Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gjenåpningen av breddefotballen

Gatelagene trenger deg nå, Erna

Sist fotballen stanget mot myndighetene i ren desperasjon ble en bakkanal til Erna Solberg åpnet i Bergen. I breddefotballens navn må den gjenåpnes.

ERNAS GATEKAMP: For ti måneder siden spilte regjeringen med statsminister Erna Solberg kamp mot Fredrikstads gatelag på Ullevaal Stadion. Gatelagsfotballen er et av Ernas hjertebarn. Nå som den er nedstengt er det mange rusmisbrkere som sliter. Veien tilbake til gata blir for mange ortere for hver dag som går. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ERNAS GATEKAMP: For ti måneder siden spilte regjeringen med statsminister Erna Solberg kamp mot Fredrikstads gatelag på Ullevaal Stadion. Gatelagsfotballen er et av Ernas hjertebarn. Nå som den er nedstengt er det mange rusmisbrkere som sliter. Veien tilbake til gata blir for mange ortere for hver dag som går. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

FOTBALLPRESIDENTEN HAR RETT i sine bekymringer uttalt på Dagsrevyen tirsdag kveld. Det nasjonale forbudet mot breddefotball for alle over 20 år – det som fortsatt skal gjelde ut over barnas og ungdommens gjenåpning 1. august – kan ødelegge omfanget og rekrutteringen mange år framover.

Det ingen har tenkt på, eller I hvert fall ikke snakket om så langt, er at det også kan ødelegge liv.

Og enda verre, ta liv.

FORSKJELL: Erna Solberg er godt fornøyd med innsatsen til de norske idrettsutøverne så langt under Impossible Games. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

GATELAGSFOTBALLEN ER DE rusavhengiges tilbud til samvær, mat og fotball en eller flere ganger i uka. For mange er det direkte livreddende. Det holder dem unna gata. Det holder dem unna sprøyter og andre fristelser i liv tunge nok å leve som de er. Gatelagsfotballen er et bevis på at fotball er for alle, et strålende tiltak som har reddet liv og familier, og som også har tatt rusmisbrukere tilbake fra gata.

Til et bedre liv.

Til jobber som kan håndteres.

GATELAGSFOTBALLEN ER ET av Erna Solbergs hjertebarn. Da statsministeren deltok i en spesialutgave av NRK-suksessen Alle mot 1 på nasjonaldagen i mai, donerte hun gevinsten sin – 70 000 kroner – til virksomheten. Erna ser hva fotballen har gjort for mange, og hva den kan gjøre for enda flere.

Engasjementet er ikke et politisk korrekt spill.

Det er ekte.

DA TOPPFOTBALLEN IKKE kom noen vei med kultur- og idrettsminister Abid Raja tidlig i coronaperioden, da retorikk som «det kan dere bare glemme» presset fram nye initiativ, åpnet Brann-direktør Vibeke Johannesen en bakkanal til Erna Solberg. Langt under radaren, i en videosamtale som skal ha vært estimert til et kvarter, men som varte over en time, fant de to bergenskvinnene veien og den endelig aksepten for pilotprosjektet som ledet til eliteseriestarten 16. juni.

Erna lyttet, Erna forsto og Erna aksepterte den gode planen som var utarbeidet på Ullevaal stadion.

Nå, fordi fotballen opplever at de stanger hodet i en ny vegg, må Vibeke Johannesen og Erna linkes opp igjen.

DENNE UKA HAR jeg skrevet om det meningsløse i at det er greit at 800 personer kan se fotball på en uteservering, mens maksimalt 200 kan slippe inn på en eliteseriearena. Det henger ikke på greip. Det er ikke til å forstå uansett hvor mye Bent Høie sier at vi skal åpne opp samfunnet litt etter litt, og at det er viktig at vi følger forskriften.

Så lenge forskriften ikke gjelder for alt og alle, men definerer fotballkamper som en større smitterisiko enn alkoholservering på veldig mye mindre områder til veldig mange flere mennesker, er dumskapen for alle å se.

VIBEKE JOHANNESEN VAR katalysatoren da toppfotballen tok sine første steg mot åpning tilbake i mai. Det kunne ikke vært bedre. For det første er dama meget kompetent. For det andre har hun Ernas ører. Og bruker hun det til å lage en miks der det vi snakker om nå er folkehelse for mange, både fysisk og psykisk, og helt livreddende folkehelse for noen, da tror jeg faktisk kapteinen på Team Solberg ser det og setter ballen i spill.

Tida er inne for det.

SÅ LANGT HAR fotballen gjort (nesten) alt riktig. Fotballen har også vært ekstremt lydig. Protokollen er fulgt og nesten ingen stemmer er hevet selv om det meningsløse påpekt i denne spalten er for alle å se. Samfunnet som sådan har ikke vært like flinke i henhold til krav og Høies tommestokk, vi har vanskelig for å dy oss i varmen, men likevel viser tallene at COVID-19 er under kontroll og på retur.

Derfor er tida inne for at fotballen igjen rekker opp handa og krever handling.

Vibeke Johannesen fikset det sist.

Hun kan klare det igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!