Går for Tromsø

Idrettstyret har enstemmig bestemt seg for gå for OL i Tromsø i 2014.

Det er klart at Norge kommer til å søke om å få OL i 2014 med Tromsø som vertsby.

- Et kompakt OL

- Tromsø er spennende og spektakulært. Vi tror byen har en sjanse i konkurranse med de andre byene, sa idrettspresident Kjell O. Kran på pressekonferensen i dag.

Ifølge styret er et av de vektigste argumentene at Tromsø vil arrangere et «kompakt» OL. I tillegg har de lagt vekt på det arktiske, fredsbuskapet i søknaden og flere spektakulære traseer som byen har lagt opp til.

- Få kan komme opp med et slikt prospekt, folk vil bli fascinert, ikke minst TV-selskapene.

Problemer med mørketida

En endelig søknad om å få OL til Tromsø er imidertid et stykke unna.

Styret forutsetter at Stortinget aksepterer kostnadsrammene. Den er på 6, 3 milliarder. Dette må politikerne i løpet av våren avgjøre om de vil garantere for, ellers blir det ingen søknad.

Søknadsfristen er høsten 2005, og innen den tid må det også avklares om det internasjonale ishockeyforbundet aksepterer et OL i mars.

Tidligere har forbundet sagt at de ikke ønsker dette. Det er mørketid i Tromsø, og problemet med et februararrangement er for få timer med lys.

- Det er helt avgjørende at de aksepeterer dette. Det er IOC som bestemmer, men ishockey er den andre største sporten i OL, og vil bli hørt.

I tillegg må Tromsø løse problemer med innkvartering og transport. Det kreves at byen stiller minst 22 000 sengeplasser til disposisjon. Planen er at mellom åtte til ti criuseskip skal skaffes til veie.

At OL-anleggene skal kunne brukes etter arrangementet settes også som en premiss, samtidig som kostnadene ikke skal gå utover barne- og ungdomsidertten.

- Det er en forutsetning at det ikke blir et spøkelsesanlegg som står igjen, sa Kran.

- Sterk søknad fra Lillehammer

Lillehammer var også opp til vurdering, 10 år etter at byen for første gang arrangerte OL. Nettopp dette ble et av de største ankepunktene mot byen:

- Lillehammer har levert en sterk søknad. Men vi tror det er for kort tid siden 1994 for at Lillehammer skal ha en sjanse. Det blir for likt de andre kandidatene, sa idrettspresidenten. Før jul sendte også Oslo inn sitt konsept til idrettstyret, men byen kom ikke med i vurderingen.

Hard konkurranse

Foreløpig er det ingen som har sendt inn søknad om å få arrangere OL i 2014, men Tromsø kommer til å få hard konkurranse.

Omkring 10 andre byer har signalisert at de vil være med i konkurransen. Av disse skal halvparten først siles ut, før det tar en avgjørelse mellom 5 kandidater i juli 2007, seks år før OL skal arrangeres.

KOMPAKTE LEKER:</B> - En fordel, mener idrettsstyret. Her er deler av evalueringsgruppa ved Marit Myrmæl, Arne Myrvold og Kjell Åge Gotvassli.
<B>- VI HAR VALGT TROMSØ:</B> Gladbudskap for nordlendigene gitt av idrettspresident Kjell O. Kran i dag.