Historisk endring

Går mot Johaug-råd

Flere norske utøvere har vært kritiske, men i dag bestemte FIS seg for å gå for like distanser for kvinner og menn i langrenn.

KAN BLI ENDRET: Skiathlon er en av distansene hvor det skiller mye for menn og kvinner. Kvinner går 15 kilometer, mens herrene går 30. Det kan bli forandret i framtida nå. Her går kvinenne under OL i Beijing. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KAN BLI ENDRET: Skiathlon er en av distansene hvor det skiller mye for menn og kvinner. Kvinner går 15 kilometer, mens herrene går 30. Det kan bli forandret i framtida nå. Her går kvinenne under OL i Beijing. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste 18 månedene har Det internasjonale skiforbundet (FIS) sett på muligheten for at kvinner og menn skal gå like langt i langrenn.

I dag hadde langrennskomiteen møte, og der ble forslaget om prinsippet om at kvinner og menn skal gå like langt vedtatt.

Blant landene som talte aktivt for forandringer var Sverige, Finland og USA. Russland, Italia og Østerrike var blant landene som ga klar beskjed om at de var mot.

I en avstemming ble forslaget vedtatt. 57 prosent sa ja, 36 prosent sa nei mens resten valgte å ikke stemme.

Må bekreftes

Det er ledelsen i det internasjonale skiforbundet, FIS Council, som formelt skal banke gjennom forslaget til langrennskomiteen 26. mai, men Dagbladet får beskjed fra informert holdt at det så å si aldri skjer at de går mot et forlag fra langrennskomiteen.

- Det er en viktig og historisk avgjørelse, uttalte leder for langrennskomiteen, Vegard Ulvang, i møtet Dagbladet fulgte.

Han fortsatte:

- For meg forteller vi en historie nå om at kvinner ikke er like sterke som menn, det vil jeg forandre.

STØTTET FORSLAGET: Vegard Ulvang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTET FORSLAGET: Vegard Ulvang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norsk uenighet

FIS' forslag om nye og like distanser har skapt mye diskusjon i langrennsmiljøet det siste året. De svenske kvinnene har høylytt sagt at de ønsker en likhet, mens i Norge har mange vært kritiske.

Da Dagbladet snakket med Therese Johaug om forslaget og spesielt at kvinnene muligens skulle gå fem mil i fjor, ga hun klar beskjed:

- Det blir for mye «vatn mellom båtan», da. Tidsdifferansen er større på jentesiden enn hos guttene, som er mer jevne. Hvis vi skal gå like langt som gutta, vil det bli enda kjedeligere. Det er ikke veien å gå.

GA SIN BESKJED: Therese Johaug .Foto: Bjørn Langsem
GA SIN BESKJED: Therese Johaug .Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Forslaget ble også diskutert da neste års langrennslandslag ble offentliggjort, og da var mange av de norsk utøverne kritiske - spesielt til forslaget om femmil:

- Jeg ønsker heller flere kortere actionfylte distanser enn lengre distanser. At alle jentene skal gå femmil … Selvfølgelig er flere av dem skeptisk. Jeg forstår ikke hva som er poenget eller hvordan det blir artigere, uttalte Iversen til Adressa.

Overfor samme avis uttrykte langrennsløper Anne Kjersti Kalvå også skepsis:

- Jeg er i utgangspunktet negativ til at jenter og gutter skal gå like langt, siden vi helt klart ikke har det samme fysiske utgangspunktet. Men om det er dit skiverdenen vil, så skal jeg absolutt ta utfordringen.

NYE LANDSLAG: Mandag 2. mai ble de nye langrennslandslagene presentert. Vis mer

Flere distanse-forslag

Hvis FIS Council, som forventet, stemmer gjennom forslaget vil det gjelde fra og med neste verdenscupsesong, men i mesterskapssammenheng får vi først se like distanser fra VM i Trondheim i 2025.

Det er ennå ikke bestemt hvilke distanser som blir den nye fasiten i åra som kommer, men neste sesong kommer utøverne til teste å gå 10 kilometer, 20 kilometer og 50 kilometer.

Den første sesongen kommer utøverne også til å gå distansene de har gått de siste åra, får Dagbladet opplyst. Dette fordi det er VM i Planica i mars og utøverne må få konkurranseerfaring i VM-distansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer