Gatlin er lei av å bli kalt den onde. Lekker fem år gammelt angerbrev om dopingen

- Jeg har jo vist at jeg bare er et menneske.

OFFENTLIGGJØR ANGERBREV. Justin Gatlin har lekket e-post fra 2010, der han skrev at han angret dypt på dopingen. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
OFFENTLIGGJØR ANGERBREV. Justin Gatlin har lekket e-post fra 2010, der han skrev at han angret dypt på dopingen. Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Justin Gatlin ble omtalt som den «onde» mot den «gode» Usain Bolt i forkant og under friidretts-VM i Beijing. Det ble han lei av.

Nå offentliggjør han fem år gamle brev, der han skrev at han angret på dopingen. Brevene er adressert til det internasjonale friidrettsforbundet.

Justin Gatlin er avslørt for doping to ganger. En gang for spor av amfetamin og en gang for anabole steroider. Gatlin har sonet fem års utestengelse. Men i år har sprinteren vært bedre enn noensinne. Fram til VM stormet han først over mål 28 ganger på rad.

Men i VM ble det med to sølvmedaljer og nederlag for Usain Bolt.

- Usain Bolt har vist at han er best når det gjelder. Jeg er fornøyd med sølv. Og jeg har jo vist at jeg bare er et menneske, uttalte Justin Gatlin.

«Angret dypt» Det er The Guardian som har fått tilgang til e-mail, som Gatlin skal ha sendt til IAAF i 2010. Her skrev Gatlin at han angret dypt på at han hadde dopet seg.

Han skrev i samme mail at han var fast bestemt på å sone sin straff. Han skrev videre at han ønsket å arbeide for å gjøre friidretten ren, og at han ville bevisstgjøre dette for ungdom, slik at de skulle ta eget ansvar.

Han påminnet også IAAF om sin unike og omfattende samarbeid med den amerikanske etterforskeren Jeff Novitzky. Mannen som hadde en avgjørende rolle i avsløringen av syklisten Lance Armstrong.

Han skal ha forfattet et brev til tidligere leder i IAAF, Lamine Diack og nestleder Sergej Bubka. Her skal Gatlin ha skrevet følgende:

«Jeg angrer dypt. Nå fortsetter min oppgave som et godt forbilde og som mentor for unge friidrettsutøvere. Jeg skal bidra til at de unngår risikoen og skammen. Både den personlige og den offentlige, som er forårsaket av doping.»

Kretsen rundt Gatlin forklarer årsaken til at brevene først ble offentliggjort etter at VM er slutt på denne måten:

FIKK JULING. Justin Gatlin (t.v.) var favoritten i forkant av VM. Men han måtte se at Usain Bolt var raskere enn ham både på 100 og 200 meter. Foto: AP.
FIKK JULING. Justin Gatlin (t.v.) var favoritten i forkant av VM. Men han måtte se at Usain Bolt var raskere enn ham både på 100 og 200 meter. Foto: AP. Vis mer

«Justin Gatlin skulle fokusere fullt ut på oppgavene i banen.»

Den amerikanske sprinteren sier han har stillt fullt og helt opp for internasjonal presse. Og at han har ønsket å framstå som en sympatisk og åpen person.

Men etter blytung kritikk fra reporterne Steve Cram og Michael Johnson valgte han å boikotte BBC i mesterskapet.

Skuffelse Teamet til Justin Gatlin har også uttrykt sin skuffelse overfor IAAF, at Justin Gatlin ikke har fått forbundets nødvendige støtte, skriver Aftonbladet.

Tidligere i sommer gikk den nyvalgte lederen i IAAF, Sebastian Coe langt. Han uttalte at et eventuelt gull til Justin Gatlin ville føles ukomfortabelt.

Denne uttalelsen fikk Gatlin's agent Renaldo Nehemiah til å reagere på følgende måte:

- Justin har bedt om unnskyldning. Hva mer kan han gjøre?

Justin Gatlin ble tatt for spor av amfetamin i 2001. Da ble han idømt to års utestengelse. Denne straffen ble påklaget, fordi Gatlin angivelig hadde gått på medisinering for ADHD. Straffen ble satt ned til et års utestengelse. I 2006 ble han tatt med shortsen nede da han testet positivt for anabole steroider. Straffen ble fire års utestengelse.

Angerbrevene skal han ha skrevet han samme år som han hadde sonet ferdig.

KLØDDE SEG I HODET. Justin Gatlin skal ha sagt at han stilte opp for alt av internasjonal presse. Men han boikottet blant andre sportsjournalist Phil Jones og BBC, som oppgitt klødde seg i hodet da Gatlin passerte uten en kommentar etter stafetten. Foto: AFP.
KLØDDE SEG I HODET. Justin Gatlin skal ha sagt at han stilte opp for alt av internasjonal presse. Men han boikottet blant andre sportsjournalist Phil Jones og BBC, som oppgitt klødde seg i hodet da Gatlin passerte uten en kommentar etter stafetten. Foto: AFP. Vis mer