Går så det koster

Curling når nye høyder under OL. I natt så nesten 300 000 nordmenn stein med håndtak på NRK1.

NRKs seertall viser at curlingen under OL har oppslutning på nivå med lørdagstippekampen. Det i seg selv er oppsiktsvekkende nok, men samtidig satt det i snitt 1 134 000 nordmenn og så på norske curlere i den 25 minutter lange sendinga etter stafetten på søndag.

- Det er en greie med curlingen. I den moderne TV-verdenen skifter folk kanal i løpet av 25 minutter hvis de ikke er interessert, sier Kristian Tolonen i NRK Forskningen til Dagbladet.no. Nesten 200 000 følger NRKs nattlige curlingoverføringer.

Curling er tydeligvis i skuddet som aldri før, men likevel er det bare 5- 600 aktive curlingspillere i Norge. Er det mulig å utnytte TV-suksessen?

- Utfordringen ligger i å mobilisere klubbene, men samtidig har vi en fysisk begrensing i antall baner, sier generalsekretær i Norges Curlingforbund, Sverre Myran, til Dagbladet.no.

Det er bare fem innendørshaller med curlingbaner i Norge. Snarøya i Bærum, Bygdøy i Oslo, Oppdal, Halden og Lillehammer har baner, men de fleste er fullbooka på kveldstid ut sesongen.

- Det har lenge vært populært med firmaturer og kick-offs til curlinghallene, men jeg skulle gjerne hatt mer rekruttering blant unge, sier Myran.

Det er fire år til neste OL, og sannsynligvis fire år til neste gang vi får se curling på norske fjernsynsskjermer. Det gjelder å smi mens jernet er varmt om rekrutteringa i den tradisjonsrike idretten skal sikres.

- Her om dagen dukket det opp en juniorgruppe på Hamar helt ut av det blå. De hadde fått tak i noen steiner fra Vikingskipet, og spilte utendørs. Det er flere sånne miljøer vi må få dratt i gang, mener Myran.

Natt til i dag fulgte 285 000 nordmenn curlingguttas semifinaleseier. I morgen går finalen av stabelen. Så blir det fire år til neste gang vi får se curling, men kommer noen til å spille?

john.rasmussen@dagbladet.no

STEINPOPULÆR: Pål Trulsen i aksjon i første runde i semifinalen mot Sveits.