PANGSTART ETTER HVILEN: Rosenborgs Hólmar Örn Eyjólfsson og resten av laget jubler etter 1-0-scoringen.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
PANGSTART ETTER HVILEN: Rosenborgs Hólmar Örn Eyjólfsson og resten av laget jubler etter 1-0-scoringen. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Gedigen keepertabbe ble starten på solid RBK-seier: - Enormt lavt nivå

Tok første stikk i Champions League-kvaliken.

• Rosenborg - IFK Norrköping 3-1 (0-0)

(Dagbladet): Rosenborg-fansen drømmer nok om å få høre Champions League-hymnen på Lerkendal igjen, etter ni år uten deltakelse i fotballens største turnering.

Første hinderet på veien var forrige sesongs svenske seriemester Norrköping, som hadde kommet til Lerkendal for å stenge buret.

Det klarte de ikke.

Rosenborg sleit lenge mot et solid forsvar før hvilen, men fikk en gavepakke av de sjeldne like etter pause. Det ble starten på den berømte ketchupeffekten, for i løpet av 17 minutter scoret trønderne tre mål.

Svenskene fikk et trøstemål, men utgangspunktet for avansement er bra sett med norske øyne.

- Vi er klart best i første. Vi slurver litt, men ellers skaper vi jevnt over med sjanser. Så irriterer det meg grønn at vi slapp inn dødballmål på slutten, sier Pål André Helland til Viasat.

Han tror på avansement.

- Det er opp til oss selv. Hvis vi er så gode som vi vet vi kan være så tror jeg vi går videre, sier han.

Sjansefattig

Rosenborg var favoritter på forhånd, og gikk respektløst til verks i kveld og styrte kampen fra start. De hvitkledde klarte imidlertid ikke å skape stort foran målet til Andreas Vaikla.

Det svenske laget har mistet flere sentrale spillere etter gullet i fjor, men ligger denne sesongen på en fin andreplass, tre poeng bak serieleder Malmö.

Etter 24 minutter holdt Tore Reginiussen på å styre ballen i eget mål etter et innlegg fra høyresiden. Heldigvis for hjemmelaget slapp han med skrekken.

- Hjertet dunket hardt på tribunen, sier RBK-keeper André Hansen, som ble intervjuet av Viasat i pausen.

Etter en snau halvtime fikk Fredrik Midtsjø en stor mulighet etter et godt RBK-angrep. Litt skrått fra mål forsøkte han å lobbe ballen over keeper, men fikk ikke skikkelig høyde på ballen, som enkelt ble fanget av sisteskansen.

Bortelaget forsvarte seg tappert før hvilen, og nektet Rosenborg rom og sjanser. Det var tydelig at de kom til Lerkendal for å tette igjen bakover.

- Vi må fortsette å ha tempo på ball og vi må prøve å slite dem ut, sa Kåre Ingebrigtsen til Viasat i pausen.

Gedigen keepertabbe

Etter hvilen fikk Rosenborg en pangstart etter en gedigen keepertabbe. Et frispark landet på pannebrasken til Hólmar Örn Eyjólfsson, som stanget ballen mot mål.

Det var ikke stor fart i ballen, og keeper hadde tilsynelatende kontroll på situasjonen. Men plutselig snek kula seg inn i nettmaskene helt nede ved stolperota - til keepers store fortvilelse.

- Merkelig manøver av Andreas Veikla. Han har jo stålkontroll, 19-åringen. Han tror kanskje den går utenfor, mente Viasat-kommentator Roar Stokke.

For det så ut som Veikla skjermet ballen inn i eget mål.

«Enormt lavt nivå», skrev tidligere kommentator Morten Langli på Twitter.

To raske mål

Noen minutter seinere fikk Pål André Helland en gyllen mulighet til å doble ledelsen, men skuddet fra rundt 12 meter gikk like utenfor stengene.

Og hjemmelaget hadde fått blod på tann.

Helland forsøkte et skudd fra 17 meter denne gangen, og traff langt bedre. Ballen snek seg inn bak Veikla til stor jubel for tilhengerne.

Og det skulle bli mer.

For bortelaget hang ikke med i denne omgangen. Yann-Erik de Lanlay fikk gå upresset fram og skyte fra langt hold. Denne gangen var heller ikke keeper med på notene, og ballen seilte inn i hjørnet.

- Jeg er veldig fornøyd med det målet, sier de Lanlay til Viasat.

- Jeg tenkte at «denne ballen skal i mål», og fikk et godt treff.

Bortelaget fikk et trøstemål 20 minutter før slutt etter markeringssvikt på corner. Sebastian Andersson sto helt alene på bakerste stolpe og stanget inn reduseringen.

- Det er for dårlig, mente Kåre Ingebrigtsen om forsvarsspillet.

- Dødballmål er noe vi vanligvis er sterke på så det skal vi ikke slippe inn. Så glapp markeringa, det er beklagelig, men sånn er det. Nå skal vi til Sverige og score et par mål, sier Helland, som lover scoring i returen og mener de skal slite med å score fire mål.

Tror på avansement

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen sa før kampen at han tror mannskapet hans skal ta seg videre.

Troen ble nok ikke mindre etter kveldens kamp.

- Vi har bra kontroll. Vi luket bort et par feil og scoret tre flotte mål. Vi hadde mulighet til å score flere, sier Kåre Ingebrigtsen, som tar med seg en god følelse til Sverige.

Treneren er sikker på at mannskapet gjør en god figur i returoppgjøret.

- Jeg syns vi er bedre enn Norrköping hele veien, og det tar vi med oss. Det er tøft borte i Europa, men vi lærer her i dag at vi kommer til å score mål, sier Ingebrigtsen.

Det er ni år siden sist Rosenborg tok seg til Champions League. Dersom trønderne slår ut Norrköping, venter et nytt lag i neste kvalifiseringsrunde.

Returkampen spilles 20. juli.