Gebrselassie knuste sin egen verdensrekord

Maratonkongen imponerte igjen.

Løperkongen Haile Gebrselassie knuste sin egen verdensrekord da han løp inn til 2.03.59 i Berlin maraton.

35-åringen fra Etiopia ble den første som vant løpet tre år på rad. I fjor satte han den gamle rekorden på 2.04.26. I dag brøt han 2.04-grensen med ett sekund.

- Jeg er så lykkelig. Alt var perfekt i dag, og alt gikk slik jeg ønsket det. Både været og tilskuerne hjalp meg. Det virker som alle i Berlin kommer for å se på når det er maraton her. Dette er min favorittløype, sa Gebrselassie.

Han fikk anslagsvis to millioner kroner bare i startpenger, og ga valuta for pengene. Han satte sin 26. verdensrekord i karrieren.

- Jeg visste at jeg kunne gjøre noe spesielt her i år, selv om jeg var litt usikker på forhånd. For to uker siden fikk jeg problemer med leggmuskelen og måtte ta en uke fri. Jeg glemte det så snart løpet begynte, sa han.

Gebrselassie passerte på rekordtid hele veien. Halvveis var han 25 sekunder under tiden fra rekordløpet i fjor. Seks kilometer før slutt la han sine siste konkurrenter bak seg, og han løp inn til suveren seier.

Etiopieren droppet maraton i Beijing-OL forrige måned på grunn av frykt for kinesisk luftforurensning, men viste søndag at han er maratonkongen. Han løp distansen for niende gang og tok sin sjette seier.

Gebrselassie har to OL-gull og fire VM-gull på 10.000 meter, men neste år løper han maraton i Berlin-VM. Det blir riktignok i en annen løype enn den flate løypa som har gitt seks verdensrekorder til nå.

TIDENES RASKESTE: Haile Gebrselassie løp i dag inn til en ny maratonverdensrekord. Foto: REUTERS
TIDENES RASKESTE: Haile Gebrselassie løp i dag inn til en ny maratonverdensrekord. Foto: REUTERS Vis mer

James Kwambai fra Kenya ble nummer to på sterke 2.05.36, mens tredjemann Charles Kamathi endte på 2.07.48.

Irina Mikitenko ordnet første tyske hjemmeseier i kvinneklassen på 13 år og noterte både tysk rekord og årsbeste i verden med 2.19.19. Tiden er sju sekunder bak den tre år gamle løyperekorden til Mizuki Noguchi.

Berlin maraton samlet om lag 40 000 løpere.

(NTB)

Gebrselassie knuste sin egen verdensrekord