TILBAKE FRA AVRUSNING:Paul Gascoigne har slitt med rusproblemer og takker blant annet Sir Alex Ferguson for støtten han fikk under oppholdet i USA. Dette bildet er fra en minnestund for Bobby Robson, tidligere England-trener. Foto:  REUTERS/Owen Humphreys/Pool
TILBAKE FRA AVRUSNING:Paul Gascoigne har slitt med rusproblemer og takker blant annet Sir Alex Ferguson for støtten han fikk under oppholdet i USA. Dette bildet er fra en minnestund for Bobby Robson, tidligere England-trener. Foto: REUTERS/Owen Humphreys/PoolVis mer

Gazza mener DVD fra Ferguson var med på å redde livet hans

På rusklinikk i USA.

(Dagbladet): I februar ble det kjent at Englands tidligere fotballstjerne Paul «Gazza» Gascoigne (45) nok hadde en gang var i rusproblemer.

- Jeg trodde jeg var på vei bort. Jeg så ut som et lik. Jeg var et totalt vrak, sa Gascoigne i helga.

Nå er den gamle storspilleren tilbake fra rusklinikken i USA - og han sier en spesiell DVD var med på å redde livet hans. Under sitt fem uker lange opphold i USA fikk han en DVD med hilsner fra familien - og fra United-sjef Alex Ferguson.

- Han fortalte at alle i United heiet på meg, sier Gascoigne til The Sun.

Ferguson var en av mange som kom med lykkeønskninger på video. Nå er Gascoigne tilbake i Bournemouth i England.

Ferguson har tidligere sagt at å ikke signere Gascoigne i 1988, er noe av det han angrer mest på i karrieren. Da var Gascoigne 21 år og regnet som et av Englands største talenter.

- Vi snakket med ham natta før jeg reiste på ferie. Han sa: «Nyt ferien, mister Ferguson. Jeg signerer for Man. United».

- Jeg dro på ferie, men så ringte Martin Edwards (styreleder) og sa han hadde dårlige nyheter. Gascoigne signerte for Tottenham. Det var en stor feil, sa Ferguson ifølge Daily Mail.

HAR SLITT MED RUS:  Paul Gascoigne har det siste halve året slitt med rusproblemer. Foto:  AP Photo/Scott Heppell
HAR SLITT MED RUS: Paul Gascoigne har det siste halve året slitt med rusproblemer. Foto: AP Photo/Scott Heppell Vis mer

Flere fotballprofiler, blant annet Liverpool-spiller Steven Gerrard har støttet Gascoigne moralsk og økonomisk etter at problemene ble kjent.

Startet i Dubai
Gazza har selv forklart at de siste problemene startet i fjor sommer i Dubai. Før det var han tørrlagt i 17 måneder, ifølge ham selv.

Etter Dubai-turen skal han igjen ha holdt seg unna alkohol i et halvt år. Men på nyåret sprakk han totalt.

- Leger som hadde brukt hele sine karrierer på å behandle alkoholikere, sa at min tilstand var den verste de noen gang hadde sett. Jeg var stappet med flere rusmidler enn noen annen pasient. Tre leger trodde jeg ikke ville berge livet. Det har inspirert meg til aldri å la dette skje igjen. Jeg har kommet igjennom dét - døden. Jeg var død.

Har slitt lenge
Gascoigne har slitt med både mentale lidelser og tungt rusmisbruk helt siden han var aktiv. Både underveis i karrieren og flere ganger etterpå har han måttet oppsøke avrusningsklinikker, med håp om å få bukt med problemene en gang for alle.

Som aktiv spilte Gascoigne i storklubber som Newcastle, Tottenham, Lazio, Middlesbrough, Rangers og Everton.

Han la opp i 2004, etter et opphold i Boston United. Da hadde han i flere år spilt i mindre klubber. Gazza spilte 57 landskamper for England fra 1988 til 1998.

MØTTE NORGE: Norge vant 2-0 mot England på Ullevaal i 1993. Her blir Paul Gascoigne stoppet av Jostein Flo, Gunnar Halle og Kjetil Rekdal.
Foto; Jon Eeg / SCANPIX
MØTTE NORGE: Norge vant 2-0 mot England på Ullevaal i 1993. Her blir Paul Gascoigne stoppet av Jostein Flo, Gunnar Halle og Kjetil Rekdal. Foto; Jon Eeg / SCANPIX Vis mer