KRITISK: Sven Mollekleiv etterlyser en tydeligere røst i kampen mot antidoping og WADA-saken. Her med idrettspresident Tom Tvedt (foran).
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Sven Mollekleiv etterlyser en tydeligere røst i kampen mot antidoping og WADA-saken. Her med idrettspresident Tom Tvedt (foran). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Sven Mollekleiv vil ha tydeligere kamp mot doping

Går hardt ut mot idrettsforbundet. Vil gjøre som denne mannen

Etterlyser en sterkere stemme i kampen mot doping og støtte til Linda Hofstad Helleland. Sven Mollekleiv mener NIF bør gjøre som IAAF-president Sebastian Coe.

I går besluttet styret i Verdens Antidopingbyrå (WADA) å gjeninnsette Russland som fullverdig medlem.

Dette ble gjort til tross for stor motstand. WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland stemte imot, men til liten nytte.

Selv om det har stormet rundt WADA og Russland den siste uka med flere kritiske røster, har det vært stille fra mange norske idrettsledere.

I dag kom Norges idrettsforbund (NIF) med en uttalelse der de støtter Hellelands kritiske syn. Det kom dagen etter at beslutningen var tatt.

Idrettsforbundets støtte kom altfor seint, mener Sven Mollekleiv. Han er leder for etisk komité i Norges Fotballforbund, tidligere Røde Kors-president og nylig lansert som kandidat til presidentvalget i NIF neste sommer.

IAAF-PRESIDENT: Sebastian Coe. Foto: Reuters/John Sibley/File Photo
IAAF-PRESIDENT: Sebastian Coe. Foto: Reuters/John Sibley/File Photo Vis mer

Han er kritisk til at NIF ikke kom med et tydelig signal tidligere.

- Det handler om å være krystallklar på hva saken handler om. Da må du heve røsten, du må engasjere, involvere og mobilisere, sier Mollekleiv til Dagbladet.

- Det er ingen tvil om at når Norge har en nestleder i WADA (Helleland), som har et tydelig standpunkt og ønsker å etablere et uavhengig WADA, da finnes det ingen argumenter for å ikke stille seg bak det, sier Mollekleiv.

Han forteller:

- I alle prosesser fram mot beslutninger handler det om å si ifra før beslutningen er tatt. Du må samle alle gode krefter. Det handler om å stille opp som tillitsvalgte og å stå fram for idrettens integritet, sier Mollekleiv.

STØTTE?: Bildet fra i fjor med daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland og Sven Mollekleiv (president i Norges Røde Kors).
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STØTTE?: Bildet fra i fjor med daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland og Sven Mollekleiv (president i Norges Røde Kors). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Ni mot to

WADA-president Craig Reedie opplyste følgende etter styremøtet i Seychellene torsdag ettermiddag.

- Et klart flertall besluttet i dag å gjeninnsette RUSADA (Russlands antidopingbyrå). Det skjer under strikte betingelser, sa Reedie.

Lederkomiteen i WADA avgjorde med ni stemmer mot to at RUSADA nå opptrer i samsvar med det globale antidopingregelverket. Ett medlem avsto fra å stemme.

Vedtaket betyr at utelukkelsen av RUSADA er opphevet etter drøyt tre år. Den russiske antidopingorganisasjonen ble sparket ut av WADA i august 2015 på grunn av avsløringer om omfattende dopingjuks i russisk idrett.

Reedie understrekte at russerne har fått en tidsfrist på seg til å gi WADA tilgang til tidligere data og prøver fra antidopinglaboratoriet i Moskva. Hvis betingelsene ikke blir møtt, lover WADA-presidenten at det russiske antidopingbyrået vil bli utestengt på nytt.

President i Norges Idrettsforbund, Tom Tvedt, kom med følgende uttalelse via en pressemelding i dag:

- Vi tar avstand fra at disse vilkårene er lempet på, og vi er bekymret for konsekvensene av vedtaket og hvilken signaleffekt beslutningen gir for antidopingarbeidet og den rene idretten, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Kamp mot doping

Blant WADAs opprinnelige krav overfor Russland var at byrået skulle få tilgang på tidligere data og prøver fra antidopinglaboratoriet i Moskva. Nå får russerne tilbake medlemskapet mot at de lover å gi WADA innsyn innen 31. desember.

Sven Mollekleiv etterlyser en større, felles kamp mot doping.

- Den viktigste og største etiske utfordringen for idretten er doping. Alt som ligger i fair play er knyttet til det. Hele elementet blir revet bort, og doping er etisk og moralsk galt. Derfor må vi gjøre alt vi kan for å bekjempe doping, noe som er helt avgjørende for idrettens framtid. Og dette må vi gjøre sammen. Idretten er en del av samfunnet. Samfunnet er en del av idretten. Da må vi stå sammen om et felles mål, sier Mollekleiv.

63-åringen har bred erfaring fra idretten. I 1991 ble han generalsekretær i Norges Røde Kors, en jobb han hadde i ti år. I 2001 ble han konserndirektør HR i DNV og senere direktør for samfunnskontakt og samfunnsansvar. Mollekleiv ble valgt til president i Norges Røde Kors i oktober 2008, etter Thorvald Stoltenberg. Mollekleiv hadde vervet fram til oktober 2017

I intervjuet med Dagbladet forteller Mollekleiv at åpenhet er et nøkkelord for ham.

- Det er viktig å håndtere en åpenhetskultur og Norge må gjøre hva de kan for å bekjempe doping, og da handler det om et samspill med norske myndigheter for å legge press på de internasjonale forbund som IOC og WADA for å få til et uavhengig organ, likt WADA, som faktisk opererer uten særinteresser. Den eneste måten å skape tillit er at kontrollorganet er uavhengig uten andre interesser, sier han.

- Hvordan skal dette skje?

- Det er den eneste veien fram. Du må være tydelig og kompromissløs i kampen mot doping. Målet må alltid være klart. Det må stilles krav til åpenhet og innsyn. Og viktigst av alt: Det må bli gjennomført. Nettopp derfor er det viktig å gi støtte til en kandidat som i dette tilfelle var Helleland. Vi har god tradisjon i Norge for å støtte en norsk kandidat til internasjonale verv når vi har omforente synspunkter og interesser, sier Mollekleiv.

- Jeg har lyst til å si én ting jeg har lært meg: Setter du saken først og argumenterer for hva den egentlig handler om, da vil du vinne over tid. Det har jeg lært meg gjennom mange år i Røde Kors. Det er for mange som har vært for stille og passive. Kampen mot doping må vinnes på andre måter, sier han.

- Handler om utøverne

Mollekleiv skulle gjerne sett et tydeligere standpunkt fra Norges idrettsforbund for å vise støtte til utøverne.

- Norsk idrett kan ikke sitte musestille. Hvis du gjør som Sebastian Coe (president i Det internasjonale friidrettsforbundet) og har en kompromissløs praksis i kampen mot doping, da viser du vei og et språk som er til å forstå. Skal du konkurrere på rene vilkår, da følger du reglene, sier Mollekleiv.

Han fortsetter:

- Dette handler om å støtte utøverne som gjør hva de kan for en ren idrett. Det er de som ser hva dette handler om. De fortjener all støtte de kan få. Det handler om bedre initiativ. Dette handler om tillit til idretten. For å få tillit til idretten må du gjøre ditt ytterste for å nå fram. Da kreves det åpenhet, sier Mollekleiv.

- Hva kunne NIF gjort annerledes?

- Jeg mener at norsk idrett må jobbe mer aktivt med en tydelig stemme sammen med myndigheter og alle gode krefter for å lykkes. Antidoping Norge hadde et viktig møte hvor McLaren og andre dopingforkjempere var til stede, det var godt å se. Det er ingen som vinner kampen mot doping alene. Vi må skape en lærende kultur. Dersom vi har gjort en feil eller ikke lykkes , må vi diskutere åpent hva vi kan gjøre bedre. NIF bør invitere oss alle til hvordan vi kan vinne fram for en ren idrett. Det hadde blant annet vært klokt å lytte til en medisinsk, etisk komite valgt av idrettstinget.

- Hva tenker du om valget på idrettstinget sommeren 2017?

- Det er mange hyggelige henvendelser. Dersom idretten spør, da vil jeg se positivt på det sammen med et sterkt lag valgt av idrettstinget. Jeg ville fulgt opp det norsk idrett vil vi skal gjøre for å styrke idretten på alle måter, sier Mollekleiv.