi kan for å påvirke systemet vi er i. Men vi er ute og kjøre hvis vi skal ta kostnadene ved denne typen behandling. Vi har prøvd å hjelpe. Men den økonomiske belastningen er det Kenneth og familien som har tatt. I dag betalte det seg jo godt.

85 000 kroner For seieren søndag fikk Gangnes 85 000 kroner i premie fra det internasjonale skiforbundet FIS. Totalt denne sesongen har han hoppet inn 175 000 kroner. Lørdag ble han nummer to, bare slått med 0,1 poeng av tyskeren Severin Freund. Søndag var 26-åringen - født på Gjøvik - best av alle.

- Jeg er helt ordløs, sier han - og takker moren og faren.

- Hvor nære var du å gi deg da skadene sto på som verst?

- Jeg var nærmere å gi meg enn det folk tror. Men jeg angrer ikke i dag. Jeg er nesten helt tom. Det er bare vanvittig, en guttedrøm som går i oppfyllelse.

Fornøyd trener - Det er ikke så mye å si. Det er en utrolig historie som ligger bak seieren, sier trener Alexander Stöckl.

- Gangnes har vært gjennom en tung periode. Jeg kan bare ta av meg lua og si: «En fantastisk prestasjon.»

SPORTSSJEF:  Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer