- Geni. Nesten total selvtillit

Dansk avis tar VM-pulsen på Magnus Carlsen. Og lurer på hvorfor faren ser ut som en hipster.

 DEN GAMLE OG NYE MESTER?:  Viswanathan Andand og Magnus Carlsen møttes i Stavanger tidligere i år. I november er det alvor i Anands hjemby Chennai. Foto: ANDERS VINJE / DAGBLADET
DEN GAMLE OG NYE MESTER?: Viswanathan Andand og Magnus Carlsen møttes i Stavanger tidligere i år. I november er det alvor i Anands hjemby Chennai. Foto: ANDERS VINJE / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Den danske avisa Politiken har vært i Oslo i helgen for å sjekke hvordan det står til med VM-formen til sjakkutfordrer Magnus Carlsen (22) foran møtet med verdensmester Viswanathan Anand (43) i India i november.

Politikens sjakkmedarbeider sender en nesegrus før-VM-rapport tilbake til sitt danske publikum, som er bedre forspent med nasjonale sjakkhelter enn norske avislesere.

- Geni. Magnus Carlsen er storfavoritt til å bli ny verdensmester i sjakk. Nesten total selvtillit, melder Politiken, som er forundret over VM-utfordreren er ustresset nok til å ha et TV 2-team på skuldrene før VM-matchen.

Carlsen vil bli den 16. i sjakkens kongerekke siden 1886 og den nest yngste verdensmesteren i historien dersom han slår regjerende verdensmester i hans hjemby Chennai.

På nøytral grunn i Moskva i sommer ble det rått parti i favør Carlsen.

To detaljer De to ørsmå detaljene Politikens utsendte pirker på under intervjuet, er at Carlsen fomler det det ene skjorteermet under intervjuet og at han blunker med venstre øye i noe som kan ligne en grimase.

- Hvem som vinner? Det gjør jeg naturligvis. Det kan godt være at jeg må bite i meg de ordene. Men jeg synes ikke det er noen god ide å gå til en slik match uten å være helt overbevist om at man er best, svarer Carlsen.

Og forteller at hans idol ikke er tidenes yngste mester Garry Kasparov, men derimot spilleren som måtte overlate tittelen til Anand - Vladimir Kramnik.

Den danske sjakkreporter lurer på om Magnus Carlsen er redd for å bli sinnsyk, som den amerikanske mesterspilleren Bobby Fischer.

- Ikke sinnsyk av sjakk - Han hadde jo sine problemer i hjemmet helt fra barndommen. Det har ikke vært noe tema for meg. Og så er det jo mange som har sagt at det ikke var sjakken som gjorde han sinnssyk, parerer Carlsen.

Det eneste Politikens utsendte lurer på da, er hvorfor VM-utfordrerens far går kledd som om han kommer direkte fra «et hipt diskotek i Kødbyen i København».

Den tar far Henrik Carlsen på strak arm.

- Lørdag flyttet Magnus hjemmefra til en leilighet i Oslo. Jeg arvet en masse tøy som har hengt der i fire år uten at han har brukt det, forklarer Carlsen.

 FØR KLESARV:  Farog sønn Carlsen - Henrik og Magnus - i Bilbao i 2008. Foto: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET
FØR KLESARV: Farog sønn Carlsen - Henrik og Magnus - i Bilbao i 2008. Foto: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET Vis mer