FOR ELITEN?  Som toppidrett holder triatlon et imponerende nivå. Brukt til mosjon, stiller sporten krav som gjør at treningen kan vippe over. FOTO: AP/Felipa Dana.
FOR ELITEN? Som toppidrett holder triatlon et imponerende nivå. Brukt til mosjon, stiller sporten krav som gjør at treningen kan vippe over. FOTO: AP/Felipa Dana.Vis mer

Ganske så syk trening

Dette er et nytt velstandsfenomen som vi foreløpig bare aner konsekvensene av.

EKSTREMTRENING blant mosjonister er ganske så sykt. Akkurat hvor sykt, er det ingen presis kunnskap om. Til det er fenomenet fortsatt for nytt, og formene for trening i for kjapp endring. I utgangspunktet er dette en velstandssykdom geografisk begrenset til noen rike land i den vestlige kulturkretsen der stadig flere kan ta seg tid til å trene mange timer pr. dag.

Hvilke helsemessige konsekvenser dette evindelige fysiske kavet vil få over tid, er usikkert. For dagens 50, 60-åringe menn er den første generasjonen som gjennom hele livet har hatt muligheten til å trene mye i løpet av hver eneste dag, og dels har gjort det.

Etter år med bred satsing på turlangrenn, mosjonsløp og sykkel, har nå triatlon med både svømming, sykling og løping blitt mosjonsidretten som vokser raskest. Alt er hver for seg riktig så fin aktivitet for å holde seg sunn, men kan kombinert i for store doser med hele tre ulike grener også bikke mot det ekstreme.

Den begynnende forskningen på denne trenden viser at for store mengder trening gjør noe med både kropp og sinn. Og det dessverre ikke akkurat som disse ekstreme mosjonistene håpet på.

I FJOR kom det danske vitenskapsrådet med en grundig utredning om de rent medisinske konsekvensene av det å være såkalt "supermosjonist". Det skjedde etter at noen plutselige dødsfall hadde uroet det danske treningsmiljøet, og ga svar som var til å kjenne igjen for de som har fulgt den første norske forskningen om dette nye fenomenet:

•• Ekstremtrening er ingen oppskrift for god helse.

Der det er bred enighet om at en halvtimes daglig fysisk aktivitet er nødvendig for å ta vare på kroppene våre, er skepsisen til svært store daglige treningsdoser nesten like samstemt. Foreløpig er det fastslått i både norske og utenlandske studier at sjansene for å få hjerteflimmer øker sterkt.  Den danske utredningen ga; i likhet med andre vitenskapelige undersøkelser, imidlertid ingen holdepunkter for en generell sammenheng mellom overivrige mosjonister og brå død.

DET som heller dør ut, er idrett som en ren lek. Det er derfor overtrening på grunn av tvangstanker like gjerne omtales som overstress.

Mens risikoen for sykelig treningsavhengighet er nede i 0,5 prosent hos normalbefolkningen i vestlige land, viste opp til 10 prosent i treningsmiljøene symptomer på at treningen var blitt tvangspreget; at den fylte hverdagen med en overdrevet oppmerksomhet på egen kropp og prestasjon.

De tegnene er tidvis til å kjenne igjen hos velutdannete og høytlønnete norske 40 -og 50-årige menn fra det såkalte "Birken-segmentet":

•• At hverdagen legges stramt opp etter treningsdagboka, at det visstnok aldri blir nok tid til alle øktene, at du trener til tross for sykdom og skader og at du får dårlig samvittighet eller blir irritabel hvis den daglige treningsrutinen glipper.

Alt sammen faresignaler på at du fort kan prioritere din egen trening foran et normalt sosialt liv med gleder både for deg selv og omgivelsene.

FOR til slutt er det nettopp gleden ved selve treningen dette er snakk om. Det er derfor den erfarne psykiateren Egil W. Martinsen allerede for flere år siden fortalte om den da lille gruppen som var rammet av det svenskene kaller "Vasaloppsyndromet"; at hverdagen bare dreier seg om å trene, spise rett og sove; altså en sykelig treningsavhengighet.

Da den første trimbølgen skyllet over nyrike Norge seint på 1970-tallet, var den samme Martinsen pioneren på å bruke fysisk trening som terapi i psykiatrisk behandling. Mer enn de fleste så han de positive psykiske effektene av det å leke både alene og sammen, og ville teste dette medisinsk. Gjennom arbeidet på Modum Bad viste han i praksis den tette sammenhengen mellom en trent kropp og en fornøyd sjel. Det ga gode resultater langt utover pasientgruppa.

Det gjør sjelden ekstrem trening.

Hverken for samfunnet eller for mosjonistene som strever for å oppfylle alt for høye egne krav.

 

    
 


EN SUNNERE VARIANT: En gruppe triatlon-trimmere fra sommerens konkurranse i Central Park som tilsynelatende har beholdt gleden i sporten sin.  FOTO:Anthony Behar.
EN SUNNERE VARIANT: En gruppe triatlon-trimmere fra sommerens konkurranse i Central Park som tilsynelatende har beholdt gleden i sporten sin. FOTO:Anthony Behar. Vis mer