Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anders Besseberg trekker seg som IBU-president

Går ut mot lederstilen: - Han er blitt mer og mer eneveldig

Anders Besseberg er ferdig som IBU-president. 72-åringen blir hyllet for måten han har løftet skiskyting, samtidig får han sterk kritikk.

TREKKER SEG: Anders Besseberg trekker seg som president for IBU, det internasjonale skiskytterforbundet. Onsdag 11. april ble det kjent at Besseberg er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike. Video: Hans Arne Vedlog / Reporter: Tore Ulrik Bratland / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

VESTFOSSEN (Dagbladet): Over 26 år bygget den tidligere skiskytteren Anders Besseberg (72) sporten fra en smal sport til en av de største TV-idrettene i Europa.

Det kan Tore Bøygard skrive under på. Den tidligere norske skiskytterpresidenten, som stiller til valg som IBU-president i september, og Besseberg har hatt sine kamper opp gjennom åra. Seinest i år, hvor Besseberg stemplet 7 år yngre Bøygard som for gammel til å ta over vervet.

Til tross for uenighetene, er Bøygard full av lovord om innsatsen IBU-presidenten har lagt ned gjennom åra:

TIDLIGERE SKISKYTERPERSIDENT: Tore Bøygard
Foto: NTB Scanpix
TIDLIGERE SKISKYTERPERSIDENT: Tore Bøygard Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han har betydd alt. Han har gjort internasjonal skiskyting om fra en «miniidrett » til en av de største TV-idrettene i Europa. Det kan ingen ta fra ham. Besseberg er «mister skiskyting.»

Russland-flørt?

Denne uka har historien om Anders Besseberg fått en alvorlig ripe i lakken. Eller, ripe i lakken er kanskje for snilt. Denne uka, avhengig av hva resultatet av razziaene og etterforskningen blir, kan Bessebergs karriere ha krasjlandet og smadret ryktet han har bygget opp gjennom tiår som sjef.

Den franske avisa Le Monde skal ha fått tak i en WADA-rapport som antyder at IBU fikk betalt for å skjule russisk doping, og at det kan handle om korrupsjon for å beskytte dopede russiske skiskyttere. Derfor er også norske Økokrim involvert.

Besseberg skal være anklaget for å ha skjult 65 dopingsaker siden 2011, ifølge informasjon NRK sitter på.

- I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Rodtsjenkov til NRK, og forteller at IBU var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før vinter-OL i Sotsji.

Besseberg selv valgte å trekke seg dagen etter informasjonen ble kjent, men nekter for at han har vært involvert i noen av påstandene.

Slår tilbake mot anklagene

Dagbladet møtte Besseberg på Besseberg gård i går ettermiddag. Der tok han seg god tid til å forklare sin versjon av saken.

- Dette er noe jeg veldig gjerne skulle vært foruten. Det er trist for IBU, skiskytingen, og det er leit for meg personlig, sier Besseberg til Dagbladet.

Han fortsetter:

- De konkrete anklagene er at i forbindelse med VM 2017, så skal russiske leger og ledere ha vært i besittelse av dopingmidler og metoder. Dette er fullstendig ukjent for meg. Jeg fikk ikke noen spesielle spørsmål om dette i avhør. Det er også anklager om at IBU skal ha latt dopede russere starte i samme VM. Det er en umulighet. Det skjønner jeg overhode ikke

Besseberg kjenner seg heller ikke igjen i at IBU skal ha gjemt bort 65 prøver:

- Det virker helt ufattelig. Jeg har ingen kjennskap til det. At vi skal ha manipulert blodprøver slik at de ikke ble etterforsket og at vi har beskyttet russiske løpere, det er helt ukjent for meg. Jeg er aldri blitt tilbudt penger, sier Besseberg, før han legger til:

- For noen år siden, kanskje ti år tilbake, var det en russer som spurte meg om hvilke laboratorier vi brukte for analyser av prøver. Da svarte jeg at vi brukte forskjellige laboratorier. Jeg har aldri opplevd forsøk på bestikkelser. Overhodet ikke.

Torsdag opplyste østerriksk politi at de etterforsker korrupsjon på i alt 2,3 millioner kroner i IBU-saken der Besseberg er involvert. Politiet opplyser at siktelsene dreier seg om personer i ledelsen i IBU og det russiske støtteapparatet og utøvere.

- Veldig alvorlig

I pressemeldingen opplyses det at etterforskningen er knyttet til VM i skiskyting i Hochfilzen i 2017, mens korrupsjonspåstandene går tilbake til 2012.

- Det er helt riktig at de trekker seg så lenge etterforskningen pågår. Det er helt naturlig, sier den norske skiskytterpresidenten Erlend Slokvik til Dagbladet.

- Hva tenker du om anklagene?

- Anklagene i seg selv er veldig alvorlige, men vi vet lite om hva som faktisk har skjedd per dags dato. Uansett utfall så har skaden skjedd. Hvis det stemmer, så er det det verste som har skjedd internasjonal skiskyting, noensinne.

- Det er ikke mye annet man kan si enn at jeg er utrolig overrasket, nesten vantro, når jeg ser omfanget av saken. Det er trist, leit og sjokkerende, sier tidligere skiskytterpresident Tore Bøygard, som uttaler seg i denne saken som kandidat til jobben som IBU-president.

- Hva betyr det her for skiskyting?

- Uansett hva som kommer ut av saken vil internasjonal skiskyting ha fått en kraftig ripe i lakken. IBU vil ha en formidabel jobb med å gjenopprette tillit etter at etterforskningen er over.

Forandret IBU for alltid

72 år gamle Besseberg startet som aktiv skiskytter på 60- og 70-tallet.

Etter at den aktive karrieren var over, tok 72-åringen over som trener for det norske landslaget. Den jobben hadde han til 1980.

Da begynte den nylig avtroppede IBU-presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet, som på den tida var en del av UIPMB (Union de Pentathlon Moderne et Biathlon). Først i den tekniske komiteen, før han ble visepresident i 1988. Etter fire år som visepresident, ble Besseberg president i IBU.

Siden den gang har han pendlet mellom bondejobben i Vestfossen og jobben som internasjonal idrettsleder med verden som arena. Til Drammens Tidende fortalte Besseberg at han aldri hadde sett for seg et liv som idrettstopp. Planen var å bli lærer.

Likevel endte altså den tidligere skiskytteren opp som sjef for IBU i Salzburg.

En av de første tingene han gjorde som sjef for IBU, var å skille skiskyting fra det som da het «moderne femkamp». Samarbeidet med de andre idrettsgrenene gjorde at flere av skiskytternes forslag ble stemt ned i styremøter, skrev Aftenposten i 2016.

Det kunne ikke fortsette sånn, mente Besseberg. Med litt fødselshjelp, blant annet fra den gamle OL-bossen Juan Antonio Samaranch, ble IBU formelt startet på Heathrow i London i 1993, skriver Aftenposten.

- Det første budsjettet til IBU var på halvannen million kroner. Nå ligger det på cirka 225 millioner kroner med en reserve på godt over 200 millioner, uttalte Besseberg til avisa samme år.

Brutal lederstil

Det var mange sterke skikkelser som ville skiskyting det beste på den tida. Blant dem Besseberg, den tidligere NRK-kommentatoren Kjell Kristian Rike og tidligere sponsorsjef i DNB Nor, Jacob Lund.

Besseberg var aldri redd for å ta tøffe valg hvis han mente det var riktig.

Tore Bøygard forteller:

- Jeg kjenner for lite til hvordan han jobbet i IBU, så jeg kan ikke si noe i detalj. Men han er veldig til å få gjennom saker og ting. Har han først bestemt seg, går han for det. Da kan han være tøff, sier Bøygard til Dagbladet.

Til Aftenposten har han tidligere uttalt:

- Akkurat staheten til Besseberg er nok også den siden av ham som enkelte ikke har satt like mye pris på. Han gir seg ikke, og for noen kan nok møtet med Besseberg ha virket brutalt.

Til tross for at Bøygard har stemplet Besseberg som sta og «tøff i forhandlingene», og førstnevnte ble stemplet som for gammel til å ta over jobben som IBU-president av 7 år eldre Besseberg, skryter Bøygard av kollegaen:

- Vi har hatt et ryddig og godt forhold fra 1998-99. Så har det vært noen saker vi har vært uenige om, men det går på sak, ikke person. I politikk går man ikke alltid i takt.

Den norske skiskytterpresidenten Erlend Slokvik sier følgende til Dagbladet om lederstilen:

KRITIKK: Erlend Slokvik (t.h.) er ikke imponert over demokratiet i IBU. Foto: NTB Scanpix
KRITIKK: Erlend Slokvik (t.h.) er ikke imponert over demokratiet i IBU. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kjenner han ikke fullt ut, men det har blitt mer og mer eneveldig. Han styrer selv kongressen, og styrer skuta i stadig større grad uten å involvere styret nå enn tidligere. Besseberg har fått til mye, men vi har en følelse av at IBU ikke blir styrt som en fullverdig demokratisk organisasjon.

- Hvordan er forholdet deres?

- Vi har et greit forhold. Vi har vært ganske uenige om en del ting, både da jeg var trener og nå som leder. De siste åra har det dreid seg om IBU har gjort nok i kampen mot doping, og nå sist McLaren-rapporten. Der har vi vært veldig uenige, sier Slokvik, før han legger til:

- Men Anders har gjort mye bra også. Han har bygget opp skiskytingen. Der har han gjort en fantastisk jobb. Vi vet også at det er forskjellige interesser og en maktkamp. Det har vært viktig å ha Anders der tidligere, og derfor har vi støttet ham som ny president. Det er bedre med Anders enn en tvilsom russer.

Vanskelig å tro

Jon Herwig Carlsen har med sine limericks og følelsesregister for alltid brent seg inn i de dunkende idrettshjertene til norske TV-tittere.

Han var også med på skiskytingens store opptur, og har hatt mye med Besseberg å gjøre gjennom de utallige reisene rundt på verdenscup og mesterskap.

- Jeg har alltid betraktet Besseberg som ærlig og ryddig, har og derfor vanskelig med å tro på alle beskyldningene som kommer nå. Men jeg er ikke oppdatert på det siste, sier Jon Herwig Carlsen til Dagbladet.

- Hvordan vil du huske ham som idrettsleder?

- Som en fantastisk pådriver. Han gjorde IBU til et forbund som var åpne for nye innspill, han var veldig lydhør og var ikke redd for å gjøre forandringer hvis vi vill ha forandringer eller han trodde det var til det beste for sporten. Jeg har gode minner med ham, sier Carlsen.

Førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo opplyser til Dagbladet torsdag ettermiddag at de ikke kan kommentere grunnlaget for etterforskningen mot Besseberg.

De bistår østerrikske myndigheter, og har blant annet ransaket hjemmet hans etter en avgjørelse i en norsk domstol.

Besseberg har også vært inne til to avhør i Økokrims lokaler i Oslo denne uka.

- Det er foretatt en ransakelse. Hva som ble beslaglagt og hvordan materialet behandles, ønsker jeg ikke å kommentere, sier Haugmoen Mo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling