Genistrek sendte Nederland til semifinalen

Byttet keeper før straffekonken.

HELT PÅ STRAFFEKONK:  Tim Krul jubler etter å ha reddet to ganger for Nederland i straffekonken. FOTO: NTB SCANPIX
HELT PÅ STRAFFEKONK: Tim Krul jubler etter å ha reddet to ganger for Nederland i straffekonken. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nederland - Costa Rica 0-0 (4-3 etter ekstraomganger og straffekonk)

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Nederland var favoritt da laget møtte Costa Rica i kvartfinalen lørdag kveld. Men det ble ingen lett kamp for «Oranje».

Costa Rica - som har ni spillere med erfaring fra Tippeligaen - forsvarte seg tappert. I slutten av 2. omgang hadde Nederland et koldtbord av sjanser, men kampen gikk til ekstraomganger. Heller ikke der falt noen avgjørelse.

VM-dramaet måtte avgjøres på straffer. Nederland byttet keeper rett for straffekonken. Tim Krul erstattet Jasper Cillessen, og det skulle vise seg å bli et lykkelig valg - og en genistrek - av trener Louis van Gaal.

Krul reddet to av straffene til Costa Rica. Dermed er Nederland videre.

Usportslig? Diskusjonen den nærmeste tida vil muligens gå på om Krul opptrådte usportslig i øyeblikket før straffene ble tatt. Han var ute og forstyrret straffeskytterne til Costa Rica. Dommeren grep ikke inn, og Nederland vant 4-3.

- Nederland er ikke lett å spille mot. Men jeg synes vi forsvarte oss bra. Etter kampen fortalte jeg spillerne at jeg er stolt av dem, sa Costa Rica-trener Jorge Luis Pinto.

Han skrøt også av Arjen Robben:

- Jeg sa til ham at jeg synes han er best i sin posisjon. Vi må bare innse at han er en briljant spiller.

På pressekonferansen etter Pinto sa Nederland-trener Louis van Gaal:

- Alle følte Tim Krul ville være den beste keeperen i straffesparkkonkurransen. Han har lengst rekkevidde, og han har den beste historien på straffespark. Jeg er litt stolt av måten vi vant på. Hadde vi ikke vunnet, hadde jeg tatt en feil avgjørelse. Slik er fotballen.

12 scoringer Før kampen luktet det Nederland-Argentina i semifinalen lang vei. Nederland hadde scoret 12 mål på fire VM-kamper, mens Costa Rica hadde karret seg videre med fem scoringer.

Og når Arjen Robben og co. først kommer i flyten, er de vanskelige å stoppe. Robben er en energibombe - han elsker store scener som Champions League og VM.

Nederland hadde et spillemessig overtak innledningsvis, uten at de kom til de store sjansene. Costa Rica var defensivt orientert. Planen var åpenbart å være giftige på overganger, anført av angrepstrioen Christian Bolanos, Joel Campbell og Bryan Ruiz. 

God keeper Den første målsjansen kom etter 21 minutter. Nederland rullet opp på høyrekanten. Ballen endte først hos Robin van Persie - så Wesley Sneijder - foran mål, men Galatasaray-spilleren klarte ikke å utnytte ubalansen i Costa Rica-forsvaret.

Memphis Depay kom også på fint skuddhold da halvtimen var gått, men Costa Ricas sisteskanse - Keylor Navas - sto i veien.

Han reddet også et frispark fra Wesley Sneijder drøye fem minutter før pause. Navas var banens beste i 1. omgang. Og han fortsatte storespillet etter pausen. Alt i alt banens beste aktør.

Forretningsmann Nederland-trener Louis van Gaal hadde en dokumentmappe under armen da lagene gikk til garderoben etter 45 minutter.

GLADE GUTTER:  Tim Krul var en omsvermet mann etter kampen. FOTO: NTB SCANPIX
GLADE GUTTER: Tim Krul var en omsvermet mann etter kampen. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Han så ut som en forretningsmann som nettopp hadde inngått en verdifull kontrakt. Om vi overfører dette til fotballterminologien, var kontrakten om en semifinale mot Argentina på ingen måte i havn.

Anført av en god keeper forsvarte Costa Rica seg heroisk. Og Nederlands angripere oste ikke av effektivitet denne lørdagskvelden.

Nederland fortsatte å ha et spillemessig overtak i starten av 2. omgang. Arjen Robben var aktiv på høyrekanten, men det ville seg ikke. Var det dagen da det skulle gå til ekstraomganger og straffekonk?

Bolanos viste seg fram Costa Rica kom mer og mer utover i omgangen. Blant annet hadde den tidligere Start-spilleren Christian Bolanos noen frispark som bidro til visse farligheter.

Nederland slapp ikke til, og virket en smule tappet for energi, helt til Wesley Sneijder skjøt et frispark i stolpen sju minutter før slutt. Nederland satte inn en sluttspurt.

Robin van Persie hadde en kjempesjanse rett før 90 minutter var gått, men klarte ikke å stable beina riktig. Samme mann hadde også et villskap av en mulighet rett etterpå, men Costa Rica reddet på målstreken.

Straffekonk Dermed gikk kampen til ekstraomganger. Nederland fortsatte å kjøre på, men lyktes ikke. Til slutt måtte straffekonk avgjøre dramaet på Arena Fonte Nova i Salvador.

Costa Rica startet:

Borges: Treff.
Van Persie: Treff.
Ruiz: Bom.
Robben: Treff.
Gonzalez: Treff.
Sneijder: Treff.
Bolanos: Treff.
Kuyt: Treff.
Umana: Bom.

Nederland videre. Nå venter Argentina onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer