FULL KONTROLL: - Hva hvis den gamle mester Eggen nå tar RBK både til seriegull pluss Champions League, mens han fyller opp de lett glisne benkeradene på Lerkendal i samme slengen? Esten O. Sæther stiller spørsmålet til Rosenborg-ledelsen.
FULL KONTROLL: - Hva hvis den gamle mester Eggen nå tar RBK både til seriegull pluss Champions League, mens han fyller opp de lett glisne benkeradene på Lerkendal i samme slengen? Esten O. Sæther stiller spørsmålet til Rosenborg-ledelsen.Vis mer

Går det an å bli for god for RBK?

Da RBK trodde problemet var løst, hadde det nettopp begynt.

||| LERKENDAL (Dagbladet): I god tid for kampstart i comebacket til Nils Arne Eggen, forsikret Rosenborgs forstandige sportsdirektør Erik Hoftun at ikke noe resultat vil bli bra nok til å forlenge dette trenervikariatet:
 
** Gammel-lektor Eggen var uansett bare leid inn for et utvidet høstsemester i Trondheim.
 
Men hvilken profesjonell klubbledelse i underholdningsidretten fotball er det som kan garantere at den treneren som spiller inn penger, ikke skal få lov til å gjøre akkurat det?
 
ETTER bare 11 minutters spill mot Kongsvinger var det er lett å skjønne RBK-ledelsens hastverk med å presisere rammene for Nils Arne Eggens vikariat på Lerkendal-benken. Målt mot enhver annen trenerkandidat var dette alt for godt.
 
De siste dagene har følgende kilne problemstilling blitt lansert rundt de fleste fotballglade norske bord:
 
** Hva hvis den gamle mester Eggen nå tar RBK både til seriegull pluss Champions League, mens han fyller opp de lett glisne benkeradene på Lerkendal i samme slengen?
 
Er det virkelig mulig i en sport som velger og vraker sine trenere etter de tre kriteriene resultater, resultater og resultater, å kaste den treneren som nettopp leverer akkurat det?
 
- Ja, forsikret altså Erik Hoftun påpasselig kampen mens han ennå trodde at det å finne en permanent RBK-trener krevde strengest mulig styring av Eggens vikariat.
 
Men krever ikke en vellykket ledelse av RBK først og fremst at laget vinner på en måte som fyller opp Lerkendal?
 
I SÅ FALL kan det fort bli viktigere å diskutere lengden på vikariatet enn å få underskrift til en ny trener.
 
For det meste virket godt og nytt på Lerkendal denne kvelden. På snaue to uker hadde gammeltreneren fått til den justeringen av angrepstempoet i lengderetning som han annonserte. Det til og med uten å benytte RBKs ærerike 4-3-3 -formasjon, rakke ned på forgjengerens solide arbeid eller ty til andre velkjente trenertriks.
 
Nils Arne Eggen som læremester for effektiv fotball var igjen god nok i seg selv.
 
SÅNT er det mulig å holde fast på uten å devaluere Erik Hamren. Et fullsatt Lerkendal hyllet ham så varmt for jobben at den ellers så strøkne svensken gikk gråtende av banen. Det var en flott, fortjent avskjed.
 
På samme vis kan ikke RBK-ledelsen annet enn å vurdere hvilken treningsløsning som de nærmeste årene er best egnet til å holde klubben i toppen. I seg selv er ikke en 4 - 0 seier hjemme over nedrykkskandidaten Kongsvinger noe argument for å spørre vikaren om han ikke heller kan bli med noen år igjen. Det som må pirre enhver resultatorientert fotballeder er imidlertid måten RBK vant på.
 
FOR denne kampen levnet ingen tvil om at Eggen umiddelbart har rørt de rette strengene på så og si hver eneste spiller:
 
** Per Ciljan Skjelbred opererte fortsatt fra en ikke helt perfekt kantposisjon, men ellers var alt perfekt. Endelig så han ut som den spilleren som for et par år siden ble klappet ut av hjemmepublikummet i Valencia etter en av tidenes flotteste RBK-kamper.
 
** Fredrik Winsnes har ikke spilt opp mot fjorårsnivået etter returen til Trondheim. Nå var han strålende; alltid en tanke foran motstanderne og med pasningsteknikk til å få mening ut av RBKs voldsomme tempo i lengderetning.
 
Pluss på med en inspirert Steffen Iversen i en vellykket framskutt midtbaneposisjon og pur unge Markus Henriksen som effektiv ballvinner og klok igangsetter noen meter bak, og så har laget igjen en tvers igjennom trøndersk kommandosentral til å bestemme hvordan Norges beste klubblag skal utvikles.
 
DET er dette som er RBK-ledelsens oppgave. Der det bare for en kamp siden syntes så opplagt at denne utviklingen måtte starte med å komme seg ut av Nils Arne Eggens skygge, er det nå lettere å stille et spørsmålstegn ved denne tenkningen:
 
** Hvorfor ikke be han som inspirerer fram den aller morsomste fotballen glede oss alle noen år lenger?
 
Norsk klubbfotball har de siste sesongene vært preget av unge trenere uten at vi husker noen særlige nyvinnende, spenstige kamper eller triumfer av den grunn. 69 år gamle Nils Arne Eggen huskes bare for herlige øyeblikk på banen og artig tull utenfor.
 
Nå er både han og klubben i hans hjerte i god gang igjen.
 
Det høres ut som en kombinasjon det ikke er noen grunn til å bli kvitt. I hvert fall ikke hvis du bestemmer over hele denne gledesforeningen Rosenborg Ballklub.