Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Garanterer at flere møter veggen

Sjur Røthe var skeptisk til forandringen av sisteetappen, men mener fellesstarten gjør det mer sannsynlig at flere vil gå på skikkelige smeller opp alpinbakken.

SKEPTISK: Sjur Røthe frykter at fellesstarten fører til smeller opp alpinbakken.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKEPTISK: Sjur Røthe frykter at fellesstarten fører til smeller opp alpinbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Avgjørelsen om å gjøre om sisteetappen til Tour de Ski til en fellesstart har møtt mye kritikk, i særdeleshet fra utøverne som selv skal konkurrere.

Det er transporten fra skistadion, hvor utøverne skal gå en vanlig runde på 2,5 kilometer i de normale løypene, og ned til bunn av alpinbakken som har skapt mest misnøye. De trange løypene gjør at flere utøvere har vært bekymret for ski og staver og at uhell skal forekomme der.

- Akkurat det er noe tull. Det er litt synd at de som skal styre det vi holder på med ikke har bedre innsikt i hva det faktisk innebærer å gjøre det der. Hvis folk er disiplinerte, går det an å gå to i bredden. Det er asfalt på siden. Vi får bare håpe det går bra, sa Pål Golberg etter gårsdagens sprint.

Calle Halfvarsson har også vært en av kritikerne.

- Folk kommer til å forsøke å gå rundt for å finne en bedre posisjon inn i bakken. Da kommer folk til å stake, det kommer til å bli gått over ski og folk vil ramle og stavene vil fly og brekke. Kanskje det går bra, men det kommer til å være stressende for de bak i feltet, sier Halfvarsson.

SPORTSNYHETENE: Det ble knall og fall under oppløpet da Sjur Røthe tok seg videre fra kvartfinalen. Bilder fra NRK Vis mer

Gjort endringer

FIS har jobbet på spreng det siste døgnet for å gjøre løypa mest mulig klar for en fellesstart. I selve alpinbakken er traseen blitt gjort breiere og i traversene i de bratteste hengene er portene stukket med større mellomrom.

Sportslig betyr det at de små hvilestrekkene utøverne fikk da de kunne skli på skrå mellom portene, er ennå tøffere i år. En av dem som kan få godt utbytte av det er Sjur Røthe.

I fjor var han raskest på avslutningsetappen og gikk seg fra sjette til fjerdeplass sammenlagt. Det er målsetningen også i år for vossingen.

-Jeg skal prøve så godt jeg kan å unngå trøbbel og finne en god posisjon inn i bakken. Det er veldig viktig, sier Røthe.

- Jeg tror at på en maksdag kan jeg hente ett minutt. Hvis alt stemmer, jeg har en god posisjon og er en av de første inn i bakken, finner flyten og får bestemme tempoet, så er minuttet mulig, men da er alt på maks, fortsetter han.

Flere møter veggen

Røthe har vært en av kritikerne av endringen til fellesstart, men før den beintøffe avslutningen har han funnet noe som gir han håp om en interessant konkurranse. Røthe mener fellesstarten kan gjøre at flere tar seg vann over hodet .

- Jeg har sagt mye negativt om fellesstarten, men det eneste som er positivt med det er at det kan skape syrenivåer på en del av løperne som de aldri har møtt før. Nettopp fordi du føler at du er nødt til å være med ham foran også er du med litt for lenge, kontra slik det har vært før hvor du har kunne styre farten litt mer selv, forteller Røthe.

-Du tror flere kan gå i veggen?

- Jeg garanterer at flere kommer til å møte veggen enn før. Det er jeg helt sikker på, sier Røthe sikkert.

Klæbo enig

Røthe har før den siste etappen to minutter og ett sekund fram til ledende Johannes Høsflot Klæbo og mener det er urealistisk at han skal ta nok tid på de tre fremste i sammendraget, som alle er innenfor 15 sekunder. Om noen skulle stivne totalt, kan imidlertid mye tid forsvinne i løpet av de 400 høydemeterne utøverne skal forsere.

- Jeg tror ikke det blir noen av de tre beste i sammendraget også håper jeg det ikke blir meg, men at folk kommer til å få et laktatnivå i beina som de ikke har hatt før, det lover jeg. Når det er fellesstart, så er det fort å bli litt for kåt til å henge på og litt for ivrig, sier Røthe.

Og Røthe får støtte av sammenlagtleder Johannes Høsflot Klæbo om teorien.

- Jeg tror det er riktig. Jeg tror det er mange som brått kan få det oppover der. Da blir det en utfordring for å prøve å finne den balansen på hvor lenge man kan henge på oppover der og når man må si at nok er nok. Jeg kommer til å prøve, jeg skal være med så lenge jeg klarer og sier det pang, så sier det pang, sier Klæbo.

- Da taper jeg Tour de Ski uansett, så da får jeg bare prøve.

TÅRER: Trener Eirik Myhr Nossum brøt sammen i tårer i intervju med NRK etter gullet til Sjur Røthe. Video: NRK. Reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media