FOTBALLEVENTYR: Syria sikret VM-playoff etter å ha spilt 2-2 mot Iran tirsdag kveld. Video: Bein Sports. Vis mer

Syria sikret VM-playoff

Gedigen opptur for krigsherjede Syria: Bryter ut i gråt etter dramaet

Syria har fortsatt mulighet til å kvalifisere seg til VM.

Iran - Syria 2-2 (1-1)

(FourFourTwo): Syria har på sensasjonelt vis tatt seg til VM-play off etter å ha spilt 2-2 mot Iran i den aller siste kampen i Asias VM-kvalik. Og det på mest dramatiske måte.

Gruppevinner Iran hadde snudd kampen og ledet 2-1 da klokka tikket mot 94 minutter. Usbekistan og Sør-Korea hadde spilt 0-0, noe som betydde at Syria måtte ha poeng i kampen, ellers ville drømmen om VM i Russland være over.

Bortelaget fikk et siste angrep, og rullet ballen over på høyre i boksen til Omar Al Somah. Al Ahli-spilleren gjorde ingen feil, og sendte ballen mellom beina på keeper Alireza Beiranvand. Uavgjort førte til at Syria kom á poeng med Usbekistan, men ble nummer tre på grunn av bedre målforskjell.

Spesielt imponerende var det at Iran ikke hadde sluppet inn noen mål i kvaliken i løpet av de ni første kampene. Nå hadde gruppevinnerne sluppet inn to.

De syriske spillerne kaster seg over målscoreren i feiringen av play off, mens en i landslagsappratet gråter på sidelinja. Endelig hadde det krigsherjede landet fått en etterlengtet opptur.

Landet er i fortsatt inne i en krig som har vart seks år, hvor mer enn 330.000 mennesker har blitt drept og millioner har flyktet siden borgerkrigen brøt ut i 2011, og fotballaget har ingen økonomiske midler.

Propaganda

Ifølge BBC, som har besøkt hovedstaden Damaskus, er det mange syrere som har blandede følelser når det gjelder å støtte laget. Noen føler at laget hever seg over politikken i landet, og det suksessfulle laget brukes som propaganda av regjeringen.

Det å presentere et suksessfullt landslag for verden viser stabilitet og kontroll. Det skal vise at alt er normalt, en agenda for presidenten i landet.

Realiteten er en helt annen.

Syria spiller hjemmekampene sine i Malaysia, en reise som er på mer enn 7000 kilometer. Årsaken er mangel på sikkerhet i det krigsherjede hjemlandet. Dermed må de spille på en nøytral plass, noe som igjen betyr at det er få fans til stede på hjemmekampene.

Landslaget holdt på å trekke seg fra hele VM-kvaliken, på grunn av mangel på nøytral grunn å spille på. I siste liten fikk de til en avtale med Malaysia. Det gjør gårsdagens bragd enda mer imponerende.

Det er heller ikke lett å få til treningskamper for et land som blir sett på som en pariastat av det internasjonale samfunnet.

Full krise

Mesteparten av lagets 23 spillere spiller i utlandet. Det er det en god grunn til.

Den hjemlige ligaen i Syria, som består av 16 lag, har stort sett blitt sentrert rundt de to storbyene Damaskus og Latakia, men da det syriske regimet tok tilbake områder fra opprørere har fotballen begynt å blomstre igjen.

I år har man igjen kunnet høre lyden av spark på ballen i byer som Aleppo og Homs, skriver BBC.

Den hjemlige ligaen er likevel i stor krise. Flere år med økonomiske sanksjoner og svak syrisk valuta gjør at pengene uteblir. Fotballforbundet i landet har ikke penger, og det er regjeringen som holder det flytende.

De beste spillerne har forlatt landet og det er ingen utenlandske spillere i den syriske ligaen. En som spiller i utlandet er Mohannad Ibrahim (30) som er bosatt i Jordan etter å ha forsøkt lykken i Saudi-Arabia og Tsjekkia.

- Generelt sett er den økonomiske situasjonen i Syria vanskelig og det reflekterer selvfølgelig sporten. Jeg kjenner flere av medlemmene i laget og jeg er i kontakt med dem og de lever alle under vanskelige forhold, sier Mohannad Ibrahim til BBC.

Populært

Fotball var veldig populært i landet før krigen brøt ut. I 2005 ble det også opprettet et kvinnelag. Men laget har ikke spilt landskamper siden 2011 på grunn av krigen, men nå er det planer om fire kamper over åtte dager i Vietnam. Det viser at det er stor entusiasme rundt spillet.

- Fotball er en drøm som samler folket. Det gjør at folk smiler og det hjelper dem å glemme lukten av ødeleggelse og død, sier Bashar Mohammad, som er talsmann for laget, til ESPN.

Omar al Midani (22) er en høy og sterk midtstopper som er en av nøkkelspillerne til Syria. Han ønsker å gi det syriske folket noe å smile over.

- Til tross for all smerten vi lever i, støtter og tror folket på oss. Det minste vi kan gjøre er å gi de glede i noen timer, vi ber Gud om hjelp til det, sier Midani.

Hjemme i Syria var det satt opp store TV-skjermer av regjeringen i hovedstaden Damaskus slik at fans kunne se kampen offentlig, ifølge CNN. Det er lett å forestille seg jubelen når Syria utliknet fire minutter på overtid.

For herrene venter Australia over to kamper i play off i oktober. Ved seier sammenlagt blir det kamp mot et Concacaf-lag for å avgjøre hvem som får VM-billett. Foreløpig ligger det an til å bli USA, som i skrivende øyeblikk er nummer fire i gruppa.

VM-drømmen lever noen måneder til.