Hvor kommer idrettsgenene fra?

Genmysteriet forbauser

Hvordan kan en familie med beskjeden idrettsbakgrunn skape en verdensener? Hva gjør at ett av søsknene skiller seg ut i idrettssammenheng? Karsten Warholm - som har to søstre - og Therese Johaug - som har tre søsken - deler sine historier overfor Dagbladet.

ENERE: Therese Johaug og Karsten Warholm er begge enere i sin idrett. Johaugs bror har satset hardt i mange år, men har havnet i skyggen av sin søster på idrettsbanen. Therese forklarer hvorfor, mens Warholms forteller hvordan hans forfedre herjet som ishavsfiskere. Foto: NTB Scanpix
ENERE: Therese Johaug og Karsten Warholm er begge enere i sin idrett. Johaugs bror har satset hardt i mange år, men har havnet i skyggen av sin søster på idrettsbanen. Therese forklarer hvorfor, mens Warholms forteller hvordan hans forfedre herjet som ishavsfiskere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I noen tilfeller er det åpenbart at en verdensener i sin idrett har spesielt gode idrettsgener, i lys av hva forfedrene og familien for øvrig har utrettet tidligere på idrettsbanen, og naturligvis at de gode genene og talentet videre er foredlet på en ypperlig måte.

I andre tilfeller er det ikke like åpenbart hvor genene som har skapt en verdensener kommer fra, som for eksempel hos Karsten Warholm, nåværende verdensener på 400 meter hekk, og Therese Johaug, nåværende verdensener i langrenn, eller den forrige langrennseneren Marit Bjørgen.

Dagbladet har derfor spurt disse enerne selv om de kan forklare hvordan de har klart å bli best med deres respektive utgangspunkt.

At de har trent ekstremt mye og riktig, er et ubestridt faktum, men Warholm og Johaug er ikke alene om å være ekstremt dedikerte i sine idretter. Samtidig deler de også mange av de samme genene som sine familiemedlemmer, som ikke har opplevd det samme idrettseventyret.

Hva skyldes det?

Til Dagbladet sier Warholm og Johaug følgende:

Warholm-familiens ishavsfiskere

- Friidrett er kjent som en gensport. Hvor kommer dine gode gener fra?

- Vi har ikke klart å finne det ut med 100 prosent sikkerhet. Ingen i min familie har tidligere satset slik jeg har satset. Men jeg vet at mine besteforeldre, for eksempel farfar, var en som satte seg på fiskebåt og var borte et år og ungene kjente ham ikke igjen, fordi han var så lenge borte, innleder Karsten Warholm overfor Dagbladet og fortsetter:

- Å ha slike gener, med så tøffe folk bak seg og forfedre som var ishavsfiskere... Jeg blir jo en pyse sammenliknet med dem. Den mentaliteten har jeg åpenbart derfra. Også vet jeg at det har vært en del raske folk i familien som har vist det på fotballbanen, men få har testet det ut på friidrettsarenaen, sier friidrettsstjerna fra Ulsteinvik.

ISHAVSFISKERE: Karsten Warholm tror han har arvet mye av mentaliteten fra sine forfedre, selv om de aldri testet det ut på idrettsarenaen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ISHAVSFISKERE: Karsten Warholm tror han har arvet mye av mentaliteten fra sine forfedre, selv om de aldri testet det ut på idrettsarenaen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det henger et stort bilde hjemme med en av mine forfedre med en stor isbjørn. De var nede og herjet, legger han til.

Ulik bakgrunn

Warholm påpeker at hans onkel var en hurtig og god fotballspiller i storhetstida til Hødd, blant annet på samme lag som Jan Åge Fjørtoft.

- Min mor var litt mer involvert i friidretten. Det var på kretsnivå. Min far spilte litt fotball, men var mer interessert i biler og den type ting, forteller Warholm til Dagbladet.

Han har vist at familien Warholm har svært gode idrettsgener, gitt at de kombineres med mye og ikke minst riktig trening. Det kan samtidig legge et press på Warholms to lillesøstre, Sigrid og Margrete.

- Jeg tror de kunne blitt gode, men de har mye å leve opp til. Jeg tror det jeg har fått til, jobber mer imot dem enn det gir motivasjon, erkjenner Warholm overfor Dagbladet.

- Det har aldri vært min intensjon å gi de store sko å fylle. Men jeg digger at de er avslappet til det og gjør det de måtte ønske, sier 24-åringen.

BRØT «REGEL»: I møte med kongen skal man kle seg anstendig, men Karsten Warholm valgte å ha på seg shorts, det la selvfølgelig kongen merke til. Video: NRK / Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Johaug-genene

Therese Johaug synes heller ikke det er enkelt å forklare hvordan hun har kunnet bli så god. Langrennsdronninga trekker først og fremst fram viljen.

- Genene er en god miks av mamma og pappa. Men jeg er først og fremst viljesterk og målbevisst. Det ligger latent i familien vår, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

- Hvilket nivå var dine foreldre på i deres yngre dager?

- De har ikke bedrevet idrett på høyt nivå, men det er mer viljen og pågangsmotet som jeg ser igjen. Det kommer man langt på med.

- Er viljen det viktigste i idretten?

- Ja, det vil jeg si.

VILJE: Therese Johaug kjenner igjen viljen i sine foreldre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VILJE: Therese Johaug kjenner igjen viljen i sine foreldre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Har du alltid hatt det?

- Ja, det har jeg.

- Når merket du at du hadde en unik vilje?

- Det var vel da jeg var fem-seks år gammel. Jeg elsket å være ute og gå på ski. Og selv om jeg tapte, presset jeg meg selv. Det har også vist seg på skolen og andre aktiviteter jeg har holdt på med, forteller Johaug.

- Som lita jente var det full fart og mye energi. Jeg skulle aldri sitte stille og rolig. Jeg har alltid elsket å være i aktivitet.

Forskjellen på Therese og broren

Johaug har tre søsken: Storebror Joakim, lillebror Karstein og lillesøster Veronika.

Av disse er det lillebror Karstein Johaug som har gått samme idrettsvei som Therese og testet ut sitt idrettspotensial.

Selv om Karstein Johaug er i norgestoppen og jevnlig slår flere svenske landslagsløpere som tar verdenscuppoeng når han har konkurrert mot dem i Skandinavisk Cup, har Karstein ikke klart å ta det steget som søster Johaug har gjort på kvinnesiden.

Verdensener Therese Johaug tror bredden og nivået på herresiden kontra kvinnesiden - samt lillebrorens skader - er hovedårsakene til det.

- På guttesiden er det knallhard kamp og nåløyet er enda trangere enn på jentesiden. Det er stor forskjell. Det er mange flere gutter som er på et vanvittig høyt nivå, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Karstein har også slitt med mye skader og har operert fire-fem-seks ganger ulike steder. Da får man avbrudd hele tiden. Ikke alle kan bli best. Da må det meste klaffe, påpeker hun.

Du kan lese mer om Johaugs mer ukjente søsken her:

Bjørgen-genene

Mange kan være i besittelse av topp idrettsgener uten å forsøke å teste ut sitt potensial.

Det vet familien Bjørgen en hel del om, noe Marit Bjørgen tidligere har berettet til Dagbladet vedrørende samme gen-tematikk som nevnt over i tilfellene Warholm og Johaug.

Marit Bjørgens foreldre, Ola og Kristin, har åpenbart overført ypperlige idrettsgener til verdens mestvinnende vinterolympier. Men de gikk aldri idrettsveien selv, ettersom de ble foreldre allerede da de var 17 år til eldstesønnen Anders. Året etter kom Marit til verden. Seks år seinere kom Kari.

- Mamma har drevet med andre idretter, men ikke konkurrert. Pappa er sterk, driver gård og er på jakt. De ble foreldre da de var veldig unge. Mamma var 17 år da hun fikk broren min. I tillegg hadde de gård, så da hadde de ikke så mye tid til å satse på idrett, har Bjørgen tidligere fortalt Dagbladet.

MISTET HODET: Karsten Warholm har imponert alle på løpebanen de siste årene, men han var ikke spesielt imponert over seg selv etter et løp i Stockholm i 2019. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

- Alle vi tre søsknene er muskuløse. Vi har det nok mest fra pappas side. Vi har gode gener og forutsetninger for å bygge muskelkraft. Du ser at vi er like på dette området i familien.

- Pappa er veldig sterk, driver gård og er på jakt. Jeg har gode gener fra foreldrene mine. Det er dem vi skal takke, i tillegg til hardt arbeid. Kari og Anders kunne også ha blitt gode i idrett om de hadde satset på det og lagt ned innsatsen som kreves, mener Rognes-jenta

Det var imidlertid Marit Bjørgens lillesøster Kari som var det største talentet i familien, ifølge tidenes mestvinnende vinterolympier Marit.

Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer