Åge Hareide Rosenborg

Genialt av Hareide

Rosenborg er tilbake nesten like bra som noen gang. Fordi de har en smart trener.

ENDELIG I GANG: Det var stor stemning da Åge Hareide i fjor høst overtok Rosenborg. Etter en treningsvinter har den erfarne treneren fått det gamle storlaget tilbake på et høyt nivå. Det er godt jobbet.Reporter/video: Sindre Lie / Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EN treningsvinter var alt rutinerte Åge Hareide trengte for å få Rosenborg til å ligne på gammel godt nivå. Ikke fordi angrepsfotballen spilles som Nils Arne Eggen dirigerte den i glansdagene, men fordi Hareide på sin egen effektive måte har skrudd sammen et lag som kommer til å score ofte.

Det var derfor Lerkendal i går mer enn noen gang savnet Norges største hjemmepublikum. 5 - 0 utklassingen av et Viking proppfulle av selvtillit, var en maktdemonstrasjon.

Og en påminnelse om hvor viktig det er å kunne denne sporten.

For det Hareide har gjort i spillertenkning og trening de siste månedene, er basert på tiår som topptrener i Norge, Sverige og Danmark:

- Vi har såvidt begynt å leke, sa en forsiktig Åge Hareide i kampanalysen på Eurosport i går kveld. Da var han mest opptatt av hvordan det å score mål på gunstige tidspunkt, preget denne kampen.

Det er en fornuftig tilnærming til andre serierunde i Eliteserien 2021 av en trener som har sett noen tusen kamper før.

Men for alle andre var det størst å se et Rosenborg som kan leke igjen.

DA jeg en stund før seriestart var oppe i Trondheim for å ta en fotballprat med Åge Hareide, trente RBK fortsatt inne i Abrahallen.

Det var en vindfull dag, og med kastene kom også påminnelsen om hvor denne storklubben kommer fra. Hvordan år på år med suksess seinere har feid vekk trenere, ledere og spillere som har forsøkt å fylle drømmebildet av hva et RBK-lag egentlig skal være.

For denne innendørs fotballbanen på industritomta langs E6 noen mil øst for byen, er lagt slik i terrenget at du ikke har mulighet til å unnslippe trykket. Til overmål er inngangsdøra plassert på den måten at Hareide og hans gutter på hver eneste arbeidsdag vinteren igjennom får maksimal med guffen vind fra Trondheimsfjorden i trynet.

Du skal tåle drag i kastene når du har på deg RBK-trøya eller leder laget fra benken.

Og det har blåst de siste sesongene.

den tida var Hareide opptatt av å få et lag som kunne flytte seg fortere for å bli gode på gjenvinning. Og så ville han drille inn så mye defensiv trygghet at laget hans tidvis klarte å forsvare seg med bare seks utespillere. Slik kunne han slippe å ta ned kantene, og oftere stå igjen med flere spillpunkter høyere i banen.

Med en slik plan ble den offensive utfordringen det å bruke spillerne der oppe så tidlig som mulig. Sterke, kloke Dino Islamovic som allerede hadde trent seg i knallform, skulle helst ha slike raske pasninger rett i føttene. Så ble Kristoffer Zachariassen og de to kantene alternativer med stor fart rundt ham.

ET par måneder seinere kan du se på TV hvordan Åges plan er blitt til virkelighet. Med den fine fotballforståelsen til Stefanio Vecchia og drivet til Emil Konradsen Ceide, er den nødvendige kvaliteten på plass igjen på begge RBK-kantene.

Samtidig har Kristoffer Zachariassen kommet løpende like ofte som planlagt, og allerede scoret to mål. Mens Islamovic og hans nyinnkjøpte cover Guillermo Molins har bundet det hele sammen helt på topp.

Dette grepet har gitt RBK et gjenkjennelig offensivt spill på rekordtid. Angrepene har ikke vært glitrende hele tida, men de har funket. Først til å holde følge med Vålerenga i målprotokollen i seriestarten, og så med utklassingen mot Viking.

OG da er vi over til Åge Hareides styrke som trener. Han har alltid vært tydelig på det han vil, og som regel hatt kraft til å gjennomføre det.

Kjøpet av Guillermo Molins rett før seriestart er et godt eksempel. En telefon med beskjed om å komme til Trondheim, og så var det gjort:

- Åge vet hva slags spiller jeg er og hvilken person. Jeg er trygg på ham, sa Guillermo i sitt første intervju med RBK-fansen. Etter fem seriemesterskap med Malmø FF hadde 32-åringen kuttet båndene til den klubben han var glad i. Den hadde visstnok ikke vist den aldrende spissen «nok respekt».

Molins er en spiller som krever sin plass, men ingen type som skremmer en så rutinert trener som Hareide.

Trenere som tåler sterke viljer rundt seg, får ofte godt betalt.

DET fikk Åge Hareide og RBK allerede i debuten. For da Islamovic måtte gå av banen på 2 - 0 i pausen med en plagsom lyske, kom Guillermo rett inn på topp og fikset angrep Lerkendal ikke har sett på åresvis.

Han lenket umiddelbart med Steffanio Veccia ute på venstrekanten, og fikk med få touch og en serie korte, kloke pasninger flyt i trøndernes angrepsspill.

Det ga 3 - 0 og 4 - 0 rundt ham, før Guillermo Molins selv dunket inn den aller vakreste scoring på et knallhardt innlegg fra Carlo Holse; den andre av hjemmelagets suksess-innbyttere.

ETTER kampen ble gleden over dette angrepsspillet overskygget av bekymring for RBK-kaptein Markus Henriksens kneskade. Det er til å forstå. Det er meningen å bygge laget rundt Markus. Han er henholdsvis fem og seks år yngre enn kameratene Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey som også er hentet hjem til Lerkendal. Sånn vil en alvorlig båndskade få langsiktige konsekvenser for selve trønderprosjektet Rosenborg.

Skadeomfanget får vi vite mer om i løpet av dagen. Denne sesongen har uansett RBK spillerstall til å følge både Vålerenga, Bodø/Glimt og Molde.

FOR hos den store seriefavoritt Molde var det enkeltspillerne alene som glitret i andre serierunde borte mot Tromsø. Og det bare i noen sekunder.

Bortsett fra det lekre forspillet til 1 - 0. kom den vante rytmen først i enkelte angrep med Wolf Eikrem på banen de siste 25 minuttene. Det er for svakt. Særlig fordi Molde slet både med rommet foran og bak stopperne sine.

Og slapp nykommerne Tromsø inn i kampen på stillingen 1 - 3.

MEN Moldes scoringer var riktig lekre. Det er også viktig. Kanskje mest fordi storscorer Ohi kom igang på topp etter straffemiss og sjansesløseri i sesongstarten.

De to første Molde-målene var Ohi på sitt beste. Først klassevendingen til 1 - 0 og så gjennomløpet etter tull i Tromsøs midtforsvar noen minutter seinere.

På samme vis var Ola Brynhildsens balanse i feltet før han klistret 3 - 1 i krysset, et tegn på det høye individuelle nivået hos Molde.

Deretter ødela manglende konsentrasjon resten av kampen.

Nettopp der kan et kompakt, voksent Rosenborg styrt av en mer enn tydelig Åge Hareide bli en vanskelig utforderer for de andre topplagene denne sesongen.

Og det er i denne lekeverdenen smått genialt av trener Hareide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer