NORGES BESTE TRENER: Det Geir Bakke har gjort med Sarpsborg er så bra at det bør være interessant for Rosenborg. Dagbkadets kommentator Morten P mener det vil være en tjenesteforsømmelse om ikke Ivar Koteng og RBK-styret gjør en grundig vurdering av Sarpsborg trener. Foto: Bildbyrån
NORGES BESTE TRENER: Det Geir Bakke har gjort med Sarpsborg er så bra at det bør være interessant for Rosenborg. Dagbkadets kommentator Morten P mener det vil være en tjenesteforsømmelse om ikke Ivar Koteng og RBK-styret gjør en grundig vurdering av Sarpsborg trener. Foto: BildbyrånVis mer

Sarpsborg i Europa League

Geir Bakke er Norges beste trener. Så god at Rosenborg bør tenke seg godt om før de ansetter en utlending

Tapet for Besiktas tar ikke noe vekk fra Geir Bakkes mesterverk i Sarpsborg. Rosenborg trenger ikke se ut av landet i jakten på en god trener.

  • Sarpsborg-Besiktas 2–3 (2–0)

SARPSBORG (Dagbladet): Tapet svir, det burde vært både 3–0 og 4–0 før det ble 2-1, og 3–1 i minuttet før det ble 2–2. Men sånn er også fotballen.

Den kan være brutal når du ikke scorer på sjansene dine.

LIKEVEL ROKKER IKKE dette nederlaget ved det faktum at Sarpsborg, ved siden av landslagets gruppeseier i Nations League, er det beste som har skjedd norsk fotball i 2018. Førsteomgangen mot Besiktas var også årets prestasjon, bedre enn landslagets førsteomgang mot Bulgaria.

Tilnærmingen, taktikken, planen og gjennomføringen var i alle sammenhenger formidabel.

Etter 90 minutter var det bare marginene som manglet.

NOE AV DET beste ved Sarpsborgs kamper i Europa er høre hvordan Geir Bakke bruker ærlighet som analyseverktøy etter kampene. Om det har gått bra, middels eller dårlig i forhold til kampplanen som ble bestemt, han har ingen agenda. Han står like støtt uansett. Og derfor innrømmer han også flaks om resultatet har hatt elementer av en av fotballens mest undervurderte suksessfaktorer, og nekter å sutre uansett hvor smertefullt det er.

Sarpsborgs jordnære trener vet hva en god prestasjon er når han ser en.

Han vet at Sarpsborg leverte en fantastisk førsteomgang.

Etter pause så han at Besiktas B også er et godt fotballag, kanskje bedre enn han trodde.

DET VAR IKKE flaks og marginer som ga oss førsteomgangen mot Besiktas. Det var en ekstremt god plan utført av ekstremt våkne og villige spillere. Geir Bakke har nemlig knekt koden til Europa. Han vet hva som skal til. Han vet hva som kreves. Og når han i tillegg treffer blink med forandringer som hevet noen faglige øyenbryn før avspark – som Tobias Heintz inn for Amin Askar på venstresida – da framstår han mest som genial.

Geir Bakkes tretten kamper med Sarpsborg i Europa har gitt Sarpsborg-treneren et navn utenfor Norge.

Jeg vil nesten dra det så langt som å si at det vil være tjenesteforsømmelse om ikke navnet hans har vært eller blir diskutert på Lerkendal.

MANGE SNAKKET OM de ti spillerne Besiktas av forskjellige årsaker ikke hadde med seg til Sarpsborg. Sånn vil det alltid være. Selvfølgelig ga det også hjemmelaget en større mulighet enn om spillere som Pepé, Ryan Babel og Ricardo Quaresma hadde vært å finne i lagoppstillingen. Men det er Besiktas vi snakker om, et lag som forrige sesong vant tre bortekamper i Champions League, resultater som tok dem videre fra gruppespillet, det var ikke Dudelange fra Luxemburg.

Selvfølgelig har de meget gode reserver, blant annet Adriano med 189 kamper for Barcelona og 18 landskamper for Brasil, en nederlender (Jeremain Lens) med 53 kamper i Europa League, og selvfølgelig, legenden Vagner Love (2-2).

Akkurat slik Leipzigs reserver viste seg fram på Lerkendal gjennom å herje med Rosenborg, brukte Besiktas B andreomgangen i Sarpsborg til å vise at også de har en brukbar spillerstall.

SARPSBORG BLE NUMMER åtte i Eliteserien, tolv poeng bak fjerdeplassen som kan gi Europa-spill 2019 om Rosenborg vinner cupfinalen til søndag. Noen mener de ga det bort og ødela hele sesongen da de stilte med B-laget hjemme mot Kristiansund mellom de to avgjørende kvalifiseringskampene mot Maccabi Tel Aviv i slutten av august.

Det var i serierunde 20, og på den tida lå Sarpsborg på femteplass ett poeng bak Molde (4) og tre bak Haugesund (3).

Etter det tapte de fem strake seriekamper til.

Det var over med tanke på Europa 2019.

MEN DET ER ikke sikkert Europa 2018 hadde vært det eventyret det er om ikke Geir Bakke hadde valgt som han gjorde 26. august. Derfor er det godt å høre at han ikke angrer. Han er faktisk like klar som da han svarte "JA" på om vær og føreforhold ville gi Sarpsborg en fordel denne kvelden. For pluss femti millioner kroner i handa til fordeling mellom spillere og klubb er tross alt bedre enn en kanskje-plass i Europa 2019.

Mener du noe annet bør du ta deg en tur til Sarpsborg og se hva Europa League har gjort med klubben og byen fra de debuterte på Island i juli, til Besiktas scoret 3–2 i den 90. minutt denne novemberkvelden.

Det er egentlig bare ett ord som dekker det.

Underverker.

DERFOR MENER JEG Geir Bakke bør diskuteres på Lerkendal. Kan han trylle fram et konkurransedyktig europeisk lag i Sarpsborg, gud veit hva han kan fått til med ressursene som finnes på Lerkendal. Jeg vet ikke hva slags kontrakt han har eller om han i det hele tatt har lyst.

Det jeg vet er at det meste er mulig i fotball om man ønsker det hardt nok.

Jeg sitter også med en følelse av at det er vanskelig å si nei til Rosenborg.