Simen Hegstad Krüger vraket fra tremila i VM

- Garantert den beste, kanskje gjennom tidene, som ikke får gå en bestemt distanse i et VM

Regjerende olympisk mester Simen Hegstad Krüger får ikke mulighet til å ta samme gull i VM. Han er nemlig ikke god nok for det norske laget på øvelsen, mener landslagsledelsen.

FATTET: Simen Hegstad Krüger forteller om vrakingen til tremila under et pressetreff på Sjusjøen.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FATTET: Simen Hegstad Krüger forteller om vrakingen til tremila under et pressetreff på Sjusjøen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SJUSJØEN (Dagbladet): En tydelig skuffet Simen Hegstad Krüger møtte Dagbladet og resten av den norske pressen, bare en times tid etter det ble kjent at han er vraket fra distansen hvor han gikk seg inn i norske langrennshjerter og sikret gull i Pyeongchang for ett år og en dag siden.

Krüger forteller Dagbladet at han forstår uttaket, og fryktet beskjeden fra landslagstrener Eirik Myhr Nossum etter NM forrige uke. Han forteller at han tok beskjeden svært tungt.

- Det var en veldig kjedelig beskjed å få. Det skal jeg ikke legge skjul på. Jeg ble skuffa. Jeg hadde et håp om å være på det laget og mener absolutt selv at jeg hadde hatt noe der å gjøre, sier Krüger.

SE TV: Landslagstrener Vidar Løfshus offentliggjorde hvem som skal gå de siste VM-løpene. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Lagkameratene på allroundlandslaget, Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby, er begge inne i varmen på distansen. De innrømmer at det er veldig rart at den olympiske mesteren ikke er blant de fire norske som får gå lørdag om halvannen uke.

- Det er spesielt, for Simen har gjort det godt i år. Det sier veldig mye om bredden på laget. Han er garantert den beste, kanskje gjennom tidene, som ikke får gå en bestemt distanse i et VM, sier Iversen til Dagbladet.

- Jeg tenker at det er uhyre spesielt og helt sikkert kanskje første gangen det har skjedd noensinne at to fra pallen året før ikke får gå distansen. Det er veldig kjedelig for de to guttene. Vi er i en situasjon hvor det er uhyre vanskelig å ta ut lagene, jeg er veldig glad at jeg ikke gjør det, sier Sundby.

TRENER SAMMEN: Martin Johnsrud Sundby (t.v) og Simen Hegstad Krüger trener på Natrudstilen på Sjusjøen før VM i Seefeld.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TRENER SAMMEN: Martin Johnsrud Sundby (t.v) og Simen Hegstad Krüger trener på Natrudstilen på Sjusjøen før VM i Seefeld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Ikke ondt blod overfor Nossum

Håpet om tremilsdeltakelse røk etter at Krüger ble nummer fire på distansen under NM i Meråker. De tre foran går distansen i VM, i tillegg til Johannes Høsflot Klæbo.

Etter NM ga Nossum løperne beskjed om hvem som skulle gå hva. Det var et tungt øyeblikk, forteller Krüger til Dagbladet.

- Selv om jeg til en viss grad var litt forberedt på det og hadde litt følelsen at det kanskje kunne komme er det ikke noen hyggelig samtale å ha. Det betyr jo veldig mye for oss og for meg, det er noe vi har jobbet mot i lang tid og har vært et av hovedmålene for sesongen. Det å være så nærme, men likevel er det så langt unna. Det kommer litt følelser da, det gjorde det.

Samtidig understreker han at forholdet til landslagstreneren ikke har forandret seg.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

- Jeg var ute på ski med ham dagen etterpå. Vi fikk pratet sammen da og det er absolutt ikke noe ondt blod mellom oss. Forholdet mellom oss har ikke tatt noe skade av det, jeg bærer ikke nag til noen, jeg er mest irritert på meg selv at jeg ikke klarte å gjøre det bedre.

Krüger forteller at han har tenkt mye på hvordan han løste avslutningen på rennet i Meråker, og hva det kan ha kostet ham. Det er ham selv han er skuffet på.

- Jeg er nok mer irritert på meg selv enn de som har tatt ut laget for at jeg ikke klarte å overbevise nok der om at jeg skulle være en av de fire. Det er selvfølgelig kjipt, sier Hegstad Krüger.

I tillegg peker Krüger på mangelen på aktuelle renn før uttaket som noe han helst skulle sett var annerledes.

- Jeg mener jo selv også at jeg hadde vært en medaljekandidat på den tremila. Det var en spesiell situasjon det laguttaket, med så få renn som er helt relevant. Jeg skulle gjerne hatt en tremil i verdenscupen, for da får du et scenario som er mye mer likt det vi får i VM. NM er alltid annerledes å gå, selv om det er et sterkt startfelt der, er det annerledes å gå verdenscup. Når det ikke var noen tremiler i verdenscupen før uttaket skulle skje gjør det jo uttaket ennå vanskeligere, forteller Krüger.

Seks medaljehåp

På pressekonferansen tok landslagstrener Eirik Myhr Nossum seg tid til å rose Krügers håndtering av vrakingen etter at han offentliggjorde laget som skal gå på 30 km med skibytte i Seefeld. Nossum fikk umiddelbart spørsmål om hvorfor Krüger ble vraket til den distansen.

- Det er et godt spørsmål. Det er klart, gjennom resultatene til laget på guttesiden i år har det vært en utfordring å bare ta ut fire stykker. Da måtte vi gjennomgå de uttaksløpene vi har gått og ta en totalvurdering på de fire vi tror er best skikket til å gå den tremila med tanke på å ta medalje, sier Nossum.

Deretter ble allroundtreneren spurt om resultatene talte i favør av Klæbo.

- De resultatene vi gikk gjennom og hvordan vi tror tremila i VM blir, fortalte at det blir Klæbo, sier han.

For til tross for at Klæbo verken presterte godt på tremila i NM eller løp lengre enn 15 km denne sesongen generelt har trønderens prestasjoner, særlig i Tour de Ski gjort at han er inne på de distansene han ønsker i VM.

Det gjør at Norge sitter med to løpere som var på pallen i OL i fjor, som trolig ikke får gå før den avsluttende femmila, eller ikke i det hele tatt gjennom hele VM, i Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund.

- Vi kan fort være i en posisjon hvor to av dem som går nå tar medalje, mens de to som ikke får gå også kunne tatt medalje. Så hva gjør man, vi får ikke med seks utøvere. Det er synd for oss, jeg tror vi hadde hatt enda flere medaljemuligheter hvis vi hadde fått lov til det, mens andre nasjoner ikke ville fått det, sier Martin Johnsrud Sundby.

Femmila

Krüger skal i utgangspunktet forberede seg som om han skal gå tremila den første helga i VM som åpner med sprint torsdag 21. februar. Lyn-løperen innrømmer at han nå likevel har lagt tankene om distansen han vant OL-gull på bak seg. I stedet har tankene begynt å vandre til VMs avslutningsrenn, 50 kilometer fristil. Det løpet har gjort vrakingen enklere å takle, forteller 25-åringen.

- Det jeg egentlig tenker nå er at jeg tenker mest på femmila. Der tror jeg at jeg får gå, det gjør det mye lettere å ha den og se fram imot. Jeg tror sjansene mine der er like gode som de ville vært på en tremil, så jeg tenker mer på å forberede meg maks til den femmila, enn at jeg tenker veldig mye på 30-kilometeren akkurat nå.

- Jeg skal komme godt over det her. VM kan fortsatt ende godt for min del, sier Krüger til Dagbladet.

Også Martin Johnsrud Sundby mener det er en god idé for lagkameraten.

- Det er en umulig oppgave å ta ut disse lagene og jeg føler veldig med Simen. Som regjerende olympisk mester er det veldig spesielt å ikke få gå VM-distansen. Sånn er ting blitt nå, så tror jeg Simen kan få komme hjem fra VM med edelt metall likevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer