Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alpinlandslaget:

Genserne får inter­nasjonal opp­merksomhet. Men det er ikke positivt

Genseren til «Attacking Vikings» får uønsket oppmerksomhet.

GENSERKONTROVERS: Nina Løseth, Aleksander Aamodt Kilde, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Henrik Kristoffersen og Ragnhild Mowinckel på pressetreff i forbindelse med presententasjon av Viking-genseren.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GENSERKONTROVERS: Nina Løseth, Aleksander Aamodt Kilde, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Henrik Kristoffersen og Ragnhild Mowinckel på pressetreff i forbindelse med presententasjon av Viking-genseren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag pakket Norges alpinlandslag koffertene og vendte nesa mot Pyeongchang, Sør-Korea.

Med store profiler som Aksel Lund Svindal, Henrik Kristoffersen, Kjetil Jansrud, Nina Haver-Løseth og flere andre, er det ventet at nordmenn med alpinski på beina henter hjem flere medaljer av ulik valør.

Nå får alpinlandslaget internasjonal oppmerksomhet, men det av helt andre årsaker.

Vikingruner

Landslaget har fått designet nye teamgensere inspirert av deres motto «Attacking Vikings», men disse har skapt kontroverser.

I oktober kom det fram at et av mønstrene på genseren også har blitt brukt av den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. En organsisasjon verken alpinlandslaget eller produsenten av genseren, Dale of Norway, vil assosieres med.

Genseren inneholder Tyr-runen og Leben-runen, og disse symbolene har tidligere blitt brukt av nazister under 2. verdenskrig. Denne symbolikken har Den nordiske motstandsbevegelsen brakt videre.

Det er The New York Times som nå omtaler saken. De har blant annet snakket med flere norske utøvere om det kontroversielle designet.

- Bruker den ikke

Flere på landslaget har gitt utrykk for at de ikke ønsker å bruke genseren.

- Jeg bruker den ikke, og ingen av oss bruker den foran journalister, sier Kristin Lysdahl til den amerikanske avisa.

- Ingen på laget bruker den genseren lenger, supplerer Nordbotten.

Utøverne kunne uansett ikke brukt genseren under OL på grunn av retningslinjer satt av Norges Olympiske Komité. Under mesterskapet er det kun den offisielle OL-genseren som kan tas i bruk.

Nekter å fjerne det

Alpinlandslaget har selv promotert seg som og kalt seg selv «the Attacking Vikings», og det var i den forbindelse at runene fra vikingtida ble valgt som mønster på genserne.

Dale of Norway, som har designet genserne, sier de er lei seg på grunn av hele situasjonen. Det var aldri deres intensjon å skape assosiasjoner til nynazistiske bevegelser, men de vil ikke trekke genserne fra kolleksjonen.

- Vi har valgt å ikke stoppe designet, da runetegnene er en del av vår historie. Runetegn brukes i hovedsak i en rekke nøytrale sammenhenger, ikke minst i Viking-museer etc. Husk også at det omdiskuterte tegnet kun er en pil, som brukes overalt, sier selskapets sjef, Hilde Midthjell til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!