Gedigen russisk dopingskandale

Sju utøvere er suspendert umiddelbart.

En gedigen russisk dopingskandale er i emning. Sju kvinnelige friidrettsutøvere er suspendert fra all konkurranse med umiddelbar virkning.

Det er Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har tatt affære, etter at det er oppdaget påfallende DNA-likhet i dopingprøver de har levert sist sesong, opplyste lederen i Russlands friidrettsforbund, Valentin Balaknitsjev, torsdag.

- Vi har fått et brev fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som sier at seks av våre utøvere er suspendert. Det er Jelena Soboleva, Tatjana Pisjtsjalnikova, Gulfia Khanafejeva, Tatjana Tomasjova, Julia Fomenko og Svetlana Tsjerkasova.

- Dette er en av de største dopingskandalene noensinne, sier den svenske friidrettsmanageren Daniel Wessfeldt til aftonbladet.se.

Utøverne skal ha brukt «ren» urin fra andre personer og avlagt denne som sin prøve.IAAF skriver i en pressemelding at forbundet har «jobbet med saken i over et år og at det er brukt sofistikerte metoder for å avsløre utøverne».

Fra seks til sju

Senere kom opplysningen om at IAAF også har suspendert mellom- og langdistanseløper Olga Jegorova.

Det er ikke første gangen at hun er i trøbbel. Hun ble tatt for EPO-bruk i forkant av 2001-VM, men fikk stille likevel fordi de franske antidopingmyndigheter bare hadde tatt urinprøvetest av henne - og blodprøve i tillegg.- IAAF mener de har rett til å mistenke utøverne for dopjuks og at de derfor kan suspenderes, sa Balaknitsjev.

TATT: Tatjana Tomasjova er en av de seks russiske utøverne som er suspendert av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Foto: ANJA NIEDRINGHAUS/AP/SCANPIX
TATT: Tatjana Tomasjova er en av de seks russiske utøverne som er suspendert av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Foto: ANJA NIEDRINGHAUS/AP/SCANPIX Vis mer

Medaljehåp

Fem av utøverne er med i Russlands OL-tropp, og mange av dem var regnet som medaljekandidater i Beijing-OL.

- IAAFs avgjørelse knuser deres håp om at de kan delta i OL, sier Russlands friidrettssjef.

Valentina Soboleva har årsbeste i verden på både 800- og 1500 meter, mens Tatjana Pisjtsjalnikova har levert det lengste diskoskastet i verdens hittil i sesongen. Gulfia Khanafejeva er i verdenstoppen i slegge, mens Tatjana Tomasjova og Julia Fomenko begge tilhører verdenstoppen på 1500 meter.

(NTB)

Gedigen russisk dopingskandale