Krisa i Rosenborg

Går fra RBK i sommer

Nicklas Bendtner har vært utelatt fra Rosenborg-troppen i fire kamper på rad. Spekulasjonene har rast. I kveld bekrefter sportslig leder Stig Inge Bjørnebye til Dagbladet: - Nicklas går i sommer.

DRAR FRA TRONDHEIM: Nicklas Bendtner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DRAR FRA TRONDHEIM: Nicklas Bendtner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Treningsanlegget utenfor Lerkendal stadion i ettermiddag: Rosenborg-spillerne gjennomfører sin daglige trening. Sola skinner og humøret later til å være på topp etter to seire på rad.

Men er det ikke en spiller som mangler? Igjen stikker folk hodene sammen og snakker seg imellom. Og nok en gang handler det om Nicklas Bendtner. Hvorfor var han ikke på dagens trening?

- Han er syk, svarer trener Eirik Horneland. Men i kveld bekrefter sportslig leder Stig Inge Bjørnebye overfor Dagbladet:

- Nicklas går i sommer.

Bekreftelsen kommer etter dager og uker med masse spekulasjoner rundt dansken.

«Utløser bonus»

«Frosset ut av Rosenborg.» «Klubben har ikke råd til å bruke ham.» «Et kjølig forhold mellom Bendtner og Horneland.» Dette er bare noen av spekulasjonene som har rast den siste tida.

Det har toppet seg det siste døgnet. Selv ikke mot Tiller i cupen - et lag som spiller på nivå fire - var Bendtner med.

SPORTSLIG LEDER: Stig Inge Bjørnebye. Foto: NTB scanpix
SPORTSLIG LEDER: Stig Inge Bjørnebye. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dagbladet er blitt fortalt - av folk som hevder de har innsikt - at vrakingen av Bendtner skyldes en bonus som Rosenborg ikke har råd til å utbetale. Denne bonusen skal angivelig slå ut etter 60 spilte kamper i Eliteserien og være på 15 millioner kroner. Bendtner står i dag oppført med 57 kamper.

- Det er så langt på jordet at det nesten ikke er til å tro. Det er ikke i nærheten av å være sant, sier Bjørnebye, som selv har hørt om bonussnakket.

Vi treffer ham på Brakka. Etter hver trening og kamp har Horneland fått spørsmålet: «Hvorfor spiller ikke Bendtner?» Han har vært ullen. «Det handler om flere interesser», har han svart.

Få er blitt klokere av svarene.

Vi spør Bjørnebye om han kan fortelle hva som er sannheten om vrakingen:

- Helt fra Nicklas kom til Rosenborg har det vært en felles forståelse mellom klubben og Nicklas. Intensjonen var å hente ham til Rosenborg, få ham til å bli toppscorer, få ham tilbake på det danske landslaget og spille fotball-VM. Det var veldig kort unna at dette skjedde, men så fikk han en strekkskade rett før uttaket.

SYK: Rosenborg trente uten Nicklas Bendtner i dag. Foto: Tore Ulrik Bratland
SYK: Rosenborg trente uten Nicklas Bendtner i dag. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Bjørnebye fortsetter:

- Den andre delen av intensjonen var at han skulle komme seg videre. I hvert overgangsvindu har det vært stor interesse for Nicklas. Han kunne gått i første overgangsvindu i 2018, men han ønsket å bli. Det samme gjorde vi. Men han går i sommer, som en del av det som var prosjektet og intensjonen. Dette står vi ved som klubb.

- Bendtner sier selv at han ikke forstår hvorfor han ikke spiller. Er det en konflikt her?

- Alle spillere vil spille hele tida på dette nivået.

- Er det ting i kontrakten som gjør at dere ikke har råd til å la ham spille?

- Nei.

Til Kina?

Etter det Dagbladet har grunn til å tro ønsker Bendtner å melke siste del av karrieren i en lukrativ liga. Kina har vært nevnt som en mulighet. Det samme er Qatar. USA er utelukket på grunn av voldsdommen etter angrepet på en taxisjåfør i København.

Da Horneland ble ansatt av Rosenborg-styret, var utgangspunktet at han skulle skape et moderne fotballag med høy løpskraft og kollektiv forståelse.

SJEF PÅ LERKENDAL: Trener Eirik Horneland skaper en Rosenborg-framtid uten Nicklas Bendtner. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SJEF PÅ LERKENDAL: Trener Eirik Horneland skaper en Rosenborg-framtid uten Nicklas Bendtner. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Når Bendtner nå likevel er på vei ut, skal trenerens ønske - slik Dagbladet forstår det - være å satse på spillere som også blir med etter overgangsvinduet.

Da vi møtte treneren etter Rosenborgs 3-0-seier over Tiller i cupen onsdag, spurte vi ham om han begynner å bli lei av alle Bendtner-spørsmålene.

- Nei, jeg skjønner hvorfor de kommer. Og jeg prøver å håndtere dem på best mulig måte.

Rosenborg møter Brann i Bergen førstkommende søndag. Det blir uten Bendtner. Men hva har klubben fått med dansken?

- Han har vært med på å skape resultater, framholder Bjørnebye.

- Han ble toppscorer i 2017, han scoret to mål i cupfinalen sist, han har vært med og skutt oss inn i Europa og han kom tilbake på det danske landslaget før han ble skadet, sier den sportslige lederen og tilføyer:

- Og så har han skapt en og annen interessant diskusjon her og der om Rosenborg.

Angivelig misfornøyd

Adresseavisen skriver i ettermiddag at et flertall i spillergruppa er misfornøyd med særbehandling av Bendtner. 24. mars skal en rekke spillere ha gått av banen i protest mot manglende innsats fra danskens side i internkamper under trening. Han skal heller ikke ha møtt opp på tiltak i klubbens regi.

Artikkelen er basert på flere anonyme kilder. Etter det Dagbladet får opplyst mener Rosenborg at artikkelen inneholder flere feil.

- Min erfaring er at man kommer lengst ved å kommunisere misnøye direkte til sin lagkamerat eller spiller. Det har jeg selvfølgelig tillit til at man fortsatt gjør i RBK, skriver Bendtner i en epost til avisa.

BENDTNER-STIKK: Molde-spiller Ruben Gabrielsen mener Nicklas Bendtner er overvurdert. Reporter/video: Fredrik N. Filtvedt / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer