Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Garry Kasparov: «Toppregimet i sjakkverdenen er endret. Magnus Carlsens tid har kommet»

Skryter nordmannen opp i skyene - akkurat der han nå befinner seg - på flyet hjem til Norge.

 BEVISET:  Dette bildet er tatt da verdensmesteren mottok sin gigantisk trofé i India. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
BEVISET: Dette bildet er tatt da verdensmesteren mottok sin gigantisk trofé i India. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

(Dagbladet): Norges nye yndling Magnus Carlsen (22) er nå på vei hjem fra India. I ettermiddag lander den nybakte sjakkverdensmesteren på Gardermoen etter at han regelrett knuste hjemmehåpet og regjerende verdensmester Viswanathan Anand fra India.

Etter planen skal han lande på Gardermoen klokken 13.10. I ankomsthallen kan han vente seg en skikkelig velkomstkomité bestående av kjente, fans, presse og Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H).

22-åringen fra Lommedalen spilte så solid og godt kalkulert i VM-byen Chennai, at han forbløffet mange sjakkinteresserte, og entusiaster verden over satt klistra fast foran skjermen for å følge med på hvert eneste trekk.

«Carlsen er en naturkraft» Og Magnus imponerte mange, inkludert tidligere verdensmester og sjakkgeniet Garry Kasparov. Mannen som regjerte på sjakkbrettet i slutten av forrige årtusenet, skryter Lommedal-gutten opp i skyene.

«Toppregimet i sjakkverdenen er endret. Det norske vidunderbarnet veltet den regjerende verdensmesteren lett fra tronen. Anand kjempet ikke bare mot en sterkere aktør, men også mot naturkreftene i dagens tid og historie. Carlsen er en naturkraft, og hans tid har kommet. Det var egentlig lite Anand kunne gjøre for å bremse det uunngåelige», skriver Kasparov i et innlegg på nettsidene til Times.

Kasparov regnes selv som en av tidenes sterkeste sjakkspillere. I 2009 trente det karismatiske geniet fra Baku, Magnus Carlsen. Han la raskt merke til at denne nordmannen var noe for seg selv.

«Jeg ble overrasket over hvor raskt han kunne evaluere at en posisjon var «kald», tilsynelatende uten noen beregning i det hele tatt. Min egen stil krever enorm energi og arbeidskraft, man må arbeide seg gjennom dype variasjoner i hver posisjon. Carlsen kommer fra en annen verdensmester-stamme, han er som Jose Capablanca og Anatolij Karpov, spillere som føler harmoni som virtuose musikere med perfekt pitch.»

- Carlsen er kjedelig Men ikke alle er over seg av begeistring for «verdens beste Carlsen». En tysk sjakkekspert mener at nordmannens sjakk både er blodfattig og uten sjel.

- Carlsen spiller og spiller og overlister motstandere som er over 20 år eldre enn ham i den fjerde eller femte timen. Stillingen er i utgangspunktet remis, men han spiller videre og sliter ut Anand. Carlsen vant fordi han er en bedre idrettsutøver, ikke en bedre sjakkspiller, sier Robert von Weizsäcker ifølge tyske Spiegel.

Tyskeren er stormester i postsjakk og tidligere president i det tyske sjakkforbundet.

 OMSTRIDT:  Garry Kasparov er kjent for sine sterke meninger, og han er både hatet og elsket i sjakkmiljøet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
OMSTRIDT: Garry Kasparov er kjent for sine sterke meninger, og han er både hatet og elsket i sjakkmiljøet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer

von Weizsäcker mener Carlsens stil minner om en datamaskin. Han er lite imponert til tross for at Carlsen vant tre av de ti partiene som ble spilt, og ikke tapte et eneste ett.

- Han overlistet aldri motstanderen, men spilte uten feil, ventet og slo til da motstanderen feilet, sier von Weizsäcker.

Han hevder at russeren Vladimir Kramnik er verdens beste sjakkspiller.

Det er i hvert fall Kasparov uenig med ham i. Og i dag lander sjakkgeniet Magnus Carlsen på norsk jord.

Som verdensmester. Som en konge. Som Norges nye yndling.

 STORTALENT:  Her sitter Magnus Carlsen som liten gutt og tenker på sitt neste trekk med hvite brikker. I dag er han verdens beste. Foto:
Jon Terje H. Hansen/Dagbladet.
STORTALENT: Her sitter Magnus Carlsen som liten gutt og tenker på sitt neste trekk med hvite brikker. I dag er han verdens beste. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet. Vis mer