Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rosenborg-krisen:

- Går for Hareide

Fotballekspert tror Rosenborg har førstevalget klart.

HET KANDIDAT: Åge Hareide peker seg ut som den klareste kandidaten som ny Rosenborg-trener, skal vi tro Adresseavisens kommentator - og flere med ham. Her er Hareide med RBKs Tore Reginiussen da Rosenborg møtte Molde for kort tid siden. Da med Hareide som tilskuer. NTB scanpix
HET KANDIDAT: Åge Hareide peker seg ut som den klareste kandidaten som ny Rosenborg-trener, skal vi tro Adresseavisens kommentator - og flere med ham. Her er Hareide med RBKs Tore Reginiussen da Rosenborg møtte Molde for kort tid siden. Da med Hareide som tilskuer. NTB scanpix Vis mer

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli er den journalisten i Norge med best innsikt i hva som rører seg i og rundt Rosenborg.

Når Rosenborg nå skal ansette ny trener, etter at Eirik Horneland fikk sparken i går, er han ikke i tvil om hva klubben går for:

- Åge Hareide er det klare førstevalget for Rosenborg. Hvis han vil, vel og merke. Jeg tror det er han RBK ønsker seg. Så blir det spennende å se hva han svarer, sier Løfaldli til Dagbladet.

HORNELAND-EXIT: Eirik Horneland er ferdig som trener i Rosenborg. Vis mer

I så fall, sier kommentatoren, går de for en midlertidig løsning, hvor Trond Henriksen trer inn til Hareide eventuelt er klar.

Åge Hareide har nemlig gjort det klart overfor VG at han ikke er beredt til å gå tilbake til trenergjerningen før til høsten, fordi han har operert kneet.

Løfaldli tror ikke det er et stort problem å måtte vente i noen uker og måneder.

- Det alt handler om nå de første ukene, er å frigjøre energi i spillergruppa. Det får man ofte etter et trenerbytte, sier han.

Autoritet

I Hareide tror Løfaldli at Rosenborg får det klubben sårt trener.

- De vet hva de får. En som kommer inn og tar rommet umiddelbart. En autoritet på alle måter. Hareide vil ikke trenge lang tid på å snu dette uføret. Han kommer til å få skikk på laget raskt, tror Løfaldli.

Kommentatoren tror derimot ikke Hareide vil være en langsiktig løsning.

AKTUELL: Åge Hareide i dialog med Eirik Horneland og RBKs sportssjef Mikael Dorsin så sent som for et par uker siden, da Rosenborg møtte Molde i Molde. Nå er mannen til venstre på tribunen borte. Hareide kan ta over, tror flere. Foto: NTB scanpix
AKTUELL: Åge Hareide i dialog med Eirik Horneland og RBKs sportssjef Mikael Dorsin så sent som for et par uker siden, da Rosenborg møtte Molde i Molde. Nå er mannen til venstre på tribunen borte. Hareide kan ta over, tror flere. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Men det det handler om nå, er å bygge opp igjen en organisasjon. Det vil Hareide klare. Klubben må bygge en struktur som kan bestå også selv om en trener forsvinner. Det klarte ikke klubben etter Eggen, ikke etter Hareide i sist periode, og ikke etter Hamrén. Det er det en ny trener og et sportsapparat må klare nå. For akkurat nå står klubben på bar bakke. De har hatt to bortkasta år.

- Det er brutalt. Det er det du mener er diagnosen per i dag?

- Ja, akkurat som jeg skriver på kommentarplass i Adressa i dag,

TROR PÅ HAREIDE: Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: Privat
TROR PÅ HAREIDE: Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: Privat Vis mer

Tviler på Knudsen

Kjetil Knutsen i Bodø/Glimt er en trener som flere trekker fram som en mulig kandidat for RBK. Løfaldli er usikker på om det lar seg gjøre å lokke ham til Trondheim nå.

- Nei, jeg ser ikke at de skal kunne hente ham midt i sesongen, sier han.

- Når det er sagt, sier Løfaldli.

- Rosenborg vil jo gjerne spille som Glimt gjorde i går.

Han sikter til Glimts 3-2-seier over RBK på Lerkendal, som ble Hornelands sorti som RBK-trener.

Løfaldli har tidligere, før Horneland ble ansatt i 2018, lansert en helt annen profil i norsk fotball som Rosenborg-trener: Kjetil Rekdal.

- Den gang var det en kandidat jeg kastet fram. Han er ikke en som nødvendigvis passer RBK nå. Jeg ser ikke ham som en klar kandidat i dag, nærmest avkrefter Løfaldli.

Skeptisk til Koteng

Han bringer derimot inn en annen faktor i den jobben klubben står overfor:

- Jeg må stille spørsmålet om styreleder Ivar Koteng er rett mann til å lede en ny trenerjakt i Rosenborg. Vi må reflektere over det. Han har ledet en slik jobb før nå, med lite hell, minner Løfaldli om.

- Da de sparket Kåre Ingebrigtsen, var det for å ta et byks oppover. Det har ikke akkurat skjedd, sier Løfaldli.

Tror mer på Knudsen

TV2s fotballekspert Jesper Mathisen holder selv en knapp på Kjetil Knudsen når vi spør ham om hvem som bør overta Rosenborg.

HET KANDIDAT: Kjetil Knutsen framstår som en sterk kandidat til å overta Rosenborg, mener blant andre Jesper Mathiesen. Foto: NTB scanpix
HET KANDIDAT: Kjetil Knutsen framstår som en sterk kandidat til å overta Rosenborg, mener blant andre Jesper Mathiesen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror Kjetil Knutsen står høyt på lista. Han spiller en fotball RBK elsker, det er gårsdagen et tydelig bevis på. Så er Åge aktuell. Men vil han? Passer det nå? spør Mathisen.

Mathisen mener Hareide uansett sitter med veldig gode kort på hånda etter suksessen med Danmark.

- Det er fullt løsbart, de kan ha en midlertidig trener fram til det. Jeg er mer spent på om Åge vil ta denne jobben med å bygge opp igjen Rosenborg nå. Kanskje han vil prøve noe nytt hvis han skal trappe ned, sier Mathisen, som er usikker på når vi får svaret.

- Det kommer helt an på hvem de går for. En trener under kontrakt må kjøpes fri og tar tid. En uten jobb, som Hareide, går fortere. Jeg håper det skjer i mer ryddige former. Hvis ikke RBK begynner å vinne kamper, havner de utenfor gullkampen denne sesongen, tror Mathisen.

MØTTE PRESSEN: Ivar Koteng møtte pressen fredag i forbindelse med at Eirik Horneland er ferdig som Rosenborg-trener. Video: Mathias Hagen / Dagbladet Vis mer

Vil ha danske

Eurosports Joachim Jonsson, med stor oversikt over det skandinaviske trenermarkedet, trekker fram to helt nye kandidater.

Den han har mest tro på, er FC Nordjællands Flemming Pedersen.

- Han peker seg ut som et opplagt valg for meg. I tillegg til å være en god fotballtrener, kan han å strukturere og systematisere. Rosenborg trenger en slik mann. For det synes opplagt at Rosenborg er en klubb i dyp krise og uten styring i dag, sier han til Dagbladet.

VIL HA DANSK SUKSESS: Joakim Jonsson ønsker seg FC Nordsjællands suksesstrener Flemming Pedersen til Rosenborg. Foto: FCN
VIL HA DANSK SUKSESS: Joakim Jonsson ønsker seg FC Nordsjællands suksesstrener Flemming Pedersen til Rosenborg. Foto: FCN Vis mer

Og for den som ikke kjenner Flemming Pedersen, kommer Jonsson med en innføring her, også gjengitt i hans spalte på Eurosport i ettermiddag.

«Han spiller riktignok mye 3-4-3 med sitt klubblag, men de offensive prinsippene kan enkelt overføres til RBKs angrepsspill (…) Pedersen har erfaring fra tysk fotball og har i tillegg jobbet som teknisk direktør i Danmark.»

Jonsson kommer også med et tips til Rosenborg:

- Klubben har tydeligvis mye penger å rutte med, siden de vil hente Torgeir Børven fra Odd. Så det skal ikke stå på millionene. Jeg har følgende råd: Vent med å hente Torgeir Børven. Bruk pengene på en god trener i stedet. En spiller betyr ikke en dritt i den store sammenhengen. En trener betyr alt. Treneren er faktisk mye, mye viktigere, mener fotballeksperten.

De andre Jonsson lanserer som RBK-trener, er Jens Gustafsson, som leder Allsvenskan med full pott etter tre serierunder med sitt IFK Norrköping.

Jonssons tredje kandidat er norsk – og heter Kjetil Knutsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!