Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Johnsrud Sundby misfornøyd med FIS-ledelsen

Går til angrep på FIS: - Blir en reell kamp framover

Martin Johnsrud Sundby mener FIS ikke ønsker idrettens beste når de innfører flere fellesstarter og kortere renn.

KRANGLER: Martin Johnsrud Sundby er særdeles misfornøyd med den korte fellesstarten i minitouren og er svært kritisk til FIS. Foto: Bildbyrån
KRANGLER: Martin Johnsrud Sundby er særdeles misfornøyd med den korte fellesstarten i minitouren og er svært kritisk til FIS. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN (Dagbladet): Etter en skuffende åttendeplass på herrenes 15 kilometer fellesstart i klassisk går Martin Johnsrud Sundby på verbalt angrep på FIS og deres renndirektør Pierre Mignerey. Han mener utviklingen i langrenn går feil vei om det blir flere renn som dette i verdenscupen framover.

- Det er forskjell på å gå en fellesstart femmil eller tremil og en femten kilometer, det er litt hva man ønsker å vise frem og hvordan man ønsker å vise frem idretten, sier Sundby til pressen etter rennet.

- Dette er ekstremt actionfylt selvfølgelig, kanskje det er veien å gå, men når vi sitter i utøverteltet etterpå og sitter og oppsummerer er det mange halvirriterte folk som har blitt tråkket på ski og staver, og det er kanskje ikke sånn vi liker det, fortsetter Sundby.

Varsler kamp

Martin Johnsrud Sundby og de andre langrennsløperne skal lørdag kveld ha et utøvermøte hvor de skal diskutere hvordan de ønsker at verdenscupen i langrenn skal se ut i tiden framover.

- Det er viktig at vi sier hva vi mener og at de lytter til hva utøverne mener og ikke nødvendigvis ha en formening om hva seerne og publikum liker. Jeg tror de som liker langrenn for den idretten det er og ikke at det skal ligne noe annet.

Sundby varsler en kamp om langrennssporten framtid.

- Det blir nok en reell kamp fremover. Vi får flere og flere av disse rennene, det har vokst i antall de siste årene og det er nok ikke noe vi utøvere synes noe særlig om, det må jeg kunne si. Hvertfall på vegne av mitt eget lag, så misliker vi disse rennene.

UENIG: Pierre Mignerey er ikke med på Sundbys kritikk. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
UENIG: Pierre Mignerey er ikke med på Sundbys kritikk. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Vis mer

FIS' renndirektør Pierre Mignerey tar Sundbys varsel om kamp med stor ro. Han mener rennene gir flere utøvere med forskjellige egenskaper muligheten til å vise seg fram.

- Jeg skjønner for utøvernes del at det kan være litt frustrerende at de ikke kan gå sitt eget løp i sitt eget tempo fra start til mål, men om vi ser på langrennsverdenen som en helhet og inkluderer menneskene som ser på, så er det en interessant øvelse for mennesker som liker langrenn. Det handler ikke bare om hvem som er raskest i løypa, men også om hvem som er gode taktisk og til å finne de riktige plassene i feltet, sier Mignerey.

Selv om Mignerey mener han har publikum og mesteparten av skiverdenen med seg får renndirektøren så hatten passer av Sundby.

- Det popper opp mye ideer opp fra Frankrike her og en Pierre et-eller-annet som pønsker på hva han skal finne på.

- Jeg har ingenting å si til det. Det er ikke jeg som tar avgjørelsene alene. FIS er en demokratisk organisasjon og alle de største skiforbundene sitter i komitéene og tar valgene. Det er ingen enkeltperson, hverken Pierre Mignerey eller Vegard Ulvang, sier Mignerey til Dagbladet.

- Ikke meningen til majoriteten

Flere ganger i lørdagens renn var norske utøvere involvert i små situasjoner. I den nest siste bakken før målgang, nærmest krasjet Sundby inn i Daniel Richardsson etter å ha gått ut på siden og forsøkt å ta seg forbi.

Situasjonen kostet Sundby en mulig tetposisjon inn i den siste bakken og dermed hadde han ikke mulighet til å henge på Calle Halfvarsson og Aleksandr Bolsjunov da de stakk avgårde. Sundby mener at tilfeldigheter og flaks spiller for stor rolle i renn som denne fellesstarten.

- De beste er ofte fremst, men du trenger ikke å være den beste skiløperen for å komme høyt opp. Du kan ha litt tur underveis og likevel slå deg inn. Hvor mye skal uhell prege langrenn, det er mer det jeg tenker på. Om man faktisk skal lage enda mer kaos.

Mignerey mener imidlertid at Johnsrud Sundbys kritikk ikke speiler majoriteten av dem som er glad i langrenn.

- Jeg vet at Martin mener det er sånn, han sa det allerede forrige sesong før rennene i Quebec. For å være ærlig ble det diskutert i FIS-komiteen og verdenscup-komitéen og dette er ikke mening til majoriteten av folket. Svært mange mener til og med at det er veldig spennende å se på, sier Mignerey.

Det er ikke Sundby med på. Han er redd for at FIS skal gjøre for store endringer på den forestående FIS-konferansen i mai.

- Det er vanskelig å si om man som tilskuer setter pris på det eller om man da heller kan skru over på skicross og seg på de som holder på med det, jeg vet ikke. Det er en kamp nå egentlig utøvere mot FIS hvor de ønsker å legge mer av disse momentene i idretten vår. Jeg tror at mange av oss synes det er en uting og ikke ønsker å gå den veien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!