Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Garmisch-Partenkirchen - 1936

Ivar Ballangrud, Birger Ruud og Sonja Henie sørget for at Norge satte sitt preg på de 4. olympiske vinterleker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kraftig snøstorm satte sitt preg på åpningen av lekene. Avslutningen derimot ble mer minneverdig med positivt fortegn: Foran 150 000 tilskuere vant Birger Ruud hopprennet.

Ruuds seier ble likevel satt i skyggen av Ivar Ballangruds trippeltriumf. Han var nære på å ta et fjerde gull også, men på 1500 meter måtte han se seg slått av landsmannen Charles Mathisen.

Sonja Henie vant sitt tredje strake O L-gull. Uka etter vant hun VM-gull for tiende gang på rad! Henie ble profesjonell etter denne sesongen.

Også Rudi Ball er et navn å merke seg fra lekene i Tyskland. Jødiske Ball var Tysklands beste spiller i 1932-OL. Til disse lekene ble han hentet fra frivillig eksil i Frankrike. Han var den eneste jøden som stilte for Tyskland.

Men det ble ikke gull for Ball og co. Ishockey-gullet gikk nemlig til Storbritannia denne gangen - med god hjelp av kanadiere. 11 importerte kanadiere var nok til at britene stoppet Canadas seiersrekke i O L-sammenheng.

Norge ble soleklare vinnere på medaljestatistikken. Norske menn og kvinner forsynte seg med 7 gull, 5 sølv og 3 bronse. Vertsnasjonen kom nærmest med sine 3 gull og 3 sølv. USA, som var best i de forrige lekene, klarte bare ett gull denne gangen.

Hele Norges coronakart