- Garanterer Bakken-start

Marius Bakken trosser friidrettsforbundets (NFIF) krav om å stille i landslagsdrakt under 5000-meteren på Bislett Games, og lover å stille til start uansett. - Skal noen stoppe Marius, så må de vel gjøre det fysisk, sier Bakken-manager Ståle Jan Frøynes til Dagbladet.

For selv om NFIF sendte ut brev til Bakken i går der de truer med å nekte ham starttillatelse, så kan ingen, inkludert forbundet, nekte unggutten å stille til start. Det hevder Bislett-general Svein Arne Hansen, som også er nestformann i friidrettsforbundet.

- Bakken er påmeldt, og jeg kommer i alle fall ikke til å hindre ham i å løpe, sier Hansen til Dagbladet.

- Så du garanterer at Bakken får stille til start?

- Ja, hvis det er noen i hele verden som kan gjøre det, så er det jeg. I så fall må noen stå på utsiden av Bislett og nekte ham å gå inn porten. Jeg håper han stiller i rett drakt, men det vet vi jo ikke før han har tatt av seg overtrekksdrakten og står på startstreken, sier Hansen.

- Kaster vi ham vekk fra startstreken, risikerer vi århundrets pipekonsert på Bislett.

Komikk

Det spørs om ikke Hansen pådrar seg vreden til friidrettspresident Marius Rooth med en slik start-garanti. I brevet og pressemeldingen de sendte ut i går står følgende skrevet i klartekst:

«Marius Bakken kan ikke stille i Bislett Games med annen draktreklame enn NFIFs hovedsponsor. Dersom Bakken ikke etterkommer NFIFs reglement, vil han ikke bli gitt starttillatelse.»

Ingen av aktørene i konflikten verken ville eller kunne si noe mer konkret om hva dette innebærer i praksis. Det store spenningsmomentet er om noen vil gå til fysisk aksjon for å hindre den lovende langdistanseløperen i å løpe i det stjernespekkede 5000-metersfeltet.

- Dette er jo rein komikk, sier Bakkens manager Ståle Jan Frøynes.

- Kan det skje at noen prøver å stanse Bakken?

- Ja, man kan jo undre hvordan det hadde blitt. Kanskje de sender noen ut med et sånt nett man skyter ut, og stanser ham etter to hundre meter, sier Frøynes ironisk og ler.

Til retten

Friidrettspresident Marius Rooth var ikke tilgjengelig for kommentar overfor Dagbladet i går kveld. Til NTB sier han at han håper på en løsning før fredagens stevne, og legger til:

- Det burde være en ære for alle å representere Norge.

En ting er i alle fall klart. Hvis NFIF greier å hindre Bakken i å starte på Bislett, så går unggutten til rettssak mot forbundet. Bak seg har han utøverorganisasjonen NISO, og hele LOs juridiske apparat. Den juridiske konflikten er enkel.

NFIF tolker sine egne regler slik at Bislett-Games er et internasjonalt stevne der alle norske utøvere plikter å stille i landslagets drakter, og profilere Norges sponsorer.

Bakken og NISO tolker reglene slik at Bislett er et nasjonalt stevne der Bakken står fritt til å velge å løpe i klubbdrakt, eller landslagsdrakt.

- Friidrettsforbundet har ingen sak mot Bakken. Nekter han å stille, så tar vi det hele til retten. Bakken har ingen avtale med NFIF, og kan derfor ikke påkreves juridisk å stille opp på deres betingelser. Saken har både en arbeidsrettslig og kontraktsrettslig side, og etter vår mening vil forbundet være ansvarlig for de økonomiske tapene Bakken mått lide hvis de nekter ham å stille i klubbdrakt med sine private sponsorer, sier NISO-advokat Thorleif Norum til Dagbladet.

Svein Arne Hansen ser en positiv side ved konflikten. - Paradoksalt nok kan jo dette føre til flere tilskuere på Bislett. Kanskje trekker vi 5000 ekstra på tribunen- folk som er spente på å se om Bakken starter eller ikke, sier en lettere ironisk og oppgitt Hansen.

<B>DRAKTKAOS: Marius Bakken trosser kravet om å stille i landslagsdrakt under Bislett Games fredag. - Bakken er påmeldt, og jeg kommer i alle fall ikke til å hindre ham i å løpe, sier Bislett-general Svein Arne Hansen til Dagbladet.