Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gelredome - verdens mest moderne stadion

ARNHEM (Dagbladet): 21. juni løper Norges fotballgutter ut på Gelredome i Arnhem for å spille avgjørende kamp i EM mot Slovenia. Gelredome er verdens mest moderne fotballanlegg, og er som skapt for det norske klimaet. Men så kostet det 600 millioner kroner.

Gelredome er et høyteknologisk teleskopstadion med skyvetak. I løpet av 20 minutter kan taket stenges slik at det blir som en innendørsarena med klimaanlegget.

Arenaen har en publikumskapasitet på 26500. Dette økes til 30000 under EM.

Mobil kortside

Den ene kortsiden kan trekkes nesten 100 meter fra selve stadionet. Kortsiden veier 11000 tonn, like mye som 40 Boeing 747. Og når gressteppet fjernes er arenaen perfekt for konserter, messer og andre plasskrevende arrangementer.

Arenaen har en gågate i andre etasje rundt hele stadion med butikker og serveringssteder. Stadion er såkalt pengeløs. For å handle må tilskuerne kjøpe betalingskort.

Ølserveringen kontrolleres gjennom et sentralstyrt tappeanlegg. Stadionstemningen avgjør hvor mye alkohol som skal tilsettes ølet.

Penger behøver ikke de som har leid en VIP-losje eller Sky-box. Her er alt inkludert. Gelredome har 49 VIP-losjer som koster fra 480000 til 630000 kroner per sesong. Alle losjene har vært utleid siden stadionanlegget åpnet i 1998.

Gratis buss

På kampdagene er all kollektivtransport gratis til og fra Gelredome for dem som har sesongbillett.

For eliteklubben Vitesse og byen Arnhem har praktstadion Gelredome hatt enorm betydning. Klubbens budsjett har økt fra 86 millioner kroner i 1998 da Gelredome stod ferdig, til dagens budsjett på 188 millioner.

Da hjemmebanen het Monnikenhuize var gjennomsnittet på kampene rundt 8000 tilskuere. I dag er gjennomsnittet 23000. Av dette er 21000 sesongbilletter.

Vitesse var før byggingen av Gelredome en typisk bakgårdsklubb som sleit i den nedre halvdel av elitetabellen.

I dag er Ronald Koeman trener, og toppscoreren er bråkebøtta Pierre van Hooijdonk. Laget ble nummer fire i den nederlandske Æresdivisjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media