Går motsatt vei av FIS

Går motsatt vei - forbyr fluor

I motsetning til det internasjonale skiforbundet (FIS), forbyr det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) C8-fluor under Beijing-OL.

FORBUDT: På lik linje som under verdenscuprenn, er fluor ulovlig for skiskytterne også under OL. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN / NTB
FORBUDT: På lik linje som under verdenscuprenn, er fluor ulovlig for skiskytterne også under OL. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN / NTB Vis mer
Publisert

- C8-fluor er ikke tillatt under OL, da dette er forbudt i henhold til IBUs arrangements- og konkurranseregler, som også gjelder i OL.

Det sier kommunikasjonsdirektør i IBU, Christian Winkler, til Dagbladet.

Han utdyper:

- Siden dette forbudet er en del av våre regler og OL-konkurransene er regulert under IBU-reglene, gjelder forbudet også for OL-konkurranser.

Tidligere onsdag skrev Dagbladet at FIS ikke forbyr fluorsmøring med C8-produkter under OL i Beijing. Til tross for at det forbys i EU og EØS.

Det betyr at under OL i februar, så gjelder ikke de samme reglene som praktiseres i verdenscupen i langrenn.

Det har FIS bekreftet selv.

- Det er for øyeblikket ingen forbud mot dette i Kina, svarte de på Dagbladets spørsmål.

At fluor er tillat i OL og ikke under verdenscuprenn, gjør situasjon uoversiktlig, mener den norske smøresjefen i langrenn Sten Olav Snesrud.

AVVENTER INFORMASJON: Norges sjefssmører Stein Olav Snesrud kan fortelle at de avventer informasjon fra Fis, om hva som blir lov eller ikke under OL.. Foto: Terje Pedersen / NTB
AVVENTER INFORMASJON: Norges sjefssmører Stein Olav Snesrud kan fortelle at de avventer informasjon fra Fis, om hva som blir lov eller ikke under OL.. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Grunnen til at det er tillatt, er fordi FIS avventer et testapparat som er godt nok.

Det mener IBU at de har.

Jevnlige stikkprøver

- Vi gjennomfører jevnlige stikkprøver i smøretrailerne til hvert enkelt lag. Disse testene er ikke annonsert. Vi tar prøver fra lastebilene og stedene der utøverne bor under alle arrangementer, og vi tester alle lag. Antallet av disse testene har økt igjen i januar og vil alltid bli gjennomført i OL, forklarer Winkler videre.

Ifølge NRK har IBU brukt rundt 70.000 euro på testing i løpet av vinteren.

IBU er ikke redde for at noen av nasjonen vil ta med seg ulovlige preparater, siden tester vil bli gjennomført i OL på like linje som under verdenscuprenn.

LEGEN: Bård Freberg, mangeårig landslagslege for skiskytterne, har tatt blodprøvene til Dagbladets undersøkelse av amatør-skismørere. Video: Bjørn Langsem og Christian Roth Christensen Vis mer

Tidligere tirsdag skrev NRK om fluorjuks som også er avdekket i skiskytteleiren. Blant annet har IBU avdekket urene Swix-produkter som har vært i omløp. Disse produktene, som skal ha vært merket som EU-godkjente, har nå blitt fjernet.

De har også bøtelagt nasjonene Moldova og Litauen for brudd på fluorregelverket. Da de skal ha brukt smurning med C8 og verdier langt over det som er lov.

Ved førstegangslovbrudd får nasjonale forbund en bot på flere tusen euro. Skjer det igjen, vil det resultere i en høyere økonomisk bot. Ved et tredje tilfelle vil det føre til at forbundet blir utestengt fra neste IBU-arrangement, forklarer Winkler til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer