ET IKON: Pelé har blitt 76 år gammel, men er fortsatt et ikon i internasjonal fotball. To nordmenn forteller om hans norgesbesøk. Foto: Jonathan Hordle/REX/Shutterstock
ET IKON: Pelé har blitt 76 år gammel, men er fortsatt et ikon i internasjonal fotball. To nordmenn forteller om hans norgesbesøk. Foto: Jonathan Hordle/REX/ShutterstockVis mer

Da Pelé spilte mot Vålerenga

Geirs kone takket nei til å danse med Pelé: - De ville blitt et litt for umake par

Trond Hoftvedt og Geir Karlsen er to nordmenn som har møtt ikonet Pelé på fotballbanen. De forteller om en karismatisk og jordnær superstjerne.

(Dagbladet): - Min kone Ragnhild var lys og vakker og veldig attraktiv. Da musikken kom på, kom livvaktene bort og spurte Ragnhild om hun ville danse med Pelé. Hun takket høflig nei, mest fordi hun syntes det ble litt mye styr, sier Geir Karlsen til Dagbladet.

Den tidligere Odd-keeperen er én av få nordmenn som fikk spille mot brasilianeren. Episoden skjedde under banketten etter at de hadde spilt imot hverandre.

- Han var jo heller ikke så høy, og hun nærmer seg 1.80, så Ragnhild har unnskyldt seg med det i ettertid at de ville blitt et litt for umake par, flirer Karlsen.

- Skulle hatt flere Peléer

Torsdag er det 61 år siden fotballegenden Pelé (nå 76 år) gjorde sin debut for brasilianske Santos. Resten er historie.

Pele er ett av vår tids aller største fotballikoner, takket være hans utrolige merittliste. Han tilbragte store deler av sin karriere i hjemlandet Brasil og klubben Santos, der han spilte 957 kamper og scoret elleville 1024 mål. For Brasil har han 92 kamper med flagget på brystet, scoret 77 mål og vunnet tre verdensmesterskap.

FourFourTwo kåret ham nylig til tidenes tredje beste fotballspiller. Med sine frekke og spektakulære mål ble han en favoritt verden rundt - og var til og med så populær at en borgerkrig i Nigeria hadde våpenhvile i to dager slik at alle kunne se ham spille.

- Jeg tror ikke folk er klar over hvor hyggelig og imøtekommende og jordnær han var. Vi skulle hatt flere Peléer, sier tidligere fotballspiller Trond Hoftvedt til Dagbladet.

Han var sentral i arbeidet med å få Pelé og New York Cosmos til Norge og Ullevaal stadion i 1975.

DET FØRSTE MØTET: Trond Hoftvedt (til høyre) fikk i oppgave å passe på Pelé i Santos' USA-besøk. Hoftvedt sier han ikke sov spesielt godt natta før. Foto: AP Photo
DET FØRSTE MØTET: Trond Hoftvedt (til høyre) fikk i oppgave å passe på Pelé i Santos' USA-besøk. Hoftvedt sier han ikke sov spesielt godt natta før. Foto: AP Photo Vis mer

Verdensherredømme

Men det kommer vi tilbake til.

Fotballtalentet viste seg tidlig for Edison Arantes do Nascimento, som er hans egentlige navn. Pelé ble tatt til Santos som 16-åring av den tidligere fotballspilleren Waldemar de Brito, som noe dristig uttalte at Pele kom til å bli verdens beste fotballspiller. I etterpåklokskapens lys var det åpenbart ikke total hodemiss av de Brito.

Debuten i Santos-drakta kom 7. september 1956. Da kom også den første scoringa. Sommeren etter fikk han debuten i landslagsdrakta, der han naturligvis også scoret. Med sine 16 år og ni måneder ble han tidenes yngste målscorer i en landskamp. Derfra fulgte en rekke rekorder.

Året etter ble han tidenes yngste spiller i et verdensmesterskap. Så ble han tidenes yngste målscorer, tidenes yngste som scoret hat trick og tidenes yngste i en VM-finale. Han scoret to mål da Brasil slo Sverige 5-2 i finalen.

Med enda to VM-titler og storspill i Santos etablerte Pelé seg som en av verdens aller beste og mest populære fotballspillere. Santos turnerte verden rundt, og det hevdes altså - som det nevnes innledningsvis i artikkelen - at de til og med stanset en krig.

Etter karrieren har Pelés stjernestatus gitt ham flere ambassadøroppgaver, og stiller selv i dag titt og ofte opp i sportslige sammenhenger.

- Voldsom stemning

Pelé avsluttet karrieren i New York Cosmos, og den aller siste kampen ble en vennskapskamp mellom Cosmos og Santos, der Pelé spilte en omgang for hvert lag. Som Cosmos-spiller gjestet også Pelé Oslo og der de spilte en vennskapskamp mot Vålerenga på en stappfull Ullevaal Stadion i 1975. Norske stjerner som Tom Lund og Odd Iversen var på banen.

Sentral i å få Pelé til Norge var Trond Hoftvedt. Han har en stor fotballkarriere, og var blant annet i Frigg og Vålerenga. Han møtte Pelé for første gang i en fotballkamp på amerikansk jord da han spilte for Oakland Clippers.

MØTTES: Trond Hoftvedt møtte Pelè ved flere anledninger. Her med drakta han byttet til seg etter møtet på Ullevaal. Foto: Privat
MØTTES: Trond Hoftvedt møtte Pelè ved flere anledninger. Her med drakta han byttet til seg etter møtet på Ullevaal. Foto: Privat Vis mer

- Min jobb var å passe på Pelé den kampen. Jeg sov ikke så godt den natta før. Formålet var at han skulle markedsføre fotball i USA, og jeg fikk beskjed om å være forsiktig så jeg ikke ødela ham eller sparket ham i beina. Jeg var ikke helt «happy» for det før vi begynte, men det gikk bra, jeg kom fra det med livet i behold, sier Trond Hoftvedt til Dagbladet.

Jeansmerket Wrangler var også med i forhandlingene om å få Pelé og New York Cosmos til Norge. Hoftvedt og Jan Torbjørnsen møtte Pelé og laget i Malmø for å få i havn en avtale, da deres planlagte tur til Israel gikk i vasken.

- Han stilte selvfølgelig. Som person var han fantastisk. Han var veldig imøtekommende. På banketten satt han i to-tre timer og skrev autografer non-stop. Der satt altså verdens beste fotballspiller, det kom fulle og mindre fulle nordmenn bort til bordet og ba om autografer. Han bare smilte og tok imot alt, sier Hoftvedt.

LANDSLAGSKEEPER: Geir Karlsen, her i aksjon i cupfinalen i 1971. Foto: Jan Dahl / NTB / SCANPIX
LANDSLAGSKEEPER: Geir Karlsen, her i aksjon i cupfinalen i 1971. Foto: Jan Dahl / NTB / SCANPIX Vis mer

Jordnær

Han mener at det er helt annerledes i dag, og at det derfor er vanskelig å fatte faktisk hvor jordnær og omgjengelig Pelé var.

- Jeg hadde møtt ham én gang, på fotballbana i San Francisco. Så møter han oss i Malmø, og tar meg i hånda som om det var i går vi snakket sammen sist. Jeg vokste tre meter på pressekonferansen på vei til Norge, ler Hoftvedt.

I mål i kampen mot Vålerenga, sto tidligere landslags- og Odd-keeper Geir Karlsen. To ganger måtte han se ballen gå i mål bak seg. Han sier til Dagbladet at han ikke husker veldig mye fra kampen, men at han definitivt husker oppstyret rundt Pelé.

- Det ble en kjempesuksess. Selv om dette var lenge etter VM-debuten og karrieren var litt på hell, hadde han fortsatt navnet og den karismaen som fulgte ham gjennom alle de årene. Jeg husker det var en voldsom stemning og smekk fullt på Ullevaal, sier Karlsen til Dagbladet.

Selv om han slapp inn to mål, regner han dem heller som et pluss.

- Jeg må si det forsåvidt må regnes som et pluss å ha på CV-en at du har sluppet inn mål fra kong Pelé, flirer den tidligere landslagsmålvakta, som i så måte også kan føre inn storheter som Johan Cruyff på den lista.