Garantert ekte vare

KLAGENFURT (Dagbladet.no): Det er her helt nede ved bakken at du skjønner hvorfor Tyskland gjerne vinner hele denne turneringen. På rad nummer to bare noen meter i fra, blir all kraften i det tyske fotballspillet virkelighet.

Nå er det ikke lenger noe panoramabilde på TV som kan lure deg; EM avgjøres i duellene her på gresset. Da teller hver største innsats, hver minste seier; og hvem skal da komme seg unna før tyskerne tar dem?

IKKE POLAKKENE i hvert fall. De har fotballhistorie for å bli slukt av nabofolket, og nå skjer det igjen.

Den rette, forsvarslinja som den gamle, kloke treneren Leo Beenhakker hadde satt før denne forsvarskampen så riktig ut på papiret. Ute på gresset midt mellom overlegen tysk løpskraft, blir alt feil.

Her går alt så fort; den norske linjedommeren Geir Åge Holen på linja tett ved oss glipper noen centimeter på vinkelsynet og så er de to tyske spissene plutselig helt alene bak hele forsvarsverket. Mulig offside, om ikke Holen vurderte at den fremste av spissene ikke var aktivt med i spillet, men det virker som en rar avgjørelse.

For ved fronten ute på banen teller tilsynelatende alt som er i bevegelse. I disse åpningsminuttene er lavlandet på Wortersee Stadion som et kokende hav av fotballkropper rundt ballen, og når det gjelder kroppskultur er det få som tar tyskerne.

DET  er derfor det blir scoring neste gang de tyske spissene raser gjennom. Ingen offside nå; bare en smart vipp fra Mario Gomez tiendedelet av et sekund før Miroslav Klose har passert den polske linja. To tyskere alene med keeper Boruc igjen. Noe av det vakreste av samtrent angrepsfotball og fortjent 1 - 0.

Det er på dette tidspunkt kjaken til Leo Beenhakker forsvinner ned i venstrehånda hans. Den gamle grubler. I en mannsalder har han reist rundt med ideene sine om hvordan fotball skal spilles, og de har ofte vist seg å være riktige.

EKTE VARE: Tyskland har fått et flott landslag, skriver Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther. Foto: Albertp Pizzoli/AFP
EKTE VARE: Tyskland har fått et flott landslag, skriver Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther. Foto: Albertp Pizzoli/AFP Vis mer

Beenhakker er en av gigantene fra den nederlandske trenerskolen som har dominert sporten den siste halvdelen av 1900-tallet, han er spansk seriemester tre ganger og har en CV der klubbnavnene gjerne kommer to ganger. Det er adelsmerket på kloke fotballtrenere.

SIST VM reiste nederlenderen til turneringen sammen med Trinidad og Tobago; et av klodens minst ressurssterke lag. Nå har han tatt Polen til landets første EM, ble kåret til Årets Mann der i fjor og tildelt korset av landets lett pompøse president Lech Kaczynski som tegn på at landslagstreneren har bidratt til nasjonens gjenfødelse.

Men nå blir det trangt å komme tilbake.

Beenhakker tar sjanser; han åpner ventiler han ikke liker. Han er tross alt ikke nederlender av den typiske offensive nasjonale stilen:

- Først må vi vinne, sa Beenhakker før EM:

- Mange av kollegaene mine er ikke enige, men hva så? Skal jeg underholde først, og så si etterpå at vi var uheldige; at vi ikke gikk videre, spurte han retorisk.

PRESSET av den tyske overlegenheten kommer han selv med et uventet svar. Den planlagte forsvarskampen går mot et sikkert nederlag; det er ikke mer å tape. Haken kommer opp fra venstrehånda, og Beenhakker setter inn den lekne spillfordeleren Roger Guerreiro; en annerledes type som tar større sjanser med ballen.

Samtidig blir han selv en ny trener. Det stille grubleriet foran spillerboksen er slutt. Nå leder han de nye angrepsbølgene med lange, virvlende armbevegelser og entusiasmen smitter over til den slitne polske tribunegjengen ved siden av meg. For noen minutter bytter blodfansen de hånende, stive fingrene de har reist i forakt mot den norske linjedommeren under oss, med godlynt tro på en ny virkelighet.

Garantert ekte vare

Roger Guerreiro er fiks og god, men det blir med drømmene. Dette er jo fotballkampen polakkene aldri vinner. De beste spillerne har forlatt landet. Lukas Podolski av polsk slekt scorer igjen for Tyskland, og styrkeforholdet er som før.

Det er bare den forskjellen fra de siste årene at nå blir det enda flere som faller. Det kommer til å gå fort unna nede på EM-banene et par uker framover, og da blir det vrient å komme seg unna Tyskland.