Går inn for 60 dagers fengsel for Northug

Pluss 200 000 i bot.

• Direkte: Følg Northugs rettsmøte ord for ord

TRONDHEIM TINGHUS (Dagbladet): Petter Northug møtte i Sør-Trøndelag tingrett i dag klokka 10, for å få sin tilståelsesdom etter fyllekjøringen 4. mai.

Der startet tingrettsdommer Ingrid Stigum med å lese opp siktelsen. Etter Northugs egen gjennomgang av punktene kom forslaget fra påtalemyndigheten om straff fram: 60 dager fengsel for langrennskongen.

I tillegg kom det forslag på 200 000 kroner i bot, og fradømming av førerkort for alltid (i praksis fem år).

Naf-jurist Jens Riege sier i DBTVs direktesending at han er overrasket om straffeforslaget.

- Jeg tenkte kanskje 90 eller 120 dager, sier Riege.

Northug, kledd i stripete blå/hvit skjorte og jeans, satt rolig i 45 minutter med ryggen mot pressen. Northug virket rolig under hele rettsmøtet og svarte kort og bekreftene på de fleste spørsmål.

- Skjønte ikke alvoret Northug sa i forklaringen at han mente det var galt å avhøre ham av politiet mens han fortsatt var påvirket av alkohol og mente han hadde forklart seg riktigere dersom han var edru. Spesielt anklagene mot passasjeren hadde vært unngått dersom han var edru, hevdet Northug selv i retten i dag.

I RETTEN:  Petter Northug måtte i Sør-Trøndelag tingrett klokka 10.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
I RETTEN: Petter Northug måtte i Sør-Trøndelag tingrett klokka 10. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Jeg våknet på politistasjonen og var i sjokk og fattet ikke situasjonen. Jeg var stengt i min egen verden, stengt litt ute... Jeg ville komme meg ut av situasjonen så lett som mulig der og da og skjønte ikke alvoret før senere da jeg hadde snakket med mine nærmeste, sier Northug om siktelsen rundt falsk anklage.

Northug utdypet:

- I ettertid ser jeg at jeg gjorde en feil som avla falsk forklaring. Samtidig så følte jeg etter en sånn hendelse at det var feil å avgi forklaring så tidlig, sier Northug.

Dommen kommer etter pause Tilståelsessaken mot 28-åringen fortsetter nå videre etter at Northug forklarte om både promille, fart, kjøreforhold og skader - utifra siktelsen. Han beskrev hendelsesforløpet som blant annet «en kjøretur uten mål og mening».

Først etter opplesingen av siktelse, og Northugs forklaring, kom forslaget til straff. Dette var ikke kjent før i dag.

Nå har tingrettsdommer Stigum trukket seg tilbake. Etter en pause kommer dommeren tilbake med med domsavsigelsen, selve straffeutmålingen, som kan avvike fra forslaget fra påtalemyndigheten.

Dette skjer kl. 11.45, opplyser dommer Stigum.

- Du har en straffepåstand, men dommeren skal bruke skjønn og ta med seg det som skjer i rettsmøtet. Veldig ofte får man dommen etter fem minutter, forklarer Jens Riege, jurist i NAF, i DBTVs direktesending.

DOMMEREN Ingrid Stigum er tingrettsdommeren i Petter Northugs tilståelsessak. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DOMMEREN Ingrid Stigum er tingrettsdommeren i Petter Northugs tilståelsessak. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Men her tar det nok litt lenger tid skal man tro.

Northug har ikke med seg advokat, og det er derfor ikke ventet noen anke fra langrennsløperen etter at dommen kommer.

• Dagbladet kommer tilbake med mer fra rettsmøtet i Trondheim.

Vil ikke filmes Bakgrunnen for saken er fyllekjøring i Byåsen natt til 4. mai, som endte med at langrennsløperen kjørte tvers over en rundkjøring og krasjet i autovernet.

Northug hadde en promille på 1,65 på han kjørte av veien og påtalemyndigheten har blant annet innstilt på at Northug mister førerkortet «for alltid», som i praksis betyr fem år.

28-åringen har ikke gitt samtykke til at hans forklaring i retten kan filmes. Derfor vil ingen medier ha bilder fra Northugs forklaring.

Bruddene Northug ble siktet på seks punkter, der fem er for brudd på veitrafikkloven (§ 31) og ett brudd på straffeloven (§ 168).

Dette er de seks punktene:

• 1) Siktet for å ha ført en motorvogn under påvirkning av alkohol. Blodprøven tatt 06.45 4. mai viste en alkoholkonsentrasjon på 1,65 promille i blodet.

• 2) Siktet for ikke å ha ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt uten fare for andre. Ifølge tiltalen kjørte Northug for fort etter forholdene, og han krasjet også i en rundkjøring før bilferden endte i en lysmast. En passasjer ble skadd under krasjen. Bilen fikk også store skader.

• 3) Siktet for ikke å ha vært oppmerksom på offentlig trafikkskilt, signal og oppmerking. Høyeste tillatte hastighet på strekningen var 40 km/t, mens målinger har vist at bilen holdt en fart på minst 83 km/t.

• 4) Siktet for ikke å ha gitt hjelp til en person som har kommet til skade. Northug forlot stedet uten å ha ytt medisinsk hjelp til medpassasjeren.

• 5) Siktet for ikke å ha kontaktet politiet og for å ha forlatt stedet før politiet ankom.

• 6) Siktet for falsk forklaring. Ved tre tilfeller forklarte Northug at det var medpassasjeren som hadde kjørt bilen. Det førte til at vedkommende ble siktet for kjøring i alkoholpåvirket tilstand.