Går for 300 i Oslo

Søndag fløy Bjørn Einar Romøren (23) 239 meter i Planica. Drømmen hans nå er å hoppe 300 meter i Norge.

-  I hvert fall må vi få verdensrekorden tilbake til Norge. Jeg synes også at Oslo må søke et nytt OL. Det nye hoppanlegget bør ligge i Rødkleiva, og kalles Holmenkollen. Foruten en spektakulær skiflygingsbakke, ser jeg for meg en rekke bakker fra 15 meter og oppover, sier Romøren til Dagbladet.

Ikke siden østerrikeren Reinhold Bachler hoppet 154 meter i Vikersundbakken i 1967, er det satt verdensrekord på norsk snø.

-  Det er på høy tid at Norge kommer tilbake på rekordlista. I hoppgjengen er vi enige om at det må gjøres noe, enten i Kollen eller Vikersund.

Tenker langsiktig

-  Selv går jeg for et nytt anlegg i Oslo med plass til 70 000 tilskuere. For å kunne lage folkefest, må det satses ordentlig. Nå håper jeg bare at anlegget blir ferdig før jeg pensjonist, sier Romøren.

I går slappet han av med noen runder golf i Trieste.

-  Bortsett fra Sigurd Pettersen og Lars Bystøl, spiller alle landslagshopperne golf. Selv har jeg 11,2 i handikap, og er nest best. Roar Ljøkelsøy er bestemann, mens Henning Stensrud nærmer seg faretruende.

-  En dag skal jeg under 10 i handikap, og være best i gata der også. Jeg elsker golf, og har faktisk vunnet et par turneringer. Faren min (Trygve) har alltid sagt at det er der penga ligger. Planen nå er å hoppe på ski en tiårs tid, så kan jeg bli golfmillionær etterpå, sier Romøren muntert.

-  Damer og verdensrekord

Som skihopper tjener han akkurat så det holder.

-  Når det kommer til stykket, er det vanskelig å bli rik i hoppbakken. Fokus er heller ikke rettet mot penger. I Planica tenkte jeg på to ting: Verdensrekord og damer. Som oppladning til søndagsrennet var jeg med i kåringen av «Miss Skijumping 2005». Jeg gikk inn for henne som kom på andreplass. Hun var ei ordentlig søt jente, mens hun som vant var mer doll. Men bevares, hun var absolutt ikke fæl, hun heller, sier Romøren.

Det mest imponerende med Romøren i Planica, var at han gjennomførte det han hadde bestemt seg for.

-  Slik har han alltid vært. Når han bestemmer seg for noe, gjør han alt for å innfri, sier mamma Bente-Lill Romøren til Dagbladet.

Etter å ha kommet på COC-laget, var den første reaksjonen til verdensrekordholderen at han skulle på landslaget. Noen nedslag seinere var han der. Før han dro til Oberstdorf-VM i februar, var målet hans å hoppe alle fire konkurransene. Det gjorde han også.

-  Forferdelig sta

Humøret hans går opp og ned som en heis, avhengig av resultatene.

-  Jeg vet ingen som er så sur når han mislykkes, og så glad når han gjør det bra, forteller Bente-Lill Romøren.

NYTT MÅL: Bjørn Einar Romøren ønsker å få sjansen til å sette verdensrekorder i Norge i framtida.