- Genialt av Fergie å hente Owen

Engelske fotballprofiler forklarer hvorfor Owen blir en United-suksess.

VIL KOMME TIL MULIGHETER: Michael Owen sleit med å score de siste månedene i Newcastle. I Manchester United vil han bli spilt fram til langt flere sjanser. Foto: AFP
VIL KOMME TIL MULIGHETER: Michael Owen sleit med å score de siste månedene i Newcastle. I Manchester United vil han bli spilt fram til langt flere sjanser. Foto: AFPVis mer

||| (Dagbladet.no) Michael Owen var garantert den mest diskuterte mannen på engelske puber i går kveld, etter at han ble klar for Manchester United.

Signeringen må karakteriseres som en sjokkovergang, av spesielt to grunner: Manchester United henter inn en tidligere Liverpool-helt. Og, ikke minst, sir Alex Ferguson signerer inn en 29-år gammel spiss som har vært skadeforfulgt og slitt med å score.

Genialt, mener noen. Galskap, sier andre.

- Jeg må få takke sir Alex for den tiltroen han har vist meg og jeg lover at jeg skal betale tilbake med scoringer og innsats, sier Owen.

Som Henke
Å hente inn den tidligere storscoreren er derimot ikke noe stort sjansespill, mener ekspertene. Han kommer gratis siden kontrakten med Newcastle er utløpt, og dermed er det bare lønnsutgifter og stolthet Ferguson må svelge om Owen flopper.

Flere engelske fotballprofiler mener derimot at dette kan vise seg å bli en svært smart signering fra skottens side.

- Jeg er ikke overrasket, hvis jeg skal være ærlig. Jeg vil bli sjokkert om han ikke blir en suksess på Old Trafford. Hvis det er noen som kan ta en slik sjanse, så er det sir Alex. Se bare på det han har gjort før, han er ikke dum. Han kjenner til situasjonen og har gjort hjemmeleksa si, sier den tidligere Liverpool- og Newcastle-spilleren Peter Beardsley til BBC Radio 5.

Ian Rush mener heller ikke at det er snakk om et sjansespill å hente inn Owen.

- Han har bevist at han er en målscorer, så dette er ikke gambling. Han kommer ikke til å spille alle kampene, men han blir en viktig mann i stallen. Henrik Larsson ble hentet inn og ble en suksess. Jeg tror fort Owen kan bli det samme, sier Rush til Sky Sports News.

UT AV TÅKA: Michael Owen er igjen tilbake i en toppklubb. Foto: AP
UT AV TÅKA: Michael Owen er igjen tilbake i en toppklubb. Foto: AP Vis mer

Erfaring
Manchester United har solgt Cristiano Ronaldo til Real Madrid for godt over 800 millioner kroner, og de forsøkte å bruke en god slump av disse pengene på supertalentet Karim Benzema. Men også Lyon-spissen valgte det spanske hovedstadslaget.

United har blitt koblet til de største navnene i europeisk fotball, men så langt har de hentet Antiono Valencia fra Wigan og Michael Owen fra gratismarkedet.

- Det er genialt managerhåndverk. De får Michael gratis og han har sikkert en prestasjonsrettet kontrakt. Dette er veldig, veldig god business og slettes ingen gambling. Michael kan selvfølgelig ikke gjøre det Ronaldo gjør - men Michael er en bedre avslutter. Sir Alex har mistet en spiller som scoret en god del av Uniteds mål, men har erstattet ham med en som kan score annen hver kamp, sier den tidligere Newcastle-kjempen Rob Lee til The Guardian.

I sin spalte i The Times skriver den gamle spissen Tony Cascarino at han stusset litt over handelen, men han innrømmer at det kan vise seg å være et lurt trekk av Ferguson.

- Det er ingen garantier, men antageligvis håper Fergie at Michael kan bidra med ekstra erfaring, akkurat som Teddy Sheringham gjorde da han. Han visste at Teddy ville løfte seg med utfordringen, skriver Cascarino.

Måltørke
Klubbene som har snust på Owen de siste ukene har kanskje blitt skremt av måltørken hans. Owen har ikke scoret mål siden januar, noe som står i sterk kontrast til hans tidligere scoringsstatistikk.

Likevel endte han Newcastle-karrieren med 26 seriemål på 58 Premier League-kamper fra start. Det er slettes ikke verst for et lag som i år endte med å rykke ned.

PÅ PLASS: Her forlater Michael Owen gårsdagens medisinske undersøkelse på Bridgewater sykehus i Manchester. Foto: AFP
PÅ PLASS: Her forlater Michael Owen gårsdagens medisinske undersøkelse på Bridgewater sykehus i Manchester. Foto: AFP Vis mer

- Michael trenger sjanser for å score, og Newcastle skapte ikke noen. I United kan han få åtte muligheter i løpet av en kamp, sier Rob Lee.

Tony Cascarino er helt enig:

- Han vil få mange sjanser i et angripende lag som United, og Owen vil gripe dem. Jeg blir ikke overrasket om han scorer 15 mål, men jeg blir overrasket om han spiller mer enn 25 kamper.

- Overdrevet skadeprat
Cascarino mener likevel at det er et lite sjansespill, med tanke på skadehistorikken til Owen.

- På noen måter er dette Fergies merkeligste signering. Ikke fordi Owen ikke kan score mål, for han vil alltid komme til sjanser og ofte sette dem. Min største bekymring er hvor mye fotball han vil få ut av ham. Det er veldig utypisk Fergie å hente en spiller med Michaels skadehistorikk.

Peter Beardsley mener derimot at all praten om Owen-skadene er overdrevet.

- De skadene han har hatt, er alvorlige skader som han ikke kan klandres for. Det er ikke sånn at han stadig mister kamper med en vond ankel, et trøblete lår eller sånne ting, sier Beardsley.

LAGKAMERATER: Nå blir Michael Owen lagkamerat med Wayne Rooney. Kanskje får Owen også flere sjanser på landslaget som følge av overgangen. Foto: AP
LAGKAMERATER: Nå blir Michael Owen lagkamerat med Wayne Rooney. Kanskje får Owen også flere sjanser på landslaget som følge av overgangen. Foto: AP Vis mer

Nye landslagsmuligheter
Michael Owen har 40 mål på 89 landskamper for England. Han er på fjerdeplass over de mestscorende landslagsspillerne med tre løver på brystet, og er bare ni bak rekorden til sir Bobby Charlton.

Nå tror ekspertene at landslagskarrieren hans kan skyte ny fart.

- Han har fortsatt ambisjoner om å spille for England, og med de spillerne han vil ha rundt seg i Manchester United, kommer han garantert til å få flere sjanser på landslaget. Jeg mener han fortsatt er god nok til å spille for England i VM, sier walisiske Rush.

- Dette er en gyllen sjanse for ham til å komme tilbake i England-laget. Hvis han scorer mål og spiller bra for Premier League-mesterne, da kan han ikke bli ignorert av Fabio Capello. Sånn sett er dette den største sesongen i Michaels karriere. Han er ved et veiskille, både på klubb- og landslagsnivå, skriver Cascarino.

Da gjenstår det bare å se hvor denne veien ender for Michael Owen.